Hartnerjeva vila le ne bo preurejena v protokolarne namene. Sredstev za obnovo ni, v predlogu proračuna predvidena prodaja.

Hartnerjeva vila, v kateri se je nekoč nahajal oddelek Pokrajinske in študijske knjižnice, še pred tem pa dijaški dom, je gotovo ena najlepših zgodovinskih zgradb v Murski Soboti. Pred leti je mnoge razveselila vest, da pristojni razmišljajo o njeni obnovi in ureditvi v protokolarni objekt, kjer bi lahko potekala različna kulturna in politična srečanja – morda tudi poroke.

A zdaj kaže, da se bo zgodba za stavbo na Grajski ulici 2 razpletla nekoliko drugače.

Ob pregledu Načrta ravnanja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Murska Sobota za leto 2019 smo namreč ugotovili, da je za spomeniško zaščiteno vilo predvidena prodaja.

Pol milijona evrov vredna vila na trg?

Kot je razvidno iz dokumentacije, objavljene na uradni spletni strani soboške občine, želijo dobrih 680 kvadratnih metrov veliko vilo, v vrednosti približno 500.000 evrov, ponuditi trgu.

 »Prodaja se Hartnerjeva vila, ki je občina ne potrebuje za lastne potrebe, zato je prodaja utemeljena,« piše v Načrtu ravnanja z nepremičnim premoženjem Mestne občine Murska Sobota za leto 2019.

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek pojasnjuje, da je predlogu prodaje botrovalo predvsem pomanjkanje potrebnih sredstev za obnovo. Ta bi namreč predvidoma stala 1 do 2 milijona evrov – precejšen strošek bi nastal že zaradi spomeniškega varstva stavbe.

»Mora pa hiša, ker je pod spomeniškim varstvom, ostati v originalnem stanju. Torej kdorkoli jo bo obnavljal, bo moral stavbo ohraniti takšno, kot je,« pojasnjuje Jevšek.

Raje kot da bi stavbo prepustili propadu, zato razmišljajo o novem lastniku:

»Osnova za predlog nam je v bistvu ta, da ne želimo, da hiša še naprej propada, po drugi strani pa nimamo sredstev, da bi jo obnovili sami.«

Vsekakor pa je prodaja odvisna od tega, ali bo predlog s strani svetnic in svetnikov v drugem branju proračuna sploh sprejet, opozarja župan. Odločitev bo torej padla šele 14. marca.

Vsebine, vredne 'soboškega bisera'?

Spomnimo, da je zgradba iz leta 1928 povsem formalno v dokončno občinsko last prešla šele pred kratkim. Vrhovno sodišče je leta 2016 odločilo, da je Elizabeta Wurth, hči nekdanjega soboškega župana in gorečnega zagovornika madžarizacije Prekmurja, Ferdinanda Hartnerja, upravičena do vračila po drugi svetovni vojni zaplenjenega gradu na Goričkem ter vile v Murski Soboti. A zaradi posebnega pomena zgodovinskih zgradb je Wurthovi oziroma njenim dedičem na koncu pripadla 'le' odškodnina.

FOTO: Purač, 1930 (Miha Domjan – Magistrsko delo Revitalizacija objekta Hartnerjeva vila v Murski Soboti)
FOTO: Purač, 1930 (Miha Domjan – Magistrsko delo Revitalizacija objekta Hartnerjeva vila v Murski Soboti)

Leto pozneje je soboška občina z vpisom v zemljiško knjigo tudi uradno postala lastnik stare meščanske vile, ki jo je nameravala obnoviti in urediti za protokolarne namene. V njej so želeli organizirati različna srečanja umetnikov in politikov, izključena ni bila niti možnost vzpostavitve sedeža bodočega župana in poročne dvorane. Celo idejna zasnova za rekonstrukcijo je že bila izdelana. 

»Biser mesta«, kot se je pred časom izrazil Jevšek, zdaj najverjetneje čaka drugačna prihodnost. A upanje, da ji bo lastnik z vizijo zagotovil primerne vsebine, ostaja.

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sd Samo Denar (nepreverjen)

seveda,trbej pejneze za drvarnico ;-) opet se posul z pepelom :-) e drage ovčice kak vas vozi žedne prek vode.

proizvodnja (nepreverjen)

V kolikor nebo kupca, bo propadlo oziroma bodo stroški za obnovo še višji. Kaj bo občina z vilo, ko pa ima Ekspano! Sicer je lastnina tudi obremenitev za lastnika, če nam je prav ali ne.

