Na slovesnosti ob kulturnem prazniku podelili nagrade Mestne občine Murska Sobota za dosežke v kulturi.

Včeraj je v dvorani Gledališča Park potekala slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku. Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek se je s podelitvijo priznanja, plakate in nagrade zahvalil za delo na področju umetnosti in kulture znanemu soboškemu fotografu, glasbeni skupini in ustanovi. Slavnostni govornik na prireditvi je bil fotograf in kolumnist Matej Fišer.  

Letos mineva petindvajset let odkar je slovesnost Mestne občine Murska Sobota ob slovenskem kulturnem prazniku  namenjena izpostavitvi najboljših ustvarjalcev.

Nagrado za življenjsko delo prejel fotograf Lado Klar

Fotograf Lado Klar in župan MO MS Aleksander Jevšek

Lado  Klar se je s fotografijo srečal zelo zgodaj. V prvih letih po 2. svetovni vojni, ko je vladala velika revščina, mu je, desetletnemu fantiču, stric podaril sicer rabljen, a njemu silno dragocen fotoaparat. Spremlja ga še danes, čeprav seveda že dolgo ni več edini. Lado Klar je otroška leta preživljal v Turnišču, končal rudarsko industrijsko šoli v Lendavi in se kmalu zaposlil pri  Geološkem zavodu v Ljubljani.  V Prekmurje, natančneje v Soboto se je vrnil  v šestdesetih letih in se zaposlil najprej kot tehnični risar, kasneje pa aranžer - dekorater.

Murska Sobota se je takrat  silovito spreminjalo v gospodarsko, industrijsko, tudi trgovsko in kulturno središče regije in v Ladu Klaru izzvala  željo po kontinuiranem vizualnem zapisovanju razvoja in sprememb, ki jim je bil priča. Prva barvna fotografija na naslovnici časopisaPomurski Vestnik , ki je bil do leta 1971 črno-bel,  je bila njegova. Bil je zunanji sodelavec – snemalec Radiotelevizije Slovenija. Sodeloval je pri prvi monografiji Murske Sobote, ki je izšla leta 1980.

Devetdeseta leta je Ladovo življenje še intenzivneje kot sicer zaznamovala gorniška fotografija. Za sabo ima nešteto poti v Alpah v Evropi, Himalaji v Aziji in Andih v južni Ameriki ter vzpone na Kilimandžaro in po Atlasu v Afriki. Leta 1997 je bil na njegovo pobudo ustanovljen  Fotoklub Murska Sobota, katerega pomemben član je še danes. V prvem desetletju novega tisočletja je bil  Lado predlagatelj razstave ob 110-letnici  Planinske zveze Slovenije in zato smo jo najprej videli v Pomurju.

Njegovo dolgoletno in tesno sodelovanje s Planinskim vestnikom in Planinsko zvezo Slovenije, številne objave fotografij  v planinskih publikacijah in vodnikih, ter za naš prostor pomembna izdelava zemljevida z označeno potjo in kontrolnimi točkami Pomurske planinske poti, mu je  leta 2005 kot prvemu Pomurcu prineslo najvišje priznanje planinstva v Sloveniji – svečano listino Planinske zveze Slovenije.

Tudi zadnje desetletje je bilo izjemno plodno. Izpostaviti velja najmanj dva dogodka: v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je januarja 2017 pripravil  samostojno retrospektivno razstavo. Zadnji odmevni dogodek sodi v leto 2018, ko je izšla druga imenitna monografija našega mesta, za katero je prav Lado Klar prispeval glavnino fotografij. 

Plaketa za pomembne glasbene dosežke v zadnjih dveh letih skupini džeZZva

Skupina džeZZva in župan MO MS Aleksander Jevšek

Skupina, ki jo sestavljajo Dejan Berden, Iztok Rodež, Tadej Kampl, Miran Celec in Mojmir Wolf, je ena redkih domačih zasedb, ki razvija avtorski glasbeni slog in se spogleduje z raznolikimi glasbenimi vplivi.

Skrbi za glasbeno zapuščino Prekmurja ter  nastopa doma in v tujini. Njihova glasba je tako univerzalna, da navdušuje ne le poznavalce temveč tudi poslušalce, ki sta jim jazz ali improvizirana glasba tuja. Že njihovi začetki so bili zelo obetavni, zadnji dve leti pa gotovo pomenita ustvarjalni vrhunec.

Njihov tretji album Sintur, posnet leta 2018, je bil namreč uvrščen med 10 najboljših albumov slovenske glasbene scene in med 30 najboljših v širši balkanski regiji. Skladba Bruzel je bila izbrana za kompilacijo Music Slovenia, s katero se slovenska avtorska glasba predstavlja v tujini. Istega leta je kvartet nastopil v sloviti francoski dvorani Museum Le Corbusier v Firminyu, lani pa na enem izmed najimenitnejših jazz festivalov v Evropi, Jazz a Vienne v Franciji.

