Slika je simbolična.
V mesecu maju bo izšel nov roman prekmurskega pisatelja pod naslovom Stanovanje številka 27. Gre za detektivski roman, ki govori o umorih v stanovanjskem naselju v Murski Soboti.

O ljubiteljskem pisatelju Alenu Nemcu smo v preteklosti že pisali, saj je izdal fantazijski roman Mečevalec, ki se je med bralci dobro prijel, zdaj pa napoveduje izdajo detektivskega romana. Povprašali smo ga, zakaj se je odločil za izdajo detektivke ter o čem bo tekla zgodba. 

Zakaj detektivski roman? 

Kot pravi pisatelj, je tudi sam ljubitelj detektivk, kriminalnih in zgodovinskih romanov, zato meni, da je ideja, da bi tudi sam napisal detektivski roman prišla kar podzavestno iz njega. Kar je zanimivo, pa je dejstvo, da je roman začel pisati med tem, ko je pisal drugi del romana Mečevalec.

»Med pisanjem drugega dela Mečevalca se mi je kar naenkrat porodila ideja, da bi lahko napisal detektivko, zgodbo o tem, da so se v Murski Soboti zgodili umori. Zato sem se odločil, da Mečevalca za nekaj časa odložim in se lotim detektivskega romana,« razlaga Nemec.

Prav tako meni, da v Pomurju pisatelji ne izdajajo romanov, vsaj detektivskega še ni zasledil. »Večinoma so izdane samo zgodbe, pesmi, pripovedi, udarne detektivke pa vsekakor še ni.« 

Foto: Alen Nemec

O zgodbi, ki se dogaja v romanu

Roman Stanovanje številka 27 je detektivka, ki govori o dvojnem umoru v stanovanjskem naselju v Murski Soboti.

Meščani so zaradi umorov pretreseni, mestna kriminalista pa se lotita primera stanovanja števila 27. Njuno pot prekrižata zgodbi fanta in dekleta, ki sta vsak na svoj način vpeta v dogajanje. Ko se stvari postavljajo na svoje mesto, se naenkrat vse obrne na glavo. Nihče več ne ve, komu gre zaupati in dvomi so z vsakim dnem večji.

Bitka za štirimi stenami vas bo popeljala v svet družinske in širše družbene aktualnosti. Prebudila bo vaše strahove, stiske, pa tudi srčnost, ljubezen in nepopustljivost na drugi strani. Z liki boste trpeli, se veselili in na koncu ostali brez besed. 

Roman je umeščen v aktualno dogajanje, dogaja se leta 2020, ko se je začela epidemija, čeprav nima zgodba z epidemijo nobene povezave.

»Bo pa bralcem najverjetneje zaradi tega, ker se zgodba dogaja v bližini ter v aktualnem času zelo blizu,« še doda pisatelj.

Zakaj naslov Stanovanje številka 27?

V pogovoru smo prekmurskega pisatelja vprašali tudi, zakaj se je odločil za takšen naslov romana, torej zakaj ravno Stanovanje številka 27?

Kot razloži pisatelj, se tekom zgodbe prvi umor v stanovanjskem bloku zgodi ravno v stanovanju 27, zato tudi takšen naslov, ker se vse nekje začne. 

V zgodbah izhaja iz svoje domišljije

Prekmurski pisatelj Alen Nemec piše sicer izmišljene zgodbe, tudi Stanovanje številka 27 je izmišljena zgodba. Pravi, da ima veliko domišljije in mu ideje za zgodbe pridejo kar tako iz glave, mogoče podzavestno tudi iz kakšnih dogodkov ali česa, kar se mu zgodi.

Se pa načeloma v zgodbah ne nanaša na nikogar oziroma na noben dogodek, tako dogajanje v zgodbi kot tudi osebe so izmišljene. 

Njegovi knjigi sta večjega formata, kot so običajne knjige, sta pa tako Mečevalec kot Stanovanje številka 27 precej obširna romana.  

Predstavitev knjige v mesecu maju

Predstavitev detektivskega romana Stanovanje številka 27, bo 6. maja ob 18. uri, v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota, kjer bo pisatelj tudi podpisoval izvode knjig. 

Na predstavitev nove knjige pisatelj vljudno vabi vse navdušence detektivk. »Nov detektivski roman bi priporočal vsem bralcem, ki imajo radi detektivke in napete kriminalne zgodbe ter vsem, ki jih zanima kako sem zgodbo o umorih vpeljal v Mursko Soboto,« doda Nemec.« 

Foto: Alen Nemec

Izdaja romana ni tako enostavna, kot se zdi 

Pisatelj v pogovoru pojasni še, da izdaja knjige oziroma v njegovem primeru romana ni tako enostavna, kot se morda mnogim zdi.

