Prva pošiljka cepiva proti covidu-19, okoli 10.000 odmerkov, je namenjena domovom za starejše. Preverili smo, kakšen interes beležijo v pomurskih domovih, saj bodo s cepljenjem pričeli že to nedeljo.

Tovornjaki s cepivom proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech, so na poti v Slovenijo in bodo prispeli predvidoma v soboto, že naslednji dan pa naj bi se pričelo cepljenje v domovih za starejše. Slovenija bo dobila 9750 odmerkov, v naslednji pošiljki, ki naj bi ravno tako prispela še letos, pa bo še dodatnih 6825 odmerkov. 

Prvi na seznamu varovanci domov za ostarele

Kot je bilo tudi predvideno v strategiji cepljenja, bodo prvi na seznamu za cepljenje varovanci domov za ostarele in zaposleni, zato so na ministrstvu zbirali podatke, kakšen interes vlada v domovih, saj bo cepljenje seveda prostovoljno in tudi brezplačno.

Cepljenje se bo izvajalo v samih domovih, pripravili pa so razdelilnik, ki temelji na podatkih o številu oskrbovancev, ki so okužbo že preboleli, in tistih, ki so izkazali interes za cepljenje. V ta namen naj bi bila porabljena celotna prva pošiljka cepiv. 

V Pomurje skoraj 1000 odmerkov 

Pridobili smo podatke, koliko odmerkov cepiva bodo dobili posamezni zdravstveni domovi, ki bodo cepljenje tudi izvajali. Tako bodo odmerki razdeljeni v štiri zdravstvene domove v Pomurju, ki pokrivajo območje posameznih domov za ostarele. 

  • Zdravstveni dom Murska Sobota: 365 odmerkov cepiva (za Dom Janka Škrabana Beltinci, Dom Kuzma in Dom starejših Rakičan)
  • Zdravstveni dom Lendava: 60 odmerkov cepiva (za Dom Danijela Halasa Velika polana in Dom starejših Lendava)
  • Zdravstveni dom Ljutomer: 450 odmerkov cepiva (za Dom starejših občanov Ljutomer in Dom Lukavci)
  • Zdravstveni dom Gornja Radgona: 90 odmerkov cepiva (za Dom starejših občanov Gornja Radgona in SeneCura Dom starejših občanov Radenci)

Mariborski in ptujski zdravstveni dom skupno skoraj 800 odmerkov

Zdravstveni dom Maribor, ki pokriva območje petih domov za ostarele (Dom Danice Vugrinec Maribor, Dom pod gorco, Dom starejših Idila, Jarenina, Dom starejših občanov Tezno, SeneCura Dom starejših občanov Maribor), bo dobil 492 odmerkov cepiva proti covidu-19.

Zdravstveni dom Ptuj, ki bo cepljenje izvajal v Domu upokojencev Ptuj (enote Ptuj, Kidričevo, Muretinci, Juršinci), pa bo v prvi pošiljki prejel 300 odmerkov cepiva. 

V Domu Rakičan in matičnih enotah se bo cepilo skupno 250 oseb.

Dom Rakičan: Cepila se bo dobra tretjina starostnikov

V Domu starejših Rakičan in enotah v Murski Soboti ter v Svetem Juriju na Goričkem je interes za cepljenje izrazilo 144 stanovalcev in 106 zaposlenih, skupno torej 250 oseb.

Skupno je v vseh treh enotah nastanjenih sicer 388 starostnikov, od tega v Rakičanu 271, v Centru za starejše Murska Sobota 66 in v enoti Elizabeta 51. Zaposlenih oseb pa je v vseh enotah skupno 257.

Kot nam je pojasnil direktor Zoran Hoblaj, so zaposlene že v začetku decembra obvestili, da se konec leta predvideva cepljenje in so že takrat izdelali sezname zainteresiranih oseb.

Posebnih kampanj za spodbujanje k cepljenju ne bodo izvajali, Hoblaj pa še poudarja, da je odločitev glede cepljenja osebna pravica vsakega posameznika.

V ljutomerskem domu se bo cepilo več kot 90 odstotkov stanovalcev.

DSO Ljutomer: Za cepljenje večina starostnikov in dobra polovica zaposlenih

Podobno so tudi v Domu starejših občanov Ljutomer že v začetku decembra izvedli ankete, tako osebno kot po telefonu, in jih v prejšnjem tednu še enkrat ponovili.

Interes za cepljenje je izrazilo 56 zaposlenih in 145 stanovalcev, od skupno 160 starostnikov in 105 zaposlenih.

Direktor Tomislav Nemec ravno tako poudarja, da stanovalce in zaposlene informirajo o prednostih cepljenja, ampak nikogar posebej ne prepričujejo ali silijo, da se naj tako odločijo.

Od 85 stanovalcev se bo v Kuzmi cepilo vsaj 76.
Skoraj vsi od 147 starostnikov, ki še niso staknile okužbe, so v Lendavi izrazili interes za cepljenje.

V Kuzmi za cepljenje le nekaj zaposlenih

V Domu Kuzma se je za cepljenje odločilo kar 90 odstotkov od 85 stanovalcev, bistveno manjše zanimanje pa vlada pri zaposlenih. Od 43 zaposlenih je namreč interes za cepljenje izrazilo le okoli 10 odstotkov, nam je sporočil vodja zdravstvene nege Goran Gjergek.

Tudi v Lendavi za cepljenje skoraj vsi starostniki

Podobno nesorazmerje vlada tudi v Domu starejših Lendava, kjer je trenutno nastanjenih 147 starostnikov, v domu pa je zaposlenih 120 oseb. Kot nam je povedal direktor Franc Špilak, se je namreč za cepljenje odločilo skoraj 100 odstotkov vseh stanovalcev, ki še niso bili okuženi s koronavirusom. Pri zaposlenih pa je interes izrazilo manj kot 50 odstotkov.