Kako naklonjena jim je glasbena strokovna javnost, priča naslednji zapis: »Igrajo z veliko mero zabave. Z izredno mero pronicljivosti in idejne svežine. Z vražjim dinamitom v prstih in velikim žarom. Njihova glasba nagovarja sproščeno in v duhu iskrenega resnicoljubja, ki ne pozna in ne prizna izraznih okvirjev«.      

Priznanje za uspešno delo na področju kulture Ustanovi dr. Šiftarjeva fundacija

Aleksander Jevšek, Klaudija Sedar in Ernest Ebenšpanger

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s sedežem na Petanjcih svojemu poslanstvu in viziji uspešno in v vseh pogledih nadvse aktivno sledi že od leta 1996, ko je bila ustanovljena. Med njenimi ustanovitelji pomembno in vidno mesto zaseda tudi Mestna občina Murska Sobota.

Poleg primarne skrbi za ohranjanje in razvoj Vrta spominov in tovarištva daje fundacija vzporedno zavidljivo angažirano in uspešno močan poudarek na področju kulture, kar so v letu 2019, ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev in prav tako 100. obletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja, ustanovitelja Vrta spominov in tovarištva, več kot potrdili – ne le z izredno aktivnim članstvom v Iniciativnem odboru za obeleževanje obletnice, ampak tudi sicer z lastnimi aktivnostmi, s sodelovanjem z drugimi in nasploh izkazovanjem podpore drugim, kar je v sodobnem času vse bolj redkost in prav zato še toliko dragocenejša vrlina. Slovesno kot so prekmursko leto s predstavitvijo monografije dr. Uroša Lipuščka Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference pričeli, so jo tudi končali, s tretjim t. i. Vanekovim zbornikom, Vanekovo stoletje.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija s člani organov, ki ga sestavljajo Uprava (predsednik Ernest Ebenšpanger, podpredsednik Marjan Šiftar), Programski svet in Nadzorni odbor, kroji izjemne dosežke na področju kulture, s katerimi dajejo poseben utrip mestu Murska Sobota, dvigajo raven kulturne razsežnosti in raznolikosti ter dodajajo neprecenljiv prispevek h kulturni ozaveščenosti.

Za dobro glasbo poskrbel Vlado Kreslin

Na prireditvi je nastopil slovenski glasbeni fenomen Vlado Kreslin, ki že desetletja s svojo neposrednostjo in izvrstno poezijo ter interpretacijo skozi skrivnostno tančico svojega glasu podaja Sloveniji več kot svojo dušo, podaja odsev, podaja  kulturno dediščino, pravzaprav  podaja sebe na tako subtilen in prefinjen način, da tega skoraj ni opaziti, si pa vedno znova želimo njegove glasbe.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tinček Kulak (nepreverjen)

Se vidi da je g Jevšek izobražen župan
V občinah kjer so pol pismeni župani
s komaj kakšno višjo šolo
se ob takem prazniku ponavadi župani napijejo
ob izjavah, da je tudi prešeren pil
To je njihova edina identiteta s prešernom in
kulturnim praznikom
zato pazite dragi volilci koga volite
ne volite budal s komaj kakšno višjo šolo

100-100 (nepreverjen)

Prešeren, Prešernom z veliko ali malo začetnico.

In reply to by Tinček Kulak (nepreverjen)

komunistka Olga (nepreverjen)

ko ti napišem da tvoja mati DA za sladoljed
ali moram samostalnik pisati z veliko ali malo začetnico
in prešeren je v zgornjem primeru samostalnik
Res pa je da Nemci pišejo samostalnike z veliko začetnico

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

sekretarka olga (nepreverjen)

to si pa lepo napisala

In reply to by komunistka Olga (nepreverjen)

tuncika

ČESTITKE ( z moje strani) še posebej g. Vladu Klaru, ki je za MS legenda v sliki nekaj zadnjih let. Pri 80+ še vedno zmore velike podvige v tujini in doma, ter to obeleži s kamero. Bog te blagoslovi.

InfoVal

Či kaj znan je Lado, nej Vlado ... (-: Ovačik pa se strinjan!!!

In reply to by tuncika

Kult (nepreverjen)

Lepo...čestitke vsem.

administrator (nepreverjen)

ne bom nič rekel
županu se ni dobro zameriti
ker če se mu zamerim
lahko gayi najebemo

Koki (nepreverjen)

Ka to je doibo gospod Ebenspanger nagrado za dobroga direktora v Miri pa za prijaznost....hh,ka lejko taksni clovik ka glumi cejli zivot,dobi nagrado. Kama smo prisli...sran me je ka san sobocanec

Koki (nepreverjen)

Ja,Lado si je vsekakor zaslizil nagrado. Pa ja,imamo dobrega zupana,sinflete ga samo taksni,ka nemate drugoga dela.

Starejše novice