Visoko priznanje za plakat prekmurskega kreativca Aljoše Bagole.

Žirija 6. Bienala gledališkega plakata v Varaždinu je nagrado za najboljši plakat podelila Danijeli Grgić za uprizoritev Ivanov SNG Drama Ljubljana ter Aljoši Bagoli za uprizoritev Pohujšanje v dolini šentflorjanski, ki je nastala v koprodukciji ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma.

Drzen pristop k oblikovanju

Bienale gledališkega plakata v Varaždinu poteka že vse od leta 2009. Udeležuje se ga več deset avtorjev s 50 gledališkimi plakati iz Slovenije, Bosne, s Kosova, iz Srbije in s Hrvaške. Ob vsaki prireditvi izide tudi katalog, v katerem skušajo organizatorji gledališki plakat razviti v svojevrstno umetniško formo, piše STA.

Kot so ob prejemu nagrad hišnih oblikovalcev zapisali v ljubljanski Drami, dogodek predstavlja priložnost za srečevanje in strokovno izmenjavo mnenj ter dela oblikovalcev na področju gledališča v nekdanji Jugoslaviji. 

Visoka kakovost letošnjih plakatov z vseh območij nekdanje Jugoslavije pa po njihovem mnenju nakazuje, da je drzen pristop k oblikovanju znotraj gledališča še vedno prisoten tudi pri nas, in gledališke hiše tudi po tej plati uvršča med najbolj prodorne in sodobne ustvarjalce v evropskem prostoru in širše.

Najboljše plakate si bo do 10. decembra moč ogledati na razstavi v Veliki koncertni dvorani Hrvaškega narodnega gledališča v Varaždinu. Prihodnje leto pa bo v galeriji Zlati Ajngel v Varaždinu razstavljen tudi izbor vseh najboljših plakatov dosedanjih bienalov.

Komentarji (5)

leeheen (ni preverjeno)

Čestitke!

Twklop (ni preverjeno)

Kaj nas briga?

Jrnd (ni preverjeno)

Koga briga tou ka tebe ne briga. Nikoga. Zatou ftihni in se vrni v svojo lüknjo na špricer iz šmarnice.

In reply to by Twklop (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Bagola, daj ostriži se že enkrat! Grozen si s to polizano frizuro, nisi maneken!

gostja 426 (ni preverjeno)

Čestitke. Plakat za Pohujšanje je rejsan odličen, nej san znala, ka je un avtor. Vsa čast.

Starejše novice