»Kot prvo je treba imeti dobro idejo in domišljijo, iz česar se izpelje zgodba, nato je zgodbo treba še napisati, poiskati prave besede, zgodbo lepo povezati, v primeru romana mora biti zgodba tudi dovolj obširna, primerna določeni starostni skupini. 

Ko je zgodba napisana, sledijo še popravki, lektoriranje, poiskati je treba založbo, ki bo želela izdati knjigo oziroma v primeru, če si na začetku pisateljske poti jo najverjetneje moraš izdati sam, kar je še težje. Sledi še iskanje ilustratorja, tiskarja, oblikovalca, treba je imeti nekaj kapitala, mogoče pridobiti nekaj sponzorjev, poskrbeti za promocijo,« pojasnjuje Alen Nemec.

Pa o ciljih za naprej ...

Za v prihodnje si pisatelj kot prvo želi, da dokonča drugi del fantazijskega romana Mečevalec, ki ga je že začel pisati, pa ga je nato zaradi detektivke nekoliko odložil.

Potem pa bi rad izdal še več romanov, ker se s pisanjem ukvarja zgolj ljubiteljsko pa meni, da bo romane izdajal nekje na tri do pet let. 

Ker je sicer po poklicu profesor razrednega pouka in se veliko ukvarja z otroki, si želi med romani izdati tudi kakšno pravljico za otroke. 

Med večjimi cilji za v prihodnje je morda tudi, da bi lahko katero izmed svojih knjig prevedel tudi v tuji jezik, na primer v angleščino. Sanja pa tudi o tem, da bi se katero izmed njegovih del morda nekoč uporabilo kot navdih za kratko kriminalistično serijo. 

Preberite še:

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Brzi Pišta (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kak lejko zna ka se v Soboti zgodi umor če živi v Turnišči.

Lokolino (nepreverjen)

Brzi Pista,ka ti mas kaj mozganov v toj glavi?!!

In reply to by Brzi Pišta (nepreverjen)

003 (nepreverjen)

lahko bi bil trojni....
naslov nič novega, kar že ni bilo na trgu knjig--romanov

Nesce1 (nepreverjen)

Kak znas ce si se nej presto

In reply to by 003 (nepreverjen)

003 (nepreverjen)

tega je na trgu na kg, vse bolj ali manj podobno, umor na orient expresu, umor v vegasti hiši, umor v šmihelski vasi, koliko želiš, ni zanimivo.itak pa ne berem romanov, to je za ljudi brez domišljije.

In reply to by Nesce1 (nepreverjen)

Mutiala (nepreverjen)

Ne samo da nimaš domišljije, niti pameti nimaš glede na napisano neumnost.

In reply to by 003 (nepreverjen)

Neko (nepreverjen)

Čestitke za roman. Bravo, kapo dol. Upam, da se pri prvi ne ustaviš.

Brzi Pišta (nepreverjen)

Lejko do nadaljevanko snemali v Ameriki !

In reply to by Neko (nepreverjen)

piškota (nepreverjen)

Se strinjam. Naj zgodbo proda za mastne pare kakšnemu filmskemu studiu.

In reply to by Brzi Pišta (nepreverjen)

Lokolino (nepreverjen)

Ja,nucajo taksnoga kmetavzara kak si ti,ka bos v glavni vlogi.

In reply to by Brzi Pišta (nepreverjen)

Brzi Pišta (nepreverjen)

Ka de štirikratni morilec, kda ga zaprejo pa de nedužen. Lejko de se pa dogajalo v Gomilicaj.

In reply to by Lokolino (nepreverjen)

nelaaa (nepreverjen)

kako prvi? hej, Neko......, ti sploh slediš temu pisatelju, ali samo nabijaš v tri dni s praznimi čestitkami na forumu kot politiki pred volitvami. to je že DRUGA knjiga, roman.

In reply to by Neko (nepreverjen)

towmoww (nepreverjen)

mečevalec,.....ni to bilo napvedano kot trilogija..., nekaj kot kopija gospodar prstanov,.... kdaj bo tretji del.

knjiagat (nepreverjen)

me pa res zanima kaj se je dogajalo v stanovanju št.22?, ki leži nasproti tega stanovanja27, kjer se dejansko ni nič zgodilo, le trupla so tam odložili.

. (nepreverjen)

Še malo pa bo na vojo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice