Na okrogli mizi Ustvarjalnost na obrobju so razpravljali o stanju kulture v Pomurju. Zakaj smo v Pomurju edini, ki nimamo profesionalnega gledališča?

Ministrica za kulturo Asta Vrečko se je minuli konec tedna mudila v Murski Soboti, kjer je bila gostja na okrogli mizi Ustvarjalnost na obrobju, v okviru katere je tekla razprava s predstavniki nevladnih organizacij na področju kulture ter samozaposlenih delavk in delavcev v kulturi iz Pomurja.

Na okrogli mizi razpravljali o stanju kulture v Pomurju

Razprava je izpostavljala stanje kulturno-ustvarjalnega sektorja na obrobju, tekla pa je tudi beseda o odnosih med ustvarjalci in državo ter med ustvarjalci in občinami na področju kulture in o odnosih med ustvarjalci in javnimi zavodi na področju kulture.

Udeleženci okrogle mize so predstavili tudi predloge, kako lahko nacionalna kulturna politika pomaga ustvarjalcem v lokalnih okoljih na slovenskem obrobju.

Na okrogli mizi so poleg ministrice kot gostje sodelovali tudi vršilka dolžnosti direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik Tjaša Pureber, predstavnica samozaposlenih in sindikata za ustvarjalnost in kulturo Zasuk iz Pomurja Saša Bezjak ter umetniški vodja Zavoda Flota Matjaž Farič, ki bo sodeloval kot predstavnik nevladnih organizacij okroglo in obenem mizo tudi povezoval.

Pomurska regija edina, kjer ni profesionalnega gledališča

Poleg zgoraj omenjenih tem je bilo med drugim izpostavljeno tudi dejstvo, da je Murska Sobota oziroma Pomurska regija edina, ki nima profesionalnega gledališča. Imamo dvorano Gledališče Park, a tem večinoma gostujejo predstave. 

Kakšne so, po mnenju ministrice, realne možnosti, da bi se profesionalno gledališče lahko v nekem doglednem času vendarle vzpostavilo tudi v Pomurju? 

»Ko bodo prišli nekakšni konkretni pozivi s strani občine oziroma lokalne skupnosti, jim bomo prisluhnili, se vsedli za mizo in seveda tudi o teh možnostih predebatirali. Ti različni problemi so bili tudi danes omenjeni, zlasti s strani ustvarjalcev, ustvarjalk, lokalne skupnosti, ki si želijo tega. Želimo pa si seveda, da bi takšne pobude imele posluh tudi na občinski ravni, ker je potem veliko lažje priti do neke skupne rešitve v prihodnje,« je pojasnila ministrica. 

Komentarji (14)

Tuii. (ni preverjeno)

Zato ker ni iz proracuna financirano. Lahko jih imamo v vsaki vasi, ce bo drzava castila, ker glede na bolano vsebino teh drzavnih gledalisc v MS ne bi bilo nobenega gledalca. Se njihovi bi se jim odpovedali

Gees (ni preverjeno)

Pa tak mamo puno glumcev in komedijantov v politiki in gospodarstvu.

In reply to by Tuii. (ni preverjeno)

pisnimi (ni preverjeno)

Lokalni ljudje (MS in okolica) ne premorejo knjižnega govora brez prekmurskega naglasa, zaradi tega odpade gostovanje drugod.

MerklinS (ni preverjeno)

Sobotainfo ne vupate napisati: kelko miljonov smo do zdaj zmetali v ZKTŠ s proračuna za SD - Brigita Perhavec štera je privatizirala soboško kulturo. Ona pa tam dela nastop LUKA BASI!!!! https://www.pomurec.com/vsebina/66777/

In te bi mi meli profesionalno gledališče? Vsi čedni do vo odbejlžali.

x (ni preverjeno)

Ljudje živijo na pragu revščine in po tem bi še naj hodili v gledališče kje pa vzamejo denar ?Ne nakladajte

BenjaminŠ (ni preverjeno)

Ljudje živijo na pragu revščine, tudi zato ker ne hodijo v gledališče. In vidim, ka zamenjujete pojme. Ne gre se za gledališče -zgradbo ampak gledališče kak gledališko skupino mladih ustvarjalcev - profesionalno. Ptuj ima, MB ima, mi nimamo nič.

In reply to by x (ni preverjeno)

alomaš (ni preverjeno)

Etak je tou. Lidgej v Prekmurji, izvzemši Lendavo, güčijo po prekmursko in to nemreš odati u našoj küri. Zatou eti nede "profesionalnega gledališča".

In reply to by BenjaminŠ (ni preverjeno)

1235678 (ni preverjeno)

to vse mora drzava placat, drugace zal ne gre

Cxcc (ni preverjeno)

Mogoce pa namigujejo naj to placa mestna obcina, ali bolj konkretno obcani preko novih davkov.

In reply to by 1235678 (ni preverjeno)

Jesoš (ni preverjeno)

Grajsko gledališče naj Prhavčka zrihta! Nej pa ka ste keš vrgli v expano pa sočno vilico ker niti malo nej sočna. Ona misle ka de delala ka de ščela pa ka narod ne spremlja dogajanja okoli nje pa njenoga dela. Pa Darja na občine program dela kera nema pojma o kulture, ka jo Nodi napizde tou ona potrdi. Grozno!

BenjaminŠ (ni preverjeno)

Na tej volitvaj se vidi ka je Sobota sita Perhavčke, pa zato de SD zgubo 3-4 člane v občinskon sveti pa mogoče tudi župana. O šefi SD Miloševići nišče nika ne piše, še zdaj je v kazenskon postopki zaradi pomurskoga zakona. Resno nategovanje Sobočancev - volilcev, pa bougi Anželj ka ne vej ka ga čaka.

Kripto22 (ni preverjeno)

Valda če pa perhavčka nema pojma ka je v kulturi zanimivo pa dobro...ona samo penzijo čaka tou pa lejko na drüge funkcije čaka...zaradi nje de sd gibil ker žensko je čas povozo...tou ka ona dela toga nigi nega niti en varaš je nej tak oškodovan kulture pa dogodkov kak sobota.

In reply to by BenjaminŠ (ni preverjeno)

Doc du (ni preverjeno)

Ker so prekmurci zabačeni

. (ni preverjeno)

že to je fajn, da se lahko komunicira z ministrico

Starejše novice