čarni vrag (nepreverjen)

Težko se bo našel norec, ki bo za to vilo dal pol milijona in nato še vložil v obnovo 1 do 2 milijona Eur.

gost123 (nepreverjen)

drvarnica žre dale....

fps (nepreverjen)

zato pa šče spizditi v Bruselj, ka v občini se več nika nede moglo napraviti, vse pejneze de Expano požro.... Iz ene najmanj zadolženih občin mo postali najbolj zadolžena. Ampak šerif pravi ka zadolževanje ni nič takega...

12345677889 (nepreverjen)

Jevšek pa njegov oproda naj ideta za par mesecov v sibirijo na eno konkretno šok terapijo. Putin zna kak trbej z takšnimi delati. Gnoj

bridki (nepreverjen)

Žal bo postala to še ena črna točka Sobote. Škoda.

banda m2 (nepreverjen)

Bedaki še glava de vas bolela zaradi expanoja pa naj nas sami smo si krivi ka smo to izvolili,če prav jaz nisem nikoli volil za SD.Samo si poglednite ka afer jim visi na glavi vi pa še vedno slepo zaupate prijaznim nasmehom in leporečju ;-) Novinarčki zakaj še niste objavili kaj pravi vse mogočna direktorica brigita na izgubljeno tožbo in kdo bo plačal to ? saj se zna iz občinskega denarja pa vseeno ali bo kdo odgovarjal za to ?Tak pomali do propadali projekti eni za drugim ker ne bo denarja ;-) verjamite mi ;-) bo pa šel denar v expano.Naj mi nekdo napiše koliko delovnih mest smo pridobili (razen povezanih) v prejšnem mandatu ? polne uste hvale so bile župana kako ima on veze v lj in so na oblasti,tako da bo pri nas tekel med in mleko :-) če ga izvolimo ;-) Nimam nič proti MURI vendar vseeno ena pripomba,zakaj se je občina zadolžila zaradi reflektorjev,če pa je bil denar v proračuno zagotovljen ? kam je poniknil tisti denar ? Kje je denar od lotoja ?Kdo plačuje najvišje položnice v državi za komunalščino ?Dajte folk malo se streznite in boste ugotovili kakšna farsa je ta SD.Ko pogledaš predsednika te stranke ko ima govor takoj veš koliko je ura poglejte ga v oči in boste prepoznali da je ta človek š.......k.Poglejte samo v naši občini aj delajo ;-) npr.Angela je doma v filovcah,prijavljena pa je v m.soboti samo zato,da lahko kasira kot predsednica mestne četri,članica odbora za družbene dejavnosti,če se ne motim je tudi predsednica upokojencev v m.soboti,prav tako je zamenjala že par strank samo da bi ostala na položaju in kasirala sejnine.Se zavedam da vsak ki je na oblasti nekaj naredi za svoje,vendar kaj počne sd pa je prešlo vse meje normalnega.Za par let to ne bo več moja Sobota ampak sobota šiptarjev in levičarjev (družinsko mesto ) :-( poglejte kakšne rodbinske vezi so na vseh vodilnih mestih in javnih ustanovah.Z naših preplačanih položnic je nastala mensana ;-) pa si poglejte kakšne rodbinske vezi so tu.Lahko bi še marsikaj našteval ker se je že preveč nabralo tega vendar nimam volje ker vem,da tako nebo nobenega haska od tega ker vas je večina zaslepljena od nasmehov ,človeka kateri je bil tudi v aferi bulmastifi omenjen ;-)

butalec (nepreverjen)

banda m2, vse imaš čisto prav. Ja, "gotofi smo"!
Prišel je čas za "posipanje s pepelom" vse naokoli.
Expano še ne laufa, pa žre že toliko, da vse drugo odpada.
"Mama županja" bi naj odgovarjala za 30 jurjev; - komu?? Tebi, meni?

Sicer pa, brez veze, saj se itak pod to temo ne bo dolgo komentiralo, samo en klic je potreben! Za par minut bo.

