Visoko priznanje za plakat prekmurskega kreativca Aljoše Bagole.

Žirija 6. Bienala gledališkega plakata v Varaždinu je nagrado za najboljši plakat podelila Danijeli Grgić za uprizoritev Ivanov SNG Drama Ljubljana ter Aljoši Bagoli za uprizoritev Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki je nastala v koprodukciji ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma.

FOTO: Twitter (@AljosaBagola)

Drzen pristop k oblikovanju

Bienale gledališkega plakata v Varaždinu poteka že vse od leta 2009. Udeležuje se ga več deset avtorjev s 50 gledališkimi plakati iz Slovenije, Bosne, s Kosova, iz Srbije in s Hrvaške. Ob vsaki prireditvi izide tudi katalog, v katerem skušajo organizatorji gledališki plakat razviti v svojevrstno umetniško formo, piše STA.

Kot so ob prejemu nagrad hišnih oblikovalcev zapisali v ljubljanski Drami, dogodek predstavlja priložnost za srečevanje in strokovno izmenjavo mnenj ter dela oblikovalcev na področju gledališča v nekdanji Jugoslaviji. 

Visoka kakovost letošnjih plakatov z vseh območij nekdanje Jugoslavije pa po njihovem mnenju nakazuje, da je drzen pristop k oblikovanju znotraj gledališča še vedno prisoten tudi pri nas, in gledališke hiše tudi po tej plati uvršča med najbolj prodorne in sodobne ustvarjalce v evropskem prostoru in širše.

Najboljše plakate si bo do 10. decembra moč ogledati na razstavi v Veliki koncertni dvorani Hrvaškega narodnega gledališča v Varaždinu. Prihodnje leto pa bo v galeriji Zlati Ajngel v Varaždinu razstavljen tudi izbor vseh najboljših plakatov dosedanjih bienalov.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
leeheen (nepreverjen)
Twklop (nepreverjen)

Kaj nas briga?

Jrnd (nepreverjen)

Koga briga tou ka tebe ne briga. Nikoga. Zatou ftihni in se vrni v svojo lüknjo na špricer iz šmarnice.

In reply to by Twklop (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Bagola, daj ostriži se že enkrat! Grozen si s to polizano frizuro, nisi maneken!

gostja 426 (nepreverjen)

Čestitke. Plakat za Pohujšanje je rejsan odličen, nej san znala, ka je un avtor. Vsa čast.

Starejše novice