Zimske počitnice v vzhodnem delu Slovenije se zaključujejo jutri, 3. februarja.

Da bi se imeli otroci na počitnicah kar najlepše, so marsikje pripravili tudi razne poučne ali zabavne delavnice, s katerimi mladim še izdatneje polepšajo te proste dneve.

Tokrat smo obiskali Pomurski muzej Murska Sobota, kjer trenutno izvajajo tridnevne delavnice, vsebine vseh pa so povezane z muzejskimi zbirkami in razstavami, kot je dejala višja kustodinja Mateja Huber.

Kaj vse počnejo otroci v sklopu tokratnih delavnic?

Ob našem obisku so govorili o denarju,otroci pa so si ogledali tudi stare kovance, ki jih imajo na razstavi.

»Pogovarjali smo se o tem, kaj sploh je denar, za kaj ga potrebujemo, kako se je razvil, kaj je obstajalo pred izumom denarja,« je dejala kustodinja.

Otroci so tudi sami izdelali svoje srebrnike, kar jim je bilo ‒ sodeč po njihovih besedah ‒ zelo všeč.

»Na karton smo narisali kroge, v njih pa podobe. Potem smo šli z lepilom preko črt,« je o zabavni delavnici dejala ena izmed mladih udeleženk. 

Danes je bila na vrsti izdelava žoge iz polsti

»To smo navezali na to, kakšne so bile igrače nekoč, ko še ni bilo izobilja. Ko ni bilo toliko denarja, so se otroci znašli po svoje. Seveda so se igrali, a z igračami, ki so si jih sami izdelali.« 

Dejstvo, ki se ga dandanes ljudje le še redko spomnijo, je pomembno, in to predvsem zato, da se mladi zavedajo, da ni vse v materialnem, da je sok življenja pravzaprav kreativnost.

Za sklepni delavniški dan kar dva umetnika

Vsi mladi ustvarjalci se počutijo prijetno in z veseljem ustvarjajo, danes pa jih čaka še zadnji »muzejski« dan in še en izziv iz kreativnosti.

Kot je dejala kustodinja, se bodo seznanili z dvema umetnikoma, čvrsto »prepletenima« s Prekmurjem.

V muzeju je trenutno na ogled razstava Ladislava Danča, tako da si jo bodo z veselo skupinico ogledali, predvsem pa akvarele. Otroci bodo potem tudi sami ustvarili akvarel z zimskim motivom.

Spoznali pa bodo tudi Mikija Mustra, začetnika animiranega filma pri nas. Pogovarjali se bodo o animaciji in potem tudi izdelali optično napravo, igračo, ki statične slike spreminja v  gibljive. 

Kaj lepšega, torej, kot zabavno in ustvarjalno preživljanje prostega časa?

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ed2d11232323e (nepreverjen)

Že spet počitnice pol leta šola pol leta bluženje lenarjenje in ne delo.

kuntakinte (nepreverjen)

...kak pa de z našimi penzijami?...

Starejše novice