čarni vrag (nepreverjen)

npr.Angela je doma v filovcah,prijavljena pa je v m.soboti samo zato,da lahko kasira kot predsednica mestne četri

Doma je v Ivanovcaj na Goričkom.

povezaniiiii (nepreverjen)

Pa katerega koli si "v roke vzameš", takoj mu najdeš 10 kock masla na glavi!
Zato vse laufa kot podmazano!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

banda m2 (nepreverjen)

Ja se opravičujem,doma je v Ivanovcaj na Goričkem,pa saj je vseeno kje je doma,bistvo je pohlep po denarju in oblasti.Ne razumam pa ljudi kateri jo volijo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Začnejo se kazati rezultati Jevškove "ekonomije".... Vila se odavle, s Partizanon nede nika... Se ka je bijla dujša Sobote je nevažno, važni so beton pa drvarnice.... Slovenec je v Soboto nej valon pa gotovo!!!!!!

butalec (nepreverjen)

Vse san srečen, ka san nej odo na volitve pa te klike izvolo (ovi drugi so pa nikak nej moja opcija), ka se zaj za ta sranja nika kriv ne počutin!!
Znan, plačo mo pa ges tuj, ker nega opcije, da bi samo tisti, ki so nam to izvolili!
Zdaj znate, zakaj man takšni nick?
Samo to ste še nej ugotovili, da ste tudi vi Butalci, da smo vsi Butalci, da je cela SLO Butale.
Še Modendorfer je to ugotovo, samo precej let za menof!

sd Samo Denar (nepreverjen)

Na volitve pa bi vseeno lejko šel ;-) je bilo kar nekaj strank ;-) ena bi ti sigurno bila kama ta ok ;-) sicer pa je to stvar posameznika,jaz grem na volitve pa če vseeno mi ne pašejo kandidati kot je bilo sedaj samo 2 kandidata za župana.

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

San nej odo pa nemo šou dokeč nede kandidata, keri si moj glas zasluži.
Ta bo pa težka.
Za kulturministra so zaj zeli enoga prostovoljca, ka se je san javo. Škoda, ka san se nej prijavo. Samo, neman nej privat fakultete pa nej prepisanoga magisterija, tak, ka bi najbrž nej bil zeti!

In reply to by sd Samo Denar (nepreverjen)

Vipko
Truplo

-----
@feri11
Začnejo se kazati rezultati Jevškove "ekonomije"...
-----
Daj no, lomiš ga tristo na uro. To se je govorilo ne mesec dni prej, ampak vsaj leto in še več pred volitvami! Na koncu so volilke in volilci podprli župana s tričetrt oddanimi glasovi, v Mestnem svetu pa je desnica prav tako doživela fijasko. Dobesedno! Čeprav Sobota v vsem evidentno pada, razen v samopromociji "povezanih", oni z dobrim zaledjem, tudi finančnim, na volitvah uspevajo. Kaj pa briga našega delovnega človeka, če bo plačal za vodo tri, pet eur na mesec več? On mora delati, delati... in se potem navadno odloči na volitvah za nekoga, kateri več govori in je večkrat v kakšnem mediju, tudi da, kakor sedaj, počne, kar se mu zljubi. In nemalo število... da voli proti Janši iz čiste "navade". Vsebina je na žalost drugotnega pomena.

Vsi odgovorni na desnici namesto, da stalno pišete tu komentarje, rajši nekaj naredite. Kot prvo, SDS in Modra lista zdaj, ko ni več tistih zdraharjev Šiftarja in Celeca, morata stopiti skupaj, ker skupaj tudi spadata! Če ste to sploh sposodni narediti.

Kot drugo, znebite se kot nekega zaveznika Slovensko ljudsko stranko vsaj do takrat, dokler bosta v njenih vrstah politična izdajalca kot je Opecova in "tovariš" Obal. Omenjeni štirje so dobesedno pogrebniki desnice v Soboti, vse pa jim je uspelo v manj, kakor desetih letih.

Kot tretje, najti je potrebno druge finančno/politične zaveznike in tudi zaradi večjega financiranja raznih kampanij, nastopih v medijih... To, kar je bilo pri zadnjih volitvah, je bilo eno samo siromaštvo. In se potem čudimo, čemu tak rezultat?

In ne nenazadnje, v svojih vrstah najti nove ljudi, ni potrebno, da so to samo mladi. Vsaj na zadnjih dveh državnih volitvah... so se volilci odločili za nove ljudi, čeprav Cerar ni bil ravno čisto neznan, pa tudi ne ravno mlad, Šarec pa je to bil v obojem. Kopirati pametne zadeve, ne trmasto z glavo skozi zid.

