Slika je simbolična.
Organizatorki pevskih delavnic sta mladi pevki Julija Fajhtinger in Alja Petric.

V Mursko Soboto konec avgusta prihajajo zanimive vokalne delavnice za mlade, ki jih bo skupaj z Aljo Petric, organizirala pevka Julija Fajhtinger. Slednja želi pri mlajši populaciji vzpodbuditi željo in veselje do petja. Z učenjem petja bi se lahko mladi razvijali tudi na tem področju.

Učne ure petja bodo potekale konec avgusta v MIKK-u

Učne ure petja bodo potekale zadnji teden avgusta, od četrtka do nedelje, v klubu MIKK. Na dan sta planirani do dve predavanji in prav toliko individualnih ur.

»Zadnji dan delavnic bomo naredili generalko, da se naučimo skupnega nastopanja in zvečer tudi nastopimo,« o poteku programa razlaga Fajhtinger.

Delavnice bodo potekale individualno in zajemale različne tehnike

Delavnice bodo namenjene osebam od 15. do 29. leta starosti, potekale pa bodo individualno in s predavanji. Obsegale bodo štiri predavanja, vsak posameznik pa bo imel tudi tri individualne ure. Na koncu bodo vse skupaj zaključili s skupinskim nastopom.

»Učenje petja bo zajemalo osnove vokalne tehnike, različne stile, artikulacije … S sodelavko Aljo, ki je tudi pevka in pedagoginja, se bova posvetile vsakomur. Sodelujoči bo že na prijavnici lahko napisal kaj vse se želi naučiti,« navdušeno razlaga Fajhtinger.

Ker se bosta individualno prilagodili vsakemu posamezniku, se lahko na tečaj prijavijo tako popolni začetniki, kot tudi tisti, ki so na tem področju že aktivni.

In kdo sploh sta Julija in Alja?

Julija Fajhtinger je prišla v svet glasbe iz nekoliko bolj znanstvene smeri. Zadnja leta se je izobraževala v Angliji in Ameriki, pri različnih profesorjih, ki so imeli vsak svoj stil učenja in tehnike.

»Zelo me je zanimala znanost, prav tako pa učenje ekstremnih vokalov, kot sta metal in rock. Ker v Sloveniji nimamo učitelje za učenje teh smeri, sem študirala v tujini,« pripoveduje Julija.

Pravi še, da je povpraševanje po teh smereh glasbe vse večje, zato se je tudi sama posvetila temu področju. Prav tako pa uči tudi pop petje. Je tudi pevka in kitaristka, tako da prakso pogostokrat poveže s teorijo.

»Alja se s petjem ukvarja že veliko dlje kot jaz. Preko petja sem jo tudi spoznala. Končala je študij jazz petja v Celovcu, ukvarjala pa se je tudi z raziskovanjem glasu in zvočnih terapij. To obsega kar široko področje, predvsem iz izkustvenega učenja,« o svoji prijateljici razlaga Julija in dodaja: »Najin moto z Aljo je, da se vsak človek lahko nauči peti

Pri petju gre za koordinacijo mišic

Petja se da naučiti. Julija pravi, da pri petju gre predvsem za koordinacijo mišic. Tako kot pri telovadbi in raztezanju, tudi tukaj gre za veliko vaje. Vsak zmore, če ima dovolj motivacije in treninga.

»Naši možgani so zelo plastični in zelo hitro začnejo sprejemati nove navade. Prav tako pa iz izkušenj vidim, da nekateri, ki so prišli k meni na učne ure brez posluha, sedaj pojejo in redno nastopajo,« o delovanju našega telesa razlaga Julija.

Doda, da bodo na učnih urah petja šli skozi vse osnove in da bodo predvsem na individualnih vajah videli pravilno dihanje in ostale tehnike vsakega posameznika.

Če bodo delavnice uspešne, jih bo ponovila

Če bodo delavnice, kjer bodo združene različne zvrsti glasbe in petja, uspešne in bo zanimanje veliko, Julija ne izključuje vrnitve.

»Ja, v kolikor bo zanimanje veliko, sva z Aljo pripravljeni narediti vsake toliko kaj podobnega. Alja je organizirala te delavnice že prejšnja leta, tokrat pa se je odločila, da združiva moči. Vsaka prihaja iz drugega področja, ena iz jazzovskih, druga pa bolj iz rockovskih in metalskih voda. Zdelo se nama je, da to lahko združiva v res lepo delavnico,« pripoveduje Julija.

Petje uči tudi drugje

Julija uči petje na Akademiji za glas. Prostore imajo tudi v Murski Soboti, tako da vsi letošnji udeleženci lahko brez težav nadaljujejo tečaje petja pri njej še naprej.

»Opažam, da je tudi v Murski Soboti veliko zanimanje za učenje petje. Več se prijavlja tudi starejših. Morda pa nekoč organizirava delavnice tudi za starejše udeležence,« o prihodnosti razmišlja mlada pevka in vse nadobudne mlade pevce vabi na letošnjo pevsko delavnico v MIKK-u.

Vsi, ki bi se želeli prijaviti imate čas do 17. avgusta, vse ostale informacije pa najdete na tej povezavi.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Super, samo angleške pesmi izključite...................

Wannabepevacica (nepreverjen)

Nika Zorjan si se ze vpisala? Zaj mas sanso ka se nafcijs popejvati.

Anon2103 (nepreverjen)

Njoj ne hasni noben tečaj.

In reply to by Wannabepevacica (nepreverjen)

Wannabepevacica (nepreverjen)

Probati je nej grej.

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

anton77 (nepreverjen)

Ma tejlo, pa zlejka "aranžmaje" dobij...

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

Stanislav b (nepreverjen)

Prvo bi dobro blo ka bi njivi znale ka ta lejko druge vcile

anton77 (nepreverjen)

Ne motaj... Jivi osebno poznaš??? Sta talent + trujd.... Ne sidijta po soboški kafijčaj...

In reply to by Stanislav b (nepreverjen)

.... ..... (nepreverjen)

Javite se pri debelomi fuknjenci un je na socialni pa ma cejli den čas ka de daval inštrukcije. Znalac za vse.

Res je (nepreverjen)

Nej samo ka ma čas. On je končno Akademijo za glasbo, pa bil 17 let zaposlen kak inštruktor
na slavni Dunajski Filharmoniji. Zatou pa je šče zaj "pri plej muziki".

Marija se je p… (nepreverjen)

Heja, Heja nk Maribor, Maribor.. Mi smo dali golll, gooooll
Ko nam jjebee puraz, glavno daa smoo daliik goool, ma bolii me kurac kelkooo smo jihhj daubilii, glavno ka smooo ga dalii

Ostrinko (nepreverjen)

ma dajte...to se nimaš kaj dosti učiti, ker ali si nadarjen za to ali ne. eni se še ne vem kako trudijo, pa nikoli ne bodo znali peti. vse drugo pa je že komerciala, torej samo da se kasira.

Starejše novice