Slika je simbolična.
Kurentovanje, letos že 62., se ponovno seli na splet.

Nuška Gajšek, županja Ptuja, je na današnji novinarski konferenci najavila, da se letošnje Kurentovanje ponovno seli na splet. 

Tudi letos ga narekuje epidemija, a četudi se dogajanja seli na splet, bo na Ptuju nekaj klasičnih vsebin, ki smo jih vajeni od prej. 

»Verjamem, da vsi z nami delite to žalost,« je ob naznanitvi povedala Gajšek in dodala, da zares upajo, da bo tokrat tradicija Kurentovanja zadnjič na spletu. 

S povedanim sta se strinjala tudi Hinko Šoštarič, princ karnevala, ter Branko Brumen, predsednik Kurentovanja in generalni sekretar Federacije evropskih karnevalskih mest. 

Odpade tudi rajanje v šotoru

Drago Slameršak, direktor Radia Ptuj, ki je organizator programa v Karnevalski dvorani, je povedal, da so letos s programom želeli obogatiti karnevalski čas.

Tudi odzivi po Sloveniji so bili dobri, veliko vstopnic je že bilo prodanih. 

Ste vstopnico kupili tudi vi? Dogajanje v šotoru pa zaradi epidemiološke slike odpade tudi letos. Če ste vstopnico za katerega od dogodkov že kupili, pa jih lahko vrnete na Eventim prodajna mesta ali jih prihranite za naslednje leto. 

Tak bo spletni program Kurentovanja

Spletni program Kurentovanja pa je predstavila Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj. Povedala je, da se vse vsebine selijo na splet, na spletno stran in na Facebook in Instagram profila Kurentovanje in VisitPtuj. 

Glavnina Kurentovanja bo med 19. februarjem in 1. marcem, pričetek pa bo 2. februarja, ko bodo kurenti po tradiciji prvič nadeli zvonce. 

Tudi letos bo potekalo tekmovanje za najboljši krof, prijavile pa se bodo lahko fizične in pravne osebe. Razglasitev najboljšega ptujskega krofa bo 17. februarja. 

Za posebno okrasitev mesta bodo poskrbele ptujske šole ter zavoda Sonček in Sožitje. Okrasili bodo mestne izložbe, postavljena pa bo tudi razstava etnografskih pustnih likov in mask. 

Le en dan po kurentovem skoku bo predstavljen nov letnik Mistika, vina kurentov. 

Uradni začetek Kurentovanja bo 19. februarja, ko bo županja Ptuja vodenje mesta predala ptujskemu princu karnevala Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu.  

Potekala bo tudi obarjada, vodenja po Ptuju, v sodelovanju s Filatelističnim društvom Ptuj bo izdana pustna znamka in pustni žig, knjižnico pa bodo lahko obiskovali otroci, saj bo tam organizirana pustna ustvarjalnica

Lepo si okrasite domove, izbirali bodo najlepšo okrasitev

Direktorica zavoda pa je povedala, da bodo letos izbirali tudi najlepšo okrasitev. Izbiranje bo potekalo med 19. februarjem in 29. februarjem, ko bo ekipa na terenu obiskovala najlepše okrašene domove. 

Bi svojo ustvarjalnost pokazali drugače? Tudi letos bo potekalo tekmovanje Ex Tempore, kamor se lahko prijavi vsak, ki bo svojo kreativnost pokazal skozi pustno tematiko. 

Dogajalo pa se bo tudi v ptujskem kinu. Ta bo v sodelovanju s Televizijo Maribor predstavil film Čas kurentov, po tem pa bo sledil pogovor z ustvarjalko filma in protagonistom. 

Starejše novice