V veliki galeriji Galerije Murska Sobota so do 31. marca na ogled slike Janeza Bernika iz zbirke Galerije Antikvitete Novak, v mali galeriji pa z razstavo Terra Pannon gostuje domači slikar Endre Göntér.

V Galeriji Murska Sobota so se začeli povezovati in sodelovati tudi s slovenskimi zasebnimi galerijami, saj ima prenekatera izmed teh galerij v svojih zbirkah številne posamične umetnine, v nekaterih primerih pa kar odlične zbirke najpomembnejših slovenskih umetnikov.

»Ena od takih galerij je Galerija Novak in nocojšnja razstava je rezultat tega sodelovanja in sem prav vesel, da razstavljamo dela Janeza Bernika, saj po njegovi veliki razstavi, ki jo je imel leta 2005, ni bilo nobene večje in pomembnejše razstave v Sloveniji,« je dejal direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof.

Slike iskali povsod po svetu, tudi čez lužo

Bernik eden izmed redkih najpomembnejših predstavnikov slovenskega modernizma, katerega dela pa v Galeriji Murska Sobota doslej še niso bila razstavljena. Na ogled je 26 umetniških slik od 46 Bernikovih del iz zbirke Galerije Antikvitete Novak.

»Zahvaljujem se predvsem dr. Inhofu, da imamo možnost, da tukaj predstavimo del svoje zbirke, ki je nastala s tehtnim premislekom, saj iščemo in zbiramo slike povsod po svetu. Tukaj so slike, ki smo jih dobili v Ameriki, Italiji, Avstriji in levji delež v drugih državah nemškogovorečega prostora,« je povedal Franci Novak iz Galerije Antikvitete Novak.

Prvič v Göntérjevih slukah tudi človeška figura 

Prekmurski slikar Endre Göntér z razstavo v mali galeriji, ki jo je poimenoval Terra Pannon, četrtič samostojno razstavlja v Galeriji Murska Sobota, v njegovih najnovejših slikah pa se tokrat pojavi tudi človeška figura.

»Ta razstava se osredotoča zlasti na njegov najnovejši slikarski cikel, ki je nastajal v malce negotovih in čudnih časih, ko nas je presenetila korona. Jedro te razstave so dela, ki so nastala od leta 2020 naprej,« je dejala kustosinja Irma Brodnjak Firbas.

Göntér »Nisem mogel prespati ta čas brez reakcije«

Na Göntérjevih starejših slikah v prejšnjih ciklusih ni bilo človeških figur, na platnu so bile vidne le sledi človeškega delovanja in verovanja.

»Nisem mogel prespati ta čas brez reakcije. Prej sem imel slike brez figur, ki so jo sicer čutil, ampak je ni bilo na sliki. Tu so se pa zdaj pojavili ljudje, ampak to je zaradi ponazarjanja samotnosti, odtujenosti, prosojnosti in prozornosti. Naknadno je nato prišla še svetloba, ki je to mogoče malo odtehtala in to je zdaj rezultat zadnjih štirih let,« je svoj zadnji slikarski ciklus opisal Endre Göntér.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice