Vir: Facebook - Laura Buzeti
Prekmurje je pred kratkim dobilo nov knjižni prvenec z naslovom Posuj se s pepelom vaših očetov. Avtorica nam je zaupala nekaj podrobnosti o pisanju, zgodbi in izdaji romana.

Pogovarjali smo se s 23-letno Prekmurko Lauro Buzeti, ki je pred kratkim izdala svoj knjižni prvenec z naslovom Posuj se s pepelom vaših očetov.

Povprašali smo jo o tem, zakaj se je odločila za izdajo knjige, o čem teče zgodba v njenem prvencu in kakšni so njeni načrti za naprej.

Prekmurka Laura Buzeti izdala svoj knjižni prvenec

Mlada pisateljica prihaja iz Bakovcev, kjer je obiskovala tudi osnovno šolo, nato pa je srednješolsko izobraževanje nadaljevala na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru.

Po končani srednji šoli se je odločila, da vpiše študij psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer je lani tudi uspešno diplomirala, trenutno pa študij psihologije nadaljuje še na drugi stopnji.

»Do izdaje knjige je prišlo zaradi spleta srečnih naključij«

In ravno študij psihologije, v povezavi z nekaj srečnimi naključji, jo je pripeljal do tega, da lahko trenutno s ponosom predstavlja svoj romaneskni prvenec z naslovom Posuj se s pepelom vaših očetov.

Knjigo je izdala v sklopu natečaja, ki ga je razpisala Študentska organizacija univerze v Mariboru. 

»Do izdaje knjige je prišlo zaradi spleta srečnih naključij. Študentska organizacija univerze v Mariboru je razpisala natečaj za najboljšo kratko zgodbo, pri katerem je bila glavna nagrada izid knjige v rednem programu založbe Litera.

Roman sem že imela izpisan, na natečaj sem se pa precej zadnjo minuto prijavila s kratko zgodbo, ki je prepričala žirijo,« je za Sobotainfo pojasnila Laura Buzeti. 

Ni pa bil povod za izdajo njenega prvenca zgolj ta natečaj. S pisanjem se ukvarja že vse od malih nog, tako da je pri njej trenutno v delu več besedil in je bilo samo vprašanje časa, kdaj bo katero izmed njih tudi dejansko ugledalo luč sveta. 

»Zgodbe ustvarjam že od malega. Sicer sem jih najprej na papir spravila v obliki risb, kar pogosto počnem še danes. Ne vem, kdaj točno sem prvo zgodbo konkretno izpisala, sem se pa s pisanjem nekako ukvarjala ves čas. Tako da je najbolj točen odgovor, ki ga lahko podam: od vedno,« je dodala. 

Zgodbo napisala zgolj v pol leta, pri izdaji ji je pomagala založba

Svoj knjižni prvenec je na primer napisala zgolj v pol leta, medtem ko je bila doma v karanteni. Nekaj več časa pa ji je nato vzelo še urejanje besedila in vsega, kar je potrebno za izdajo knjige. 

»Zgodbo sem napisala precej hitro, sicer v pol leta. Pisala sem med karanteno, ko sem imela več časa. Uredniški proces je pa nato trajal kar nekaj časa, malo več kot pol leta, vendar je to precej razumljivo,« je poudarila Buzeti in dodala: 

»Proces izdaje knjige je precej dolgotrajen. Svoje delo moraš prebrati večkrat, pri tem biti kritičen, pisati na novo, urejati. Zahteven je, ker z zgodbo lahko presediš tudi več kot leto.

Urediti je treba tudi lekturo, naslovnico, podati kakšen opis knjige, če je potrebno. Na srečo mi je ob vsakem koraku stala ob strani založba, dali so mi tudi ogromno avtonomije in me obveščali ob vsakem koraku. Še posebej sem pa hvaležna moji urednici Gabrieli Babnik Outtara

O zgodbi, ki se dogaja v romanu

Roman Posuj se s pepelom vaših očetov je romaneskni prvenec, odvija se na Poljskem, zajema pa tako politične kot tudi zgodovinske elemente. Napisan je v več poglavjih, zajema pa 203 strani. 

»Zgodba se odvija v Varšavi, od šestega do osmega decembra leta 1970. V njej spremljamo prvi obisk nemškega kanclerja na poljskem po drugi svetovni vojni, in to skozi oči treh protagonistov: Novinarke in pesnice Dorote, njenega brata Floriana in fotonovinarja Otta iz Zahodne Nemčije.

Zgodba govori predvsem o spominjanju, sprejemanju, o tem, kako iti naprej od tega, kar je bilo, če sploh lahko,« je razložila avtorica romana. 

Sama zgodba, ki teče v romanu, pa temelji pretežno na resničnih zgodovinskih dogodkih, h katerim so dodani tudi delčki in liki, ki so izmišljeni in so plod pisateljičine domišljije. 

»Zgodovinsko ozadje zgodbe, torej s kanclerjem Brandtom in dogajanje med drugo svetovno vojno, je resnično. Izmišljeni so predvsem liki, preko katerih pripovedujem zgodbo,« je še pojasnila.

»Roman je nekako nastal kot reakcija mojega doživljanja vojnega dogajanja, travm, zločinov«

Ker gre torej v romanu za precej težke teme, ki zajemajo tako vojno kot tudi zgodovino in politična nesoglasja, smo avtorico v pogovoru povprašali tudi o tem, zakaj se je odločila ravno za to temo oziroma od kod je črpala zgodbo

Kot nam je pojasnila Buzeti, pravzaprav ne more reči, da se je odločila za pisanje te teme, ampak je prišla ta zgodba kar sama od sebe in prikazuje njeno doživljanje tovrstnih dogodkov.

»Roman je nekako nastal kot reakcija mojega doživljanja vojnega dogajanja, travm, zločinov, zato mislim, da se zanjo nekako nisem odločila najbolj prostovoljno. Tematike in liki, ki so posledično nastali, me niso pustili pri miru, zato sem jih pač izpisala.

Menim pa, da se moramo o tovrstnih temah, čeprav so zahtevne, čim več pogovarjati - prvič da ne pozabimo, drugič pa, da ne ponovimo napak naših prednikov,« je poudarila.

Zakaj naslov Posuj se s pepelom vaših očetov?

Da so te tematike pomembne, je razmišljala tudi pri tem, ko se je odločala za naslov romana. Naslov Posuj se s pepelom vaših očetov tako ne predstavlja zgolj zgodbe romana, ampak ima globlji pomen. 

»Z naslovom sem nekako poskušala zajeti tematiko romana, priznam pa, da sem si ga kar težko izmislila. Posuti se s pepelom pomeni kesati se, medtem ko se z drugim delom naslova navezujem na soočanje z dejanji naših prednikov,« je dodala.

Odzivi na knjigo so pozitivni, »vsi bi jo radi prebrali še enkrat«

Kakšni pa so prvi odzivi tistih, ki so ta romaneskni prvenec že prebrali?

»Odzivi so me do zdaj prijetno presenetili. Bližnji so mi recimo omenili, da bi knjigo mogli prebrati še enkrat. Zdi se mi, da sem do zdaj dobila predvsem pozitivne odzive, za kar sem zelo hvaležna,« je zadovoljno povedala mlada pisateljica. 

Pa o načrtih za naprej ...

Izdaja prvenca 'Posuj se s pepelom vaših očetov' pa Laure Buzeti pri pisanju vsekakor ne bo ustavila.

V prihodnje si mlada pisateljica želi, da se bo še bolj poglobljeno ukvarjala s pisateljstvom, načrte pa ima tudi na področju psihologije. 

»Še naprej se želim ukvarjati s pisateljstvom, trenutno že ustvarjam potencialen nov roman. Poleg tega je pa v načrtu tudi zaključek študija in pridobitev magisterija, je še dejala Buzeti.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
69 (ni preverjeno)

Pa kaj se jaz jebem z vami sirotinja
Jaz imam previsoke šole da bi se jebal z vami
majmun

Statsman (ni preverjeno)

bravo!

asas (ni preverjeno)

čestitke deklina, kar nadaljuj

. (ni preverjeno)

prva slika je pa z Mure :)

vejica na kvadrat (ni preverjeno)

Saj tam izgleda kot po vojni ...

In reply to by . (ni preverjeno)

233 (ni preverjeno)

mojega doživljanja vojnega dogajanja, ..

Katere vojne to??

Zaskrbljen (ni preverjeno)

Pohvala gospodični Buzeti, res čestitam. Graja pa avtorju in sobota info kjer govori da prihaja iz Bakovcev - iz Bakovec. Pa prosim da s posiljevanjem ljubljanščine nehate.

ZickZack (ni preverjeno)

Reakcija na doživljanje vsega tega...kot da je živela že v tistem času in vse izkusila. Milo rečeno čudno zveni. Smo pa že itak vajeni vseh vrt neprofesionalnosti na tem portalu.

Slavist (ni preverjeno)

Iz Bakovcev. Tako se sklanja v slovenscini, ne le v ljubljanscini.

Starejše novice