To je kulturna dediščina Pomurja, zabeležena v uradnih registrih. Kaj pa pojem predstavlja vam?

Z današnjim dnem se začenjajo Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine, ki letos potekata pod sloganom Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost

Rezultati raziskave Eurobarometra kažejo, da kar 80 odstotkov Evropejcev in 76 odstotkov Slovencev kulturno dediščino vidi kot pomembno tudi zanje osebno – ne le za širšo skupnost. Kljub temu pa smo po mnenju ministrstva glede naše skupne dediščine premalo samozavestni in jo prepogosto obravnavamo kot breme.

Ker ta pravzaprav predstavlja velik razvojni, gospodarski in turistični potencial, želijo ob Evropskem letu kulturne dediščine ta odnos spremeniti. Predvsem so se pri tem osredotočili na promocijo in spodbujanje zanimanja za kulturno dediščino med mladimi. V minulih osmih mesecih odvilo že več kot 300 dogodkov, do konca leta pa naj bi jih organizirali kar 800.

Kar 7,8 milijona delovnih mest v EU je posredno povezanih s kulturno dediščino in več kot 300.000 ljudi je zaposlenih v sektorju kulturne dediščine EU, poroča STA.

Močno ogrožena predvsem dediščina podeželja

Še posebej ogrožena je danes dediščina, ki ni v aktivni rabi; predvsem dediščina na podeželju, industrijska dediščina in dediščina 20. stoletja. 

V registru nepremične kulturne dediščine je v Sloveniji trenutno vpisanih 29.863 enot, v registru nesnovne dediščine pa 65 enot in 181 nosilcev kulturne dediščine.

Zdi pa se, da smo z uradno zaznamovano nesnovno kulturno dediščino ljudje v splošnem nekoliko slabše seznanjeni, saj nas v vsakdanjem življenju nanjo ne opominjajo veliki spomeniki in napisi na vsakem koraku. 

Prav zato smo se odločili nekoliko pobrskati po evidencah. Bili smo prijetno presenečeni, saj smo med kulturno dediščino v uradnem registru ministrstva za kulturo zasledili kar nekaj navad in običajev, ki bodisi izvirajo iz Pomurja bodisi so še posebej značilni za naše kraje.

Med drugim so to:

  • Brodarstvo
  • Lectarstvo
  • Gančki Majoš
  • Izdelovanje prekmurskih remenk
  • Tradicionalno lončarstvo
  • Priprava prleških gibanic
  • Borovo gostüvanje

(Vir: mk.gov.si in nesnovnadediscina.si)

Kulturna dediščina Pomurja v fotografijah

Ne glede na uradne registre pa kulturna dediščina vsakomur predstavlja kaj drugega. Tako so se v informacijski točki Europe Direct Pomurje ob Evropskem letu kulturne dediščine odločili zbrati fotografije kulturne dediščine Pomurja v zanimivi spletni fotogaleriji. 

V akciji, ki poteka na njihovi strani na družbenem omrežju Facebook, lahko sodelujemo vsi.

Avtorske fotografije, opremljene z imenom in priimkom avtorja ter kratko razlago ali lokacijo motiva, jim lahko posredujte na elektronski naslov [email protected] oziroma v zasebnem sporočilu na njihovem družbenem omrežju Facebook. 

Dela, zbrana v fotogaleriji, bomo nato v sodelovanju z informacijsko točko Europe Direct Pomurje ob izteku akcije predstavili tudi v našem mediju. Vabljeni k sodelovanju torej, morda pa bomo skupaj odkrili kakšen vidik naše dediščine, ki je doslej bil spregledan.

Ali menite, da je naš odnos do kulturne dediščine Pomurja ustrezen, oziroma ali temu področju namenjamo dovolj pozornosti in finančnih sredstev?

Choices

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen) Izbor uredništva

Preučujen Soboto, kakšna je bila v preteklosti, tüdi nekaj drügih krajof, na kere san navezana. Članki, razglednice, knjige, ustvarjan lastno domoznansko zbirko in zbirko razglednic, pa čez lejta toga nede komi dati, ker nikoga nede zanimalo.
Do dediščine mamo slab odnos. Vse, kar je staro, bi porušili in zidali novo. Tujci razmišljajo drugače, oni raje obnavljajo.
Obnove, če do njih pride, so zgrešene, nestrokovne, za kar je odgovoren ZVKD - redkin, keri se trüdijo, komplicira za vsako malenkost, pisti pa propadati vrsto drügih stvari ali dopušča zgrešene obnove. Poglednite Zvejzdo - hohštaplaraj brez okusa, nič lokalnega, našega nega v ton, še menje takšnoga, kar bi se nanašalo na zgodovino Zvejzde. Pa je zgradba pomembna za lokalno zgodovino. Slavni balkon pa propada, drügo leto pa de stou lejt Mur. republike ... S strajon čakan obnovo Tišinske cerkve, keroj do delali fasado, vüpan, ka de takšna kak na Martjanskoj, nej kičasti diznilend, keri de čez par lejt odpadno.
Muzeji majo vedno menje pejnes, puni so samo te, gda nega vstopnine, čeglij bi tistih par evrov lidje, keri odijo ta, lejko dali, ker vidin, ka majo za marsikaj drügoga. Gotski prezbiterij v MS - namesto, ka bi ga pokazali domačinon, pa turiston, je odlagalnica cerkvenih rekvizitof. Ne vejmo cejniti niti edinoga Musterovoga kipa, še marsičesa nej.
Lidje mislijo, ka se je svejt začo z njimi, do vsega, kar je izven njihovoga plota, zgodovine, niti do prihodnosti nemajo nobenoga odnosa. Živijo za gnes, za zdaj, pa samo za sebe. Vsa čast redkin izjeman.

Starejše novice