čarni vrag (nepreverjen)

Ljudje so s to politiko zadovoljni. Zato jim nesmiš kratiti zadovoljstvo. Po zadnjem testu pismonosti in znanju računanja smo v OECD pristali nekje na 21 mestu med 24 državami. 25% ljudi obvlada samo prvo stopnjo na lestvici od 1 do 5. Se pravi čisti cvek. To je še enkrat več kot je povprečje OECD. Verjetno so v Prekmurji rezultati še bole katastrofalni. S takšnimi ljudmi napredka nega, zato pa stalno zvolijo ljudi, ka jim pripovedujejo pravljice in nakladajo. Razne komedijante kak sta Vanek in Šarec. Še bole pa občudujejo Kučan, čeprav ta človek za Prekmurje nej nigdar mignil niti s prstom. To normalen človek nemre razmiti.

In reply to by Truplo

Joško 2 (nepreverjen)

Takšen je odnos do zgodovine.
Bojo kupili pa prodajali kebab.

butalec (nepreverjen)

To ni odnos do zgodovine, ampak je to naša kruta sedanjost.

In reply to by Joško 2 (nepreverjen)

Lot (nepreverjen)

Še pomnite tovariši!
»Na MOMS smo prepričani, da mora Hartnerjeva vila ostati v lasti mesta Murska Sobota, bodisi kot mestna hiša, oz. objekt z vsebino javnega dobra,« so sporočili z občine.
»Jaz bom po svojih močeh naredil, da bo tako, tudi, da bo objekt čim prej doživel prenovo, in da ostane kot tak, eden od biserov mesta,« je takrat napovedal soboški župan Aleksander Jevšek.

Gostjaja (nepreverjen)

To so ga biksnoli te kda so dali odškodnino namesto nepremičnine. Naj bi lepo Hartnerjevin dedičan dali nazaj to v naravi, pa naj majo

butalec (nepreverjen)

Pa smo spet tam: nekdo je imel interes, da "pade" cvenk:
valjda so advokati "razlaščence" zastopali za procente, ne za deleže v nepremičninah!!
"Nekaj gnilega je v deželi Danski",
v SLO pa je vse!

In reply to by Gostjaja (nepreverjen)

Joško 2 (nepreverjen)

Takšen je odnos do zgodovine.
Bojo kupili pa prodajali kebab.

Jovanka 2 (nepreverjen)

Kebaba nede več, zdaj do samo hamburgeri pa čevapi.

financar (nepreverjen)

Elizabeta Wurth je dobila še pa še denarja za to vilo pa grad na Goričkem (hvala ti prekleti demos),
pa naj zdaj s tem denarjem vilo nazaj kupi - če pa ni bila zainteresirana za njo, kaj je pa potem jemala denar za to vilo (še enkrat: prekleti demos)!

Nikalo (nepreverjen)

OBCINA JE KUPILA IN SCELA PRENOVITI IN VLOZITI MILJAUNE KA DO NOTRIK TE POLITICNI MITINGI.
pa fala baugi ka s toga nic nede.
zakoj so sploj kipuvali??????????????????????

čarni vrag (nepreverjen)

To je super. Občina je nej vrnila v naravi, češ ka de stavbo obnovila. Obečanje, ludom radovanje. Zdaj do odavali, kujpo tak nede nihče. Što de kupo to "vilo", ki je zaradi bloka prek ceste celi den v senci? Mogoče kakšen darker.

Dugočasnež (nepreverjen)

Vüpan ka ta zgradba nede tak končal kak restavracija kolodvor.

Pancho villa (nepreverjen)

Sakša občina ma občinsko stavbo zrihtano v nulo. Soboška z zahodne stani oz. z dvoriščne strani zgleda kak ukrajinski Černobil. Omet odpada to je realna slika. Ka si rejsan ne zaslužimo normalen protokolarni objekt v šteron mo lejko sprejeli goste ka nas nede sran Kelko vidin zdaj se goste sprejema na cesti. Enouk de nekoga še avto podvozo.. Zakoj? Hartnerova vila je naša kulturna dediščina in potrebno jo je urediti ne glede na ceno. Tudi soboške firme bi lejko kaj prispevale za Soboto tak se dela na severi. Pa ka naj poven. ŽALOST. Še en problem črna točka po Potrošniki, Ekonomski šoli še Hartnerova vila S takšnimi dejanji nemo oživili mestnoga središča.

butalec (nepreverjen)

Maš pa tan sexpano pa telovadnico na avtocesti.
Se ti senja kelko penez je tan (že), kelko pa de še šlo za obratovanje in vzdrževanje (kamen za vraton)?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice