Slika je simbolična.
Tatvine koles v Sloveniji so dokaj pogosta kazniva dejanja, kjer pa ni izjema niti območje Policijske uprave Murska Sobota.

Iz Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da je s toplim vremenom, ko je uporaba koles pogostejša, povečana tudi nevarnost odtujitve teh. 

Tudi v Pomurju vse več tatvin koles

Storilci zelo pogosto izkoriščajo predvsem trenutke nepazljivosti oškodovancev, ko kolesa na primer ne zaklenejo oziroma ga ne zavarujejo primerno in tako na lahek način izvršijo tatvine koles, so izpostavili soboški policisti.

Dodali so, da so kazniva dejanja tatvin koles na območju Policijske uprave Murska Sobota razpršena, vsekakor pa imajo storilci več priložnosti na mestih, kjer je več koles, ki niso v varovanem ali ograjenem prostoru.

Da do tatvin koles v Pomurju ne bi prihajalo v tolikšni meri, na policiji poudarjajo, da je zelo pomembno preventivno obnašanje lastnikov koles in uporabnikov.

Ugotavljamo, da oškodovanci ob prijavi tatvine kolesa vedo povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, kar policiji dodatno otežuje raziskovanje teh dejanj, so še dodali na Policijski upravi Murska Sobota.

Tako lahko v čim večji meri zavarujete vaše kolo

Ob tem so soboški policisti izdali tudi nasvete, ki jih je dobro upoštevati, če želimo zavarovati svoje kolo.

  • In sicer lastniki naj svoje kolo vedno primerno zavarujejo, ga priklenejo s ključavnico (hkrati za okvir kolesa in eno od koles).

  • Odsvetuje se, da ima lastnik kolo samo pod vizualnim nadzorom, na primer pred lokalom.

  • Ključavnica za kolo naj bo kakovostna in odporna proti poškodbam z različnimi predmeti in orodji, zato policisti kolesarjem svetujejo, naj kupijo verigo iz kaljenega jekla, saj je takšne ključavnice težko preščipniti tudi s kleščami, ki jih tatovi najpogosteje uporabljajo.

  • Lastniki naj kolesa ne puščajo doma na dvorišču nezaklenjena, hranijo jih naj v zaklenjenem prostoru.

  • Če se kolo pusti na prostem, naj bo prostor dobro razsvetljen.

  • Dobro si je zapisati čim več podatkov o kolesu, tatvino lahko tako lažje prijavite policiji.

Komentarji (6)

Janci sebeborski (ni preverjeno)

San mislo ka de clanek kak NIJZ svetuvle,ka se naj zascitimo pred krajami🤭🫣

. (ni preverjeno)

Nika ne pomaga, deca hodijo z žago v šolo. Tudo če prineseš račun na policijo in sliko, številke nič ne pomaga. Boljše se je pelati z avtom na kopališče in plačati parkirnino.

Kuli

Zna se, što kradne - cigane, šiptare, madžarone in nezaposlene socialaše iz socialističneh blokov v centre Sobote. Pa razni pritepenci iz vzhodnih držav, za kere je meja gnesden odprejta.

koštrica (ni preverjeno)

Romuni samo mečejo bicikline v kombije

In reply to by Kuli

. (ni preverjeno)

Tudi "beli" cigani niste nič boljši! Da ne omenjamo desnih lakomnih in grabežljivih pritepencev, ki kradejo le velike stvari!

In reply to by Kuli

n8 (ni preverjeno)

Nekoč v YU so rekli, da tovariši bicikle kradejo. Danes v SLO, to delo opravljajo "preoblečeni tovariši"! Torej gre za desne "tatinske pritepence", ki za vse razno razne tatvine krivijo vzhodnjake, levake in odprte meje!

Starejše novice