Direktor še poudarja, da kampanje za cepljenje že izvajajo, kar kaže tudi velik interes za cepljenje pri stanovalcih.

V posebnem socialnovarstvenem zavodu Lukavci se stanovalci večinoma veselijo možnosti cepljenja.

V Lukavcih razmerje podobno

Na naša poizvedovanja so nam odgovorili tudi iz posebnega socialnovarstvenega zavoda Lukavci, kjer se večina od 327 stanovalcev, od tega jih 120 živi v dislociranih enotah, veseli cepljenja.

Manjše zanimanje pa vlada med zaposlenimi, saj se je za cepljenje odločila le tretjina, nam je povedala direktorica Stanka Vozlič. Direktorica še poudarja, da v zavodu veliko pozornost ves čas polagajo preventivni in osebni varovalni zaščiti pred virusom.

Kako bo v ostalih?

Poizvedovanja smo poslali tudi v Dom starejših občanov Radenci, Dom starejših občanov Gornja Radgona, Dom Janka Škrabana Beltinci in Dom Danijela Halasa Velika Polana, ampak nam do priprave prispevka odgovorov niso posredovali. Vendarle pa je glede na razdelilnik po zdravstvenih domovih moč oceniti, kakšno je zanimanje za cepljenje.

To je na minuli tiskovni konferenci poudaril tudi resorni minister Janez Cigler Kralj, ki je zato znova pozval vodstva zavodov, naj svoje zaposlene spodbudijo k cepljenju, sploh v luči dejstva, da je virus v domove starejših večinoma vstopal preko zaposlenih z asimptomatsko okužbo.

Daniel Grabar napoveduje, da se bo s tesnimi sodelavci javno cepil proti covidu-19.

Velik interes tudi v soboški bolnišnici, cepili se bodo tudi javno

Glede na to, da bo druga pošiljka cepiva namenjena predvsem zdravstvenim delavcem, smo zanimanje za cepljenje preverili tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Strokovni direktor Daniel Grabar nam je povedal, da so izvedli anketo pri 750 zaposlenih in je interes izrazilo, kar veliko od njih, 495. Kot pravi Grabar, imajo nekateri še zmeraj pomisleke, spet drugi pa komaj čakajo, da pride cepivo. 

"Tesnim sodelavcem sem tudi svetoval, da bi sami pokazali zgled in se javno cepili. Nikogar ne silimo, ampak mislim, da bi to morali narediti. Če mi ne bomo zaupali medicini, kako lahko potem to pričakujemo od drugih?" 

Glede na dokaj velik interes v soboški bolnišnici bodo sicer morali narediti prioritetne liste, saj verjetno v prvi 'rundi' ne bo cepiva dovolj za vse. Čakajo pa še zmeraj na zamrzovalnik, saj se cepivo shranjuje pri -80 stopinjah Celzija.

"Mi smo pripravljeni. Ko dobimo zamrzovalnik, lahko začnemo cepiti in računamo, da bomo prvo polovico cepili že takoj prvi dan," še pravi strokovni direktor soboške bolnišnice.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kocmut (nepreverjen)

Ja le navalite v Slovenijo prihaja evtanazija

tllo..... (nepreverjen)

Ki so si jo levičarji in politkolessarji že dolgo želeli. To bodo sedaj dobili.

In reply to by kocmut (nepreverjen)

Haramisti in h… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=Vriq8ypIbhQ

In reply to by tllo..... (nepreverjen)

Z (nepreverjen)

Što de pa v rakičanskon daumi v nedelo cejpo stanovalce? Bolničarji-negovalci?
Nega enoga višjega kadra v službi, največja izobrazba za vikend je zdravstveni tehnik.

če ge va ra (nepreverjen)

pri nas u zapori je tehnik lahko samo pomočnik vratara

In reply to by Z (nepreverjen)

NAROBE (nepreverjen)

Budale, najprej bodo cepili starce po domovih, ki itak nikamor ne morejo, da bi fasali virus, naj cepijo zaposlene, da ne bodo nosili virusa v dom. Varovanci bodo pa umirali kod do sedaj, samo ne za virus, smrt je pa edina stvar, ki je še komunisti pa levičarji niso uspeli in nikoli ne bodo obrnili sebi v korist.

-- (nepreverjen)

Tebi debeli fuknjenec pa vekšo dozo boomefekta pa je stvar rešena. In de svet dosta lepši.

In reply to by NAROBE (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Cepila de Urška Čepin. Prenašala de televizija.

butalec (nepreverjen)

--- što de njoj pa cepivo dale noso?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Sandokan II (nepreverjen)

Maček

In reply to by butalec (nepreverjen)

Jansa (nepreverjen)

Bozicno darilo????pa kaj res vas ni sram ni vas sram?jaz v vasem mestu bi se v luknjo zakopal z kere sem na svet prikkukal,kaki naslov majmuni res

Durok (nepreverjen)

Tako je. Božično darilo bi bilo, če bi se naslov glasil, da so Janšo sprejeli na zaprti oddelek v Polju.

In reply to by Jansa (nepreverjen)

Wewew... (nepreverjen)

Mokre želje nestrpnih politkolessarjev.

In reply to by Durok (nepreverjen)

betatest (nepreverjen)

Ta virus je možnost, da se popravi "starostna slika" v posameznih državah.

Cici1234 (nepreverjen)

Bodo postali starostniki poskusni zajčki za cepivo. Ker stranskih učinkov pri starostniki itak ne bo. Je pa potrebno nabavljeno cepivo porabiti, da se ne bo zgodilo tako kot s cepivom proti ptičji gripi. Žalostno, naslov pa itak pod nivojem.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice