Hartnerjeva vila je v predlogu proračuna za 2021 še naprej predvidena za prodajo, a gre v tem primeru po besedah župana zgolj za stvar uravnoteženja proračuna. Prenove zgodovinske zgradbe je namreč tudi del načrta razvojnih programov v obdobju 2021-2024.

Usoda Hartnerjeve vile, v kateri se je nekoč nahajal oddelek Pokrajinske in študijske knjižnice, še pred tem pa dijaški dom, je stvar vsakokratnega proračuna mestne občine.

Že od nekdaj je prisotna ideja o njeni prepotrebni obnovi in preureditvi v protokolarni objekt, a se je leta 2019 pojavila na seznamu občinskih nepremičnin, ki jih želi občina prodati. Za dobrih 680 kvadratnih metrov veliko vilo, ki velja za enega najlepših arhitektonskih objektov v mestu, je takrat občina želela iztržiti pol milijona evrov.

Tudi v predlogu letošnjega proračuna je 'biser mesta' na seznamu nepremičnih, ki bi jih občina želela prodati, tokrat jo trgu ponuja za 350 tisočakov, a sedaj gre po besedah župana zgolj za stvar računovodskih usklajevanj.

Soboški župan ni pristaš prodaje in si želi, da Hartnerjeva vila ostane v lasti mesta.

Prodaja najmanj realna rešitev, računajo na evropska sredstva

"Prodaja je skrajni ukrep, saj je naš osnovni namen, da z njo nekaj naredimo. Mi želimo iz naslova kredita pridobiti vso potrebno projektno dokumentacijo, gre pa za velik zalogaj, saj je objekt pod spomeniškim varstvom. Počakali bomo do druge polovice leta, ko bo jasno, ali se bo dalo v naslednji finančni perspektivi EU pridobiti sredstva za kulturno dediščino in bomo potem projekt prenove prijavili kot Mestna občina Murska Sobota," nam je pojasnil soboški župan Aleksander Jevšek, ki kot alternativno varianto omenja še možnost javno-zasebnega partnerstva. V tem primeru bi občina uporabljala objekt in z najemnino odplačevala vložek zasebnega investitorja.

Jevšek poudarja, da si občina želi objekt iz leta 1928 obnoviti, a da čas ni na njihovi strani, saj z vsakim dnem vila bolj propada. Občina tako ni opustila načrtov in želje, da bi meščansko vilo, ki stoji na Grajski ulici 2, preuredila v protokolarni objekt, ki bi služil širšemu pomenu.

Župan priznava, da gre za zahteven projekt, saj bi bil strošek same prenove okoli dva milijona evrov, a prepričan je, da mora nepremičnina ostati mestu in tako prodaja na koncu dneva ne pride v poštev oziroma je najmanj realna opcija.

Iz proračuna za vilo 650 tisočakov do leta 2024

V predlogu Načrta razvojnih programov za obdobje 2021-2024 je sicer za prenovo Hartnerjeve vile namenjenih 650 tisočakov, v letu 2021 bi v projekt šlo 50.000 evrov, v naslednjih treh pa še po vsako leto 200 tisočakov. Mestna občina se sicer v predlaganem proračunu, ki je težak skoraj 30 milijonov evrov, namerava tudi zadolžiti v višini dva milijona evrov, del kredita bi, kot je že dejal župan, šel tudi za Hartnerjevo vilo.

Projekt prenove znamenite vile je sicer bil tudi na seznamu projektov soboške občine, ki je bil še v lanskem letu posredovan na vlado za pripravo načrta za okrevanje in odpornost. Obnova Hartnerjeve vile bi tako obsegala popolno rekonstrukcijo spomeniško zaščitenega objekta ter prizidavo - večnamensko kulturno dvorano.

Objekt bi bil namenjen protokolarnim namenom kot mestna hiša (županat), poročna dvorana, prostor za kulturne in druge prireditve (kongresni center). Vrednost projekta, z začetkom izvedbe v letu 2022 in dokončanjem v letu 2024, je bila ocenjena na 2 milijona evrov. 

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SSSSobočanec (nepreverjen)

"a sedaj gre po besedah župana zgolj za stvar računovodskih usklajevanj". Ta izjava župana pomeni samo zavajanje svetnikov, še bolj pa občanov, ko že v naprej pove, da vile ne bodo prodali, a v proračunu se pa predvideva prihodek od prodaje vile!?!?!'!?!? Kako lahko daš neko nepremičnino v proračun in že v naprej poveš, da je ne boš prodal. A denar od kupnine pa boš porabil za .... No tako delajo levaki in ko pride do minusa je kriv JJ.

tanja flaškon (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

javno zasebno partnerstvo
to je prava stvar
nekdo drugi npr privatna firma za svoje peneze kupi vilo
potem pa jo porihta in trži tako da jo da občini v najem
Občina pa plačuje najemnino
Mislim da je to popolnoma poštena stvar

In reply to by SSSSobočanec (nepreverjen)

Sunce van... (nepreverjen)

Ocitno je kupec ze znan, ce so znizali kupnino. Ta zupan sodi na smetisce zgodovine.

Lendavčan 1 (nepreverjen)

Grda stavba v nulo "biser" podeželja,neprecenljivo.

PODLOST NA KVADRAT (nepreverjen)

to stavbo bodo kupili moji srodniki

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

zbiralci barvnih kovin

In reply to by PODLOST NA KVADRAT (nepreverjen)

OKUPACIJA LEVI… (nepreverjen)

Pridejo huligani in mamilaši takšni kot so bili v Rogu in se naselijo, oni pravijo okupirajo, to vašo stavbo in ker levičarji taka nezakonita naseljevanja podpirate in ker v Soboti vladate levičarji bo to idealna rešitev za huligane, JIM ŽE POŠILJAM PONUDBO.

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

jaz bom kar prignala svojo klapo
samo mamila pripravite
da jih ne bo zmanjkalo
to bi pa bil hudir

In reply to by OKUPACIJA LEVI… (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

To de se z mestnoga računa sanejralo pa obnovilo te de se pa za male pejneze nekome šenkalo

Murak (nepreverjen)

Jaz vem komu pa ne povem heh heh

In reply to by Gost56435 (nepreverjen)

realnoo (nepreverjen)

TISTEGA NA OBCINI KATERI JE PODPISAL NAKUP PRED ZID!
PA TO NEMORES VERJETI KAK Z DENARJEM. POLOZNICE PA SAMO VECJE!

Cezar (nepreverjen)

kelko stanovanj za mlade bi se lejko napravlo za 2 milijona ...

Murak (nepreverjen)

Natanko 2

In reply to by Cezar (nepreverjen)

hi-hi (nepreverjen)

Predlagam, da to vilo preselimo k expanoji in v njej uredimo rezidenco za dosmrtnega župana soboške občine!
Te vidli, kak de še te expano z kreativnin računovodstvon donosen.
Voda pa ostale komunalije pa gor, gor, gor!!!

Mandljevi keksi (nepreverjen)

wikipedia org/wiki/Mandljevec

V tej vili so se zabavali in jedli mandljeve kekse ... odmontiraj in odnesi v Iran !

In reply to by hi-hi (nepreverjen)

Kar nekaj (nepreverjen)

"Hartnerjeva vila je meščanska vila, ki stoji na Grajski ulici 2 v mestu Murska Sobota. Zgradba je zaradi fizičnih in kemičnih procesov degradirana. Ko se nekdanji lastniki med drugo svetovno vojno zapustili državo, je novo lastništvo po denacionalizacijskih postopkih prešlo na Mestno občino Murska Sobota..." - podatek je sicer iz leta 2015, bi bilo pa zanimivo vedeti, če je s potomci nekdanjih lastnikov te vile vse urejeno, da se ne bi pojavili, ko bi bila vila za ogromno denarja že obnovljena in jo zahtevali nazaj.

Bindi (nepreverjen)

Vila je bila vrnjena dedičem, morala bi biti vrnjena v naravi ali občina se je grebla za vilo, tak ka so dediči privolili v odškodnino.

In reply to by Kar nekaj (nepreverjen)

black panter
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Če je tou biser,san ge traktor,bole je podrtija

čarni vrag (nepreverjen)

podrtija
ti
je
mama

In reply to by black panter

black panter

Tele

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Vila de sedež centralnoga komiteja komunistične partije murska sobota

VilmosMorilec (nepreverjen)

Vaj ka bi bar, samo žal nega telko pameti pa sposobnosti v naši regiji. Škoda.

In reply to by Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

No, občina, če ste se že grebli za vilo, ka jo dobite, dediče pa ste izplačali, te jo tudi zrihtajte, nej pa, ka zaj spekulejfate pa muckate. Malo dajte neka od sebe, pa se nafcite gospodariti s ten, ka mate ...

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

tako NI

In reply to by Bindi (nepreverjen)

mučačos (nepreverjen)

Občina takšen objekt potrebuje nujno in pika.

Islamski roparji (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=kA6KmdC8Ha8

čarni vrag (nepreverjen)

Hartnerjevi vnukinji smo dali v žep 600.000 Evrov za to podrtijo. Zdaj jo pa odavlemo za 300.000 Eur. Pa še telko nihče ne da. Z občinskimi pejnezami delamo kak svinja z bučo.

Jebiveter (nepreverjen)

Ka pa lekarne?

frulica (nepreverjen)

Ja, ja, lekarne. Katere? Jevškove neustanovljene ali ove prave Pomurske lekarne. Jevšeka so bile pune lampe njegovoga lekadola pa aspirina, pušno na cejloj črti pa ešče v Državnon sveti se osmešo kak kakšni šmrklavec šteri fejst slabo računa.

turk

Dva miljona? Kdo si bo vse še žepe nabasal?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice