Slika je simbolična. (Foto: BOBO)
V celjski bolnišnici je ta teden prišlo do neljubega dogodka, v katerem so o smrti pacienta, pripeljanega iz enega od domov za starejše, obvestili svojce drugega, ki je bil na zdravljenje pripeljan skupaj s prvim.

Za napačno identifikacijo so izvedeli šele v sredo pozno popoldne, ko je bil umrli pacient že pokopan. Vodstvo je ponudilo odstop.

Strokovni direktor Splošne bolnišnice v Celju Franc Vindišar, ki je svojcem preminulega v imenu zaposlenih izrazil iskreno sožalje, svojcem obeh pa se je danes že opravičil, je dejal, da gre za tragičen dogodek, za katerega nima pravega opravičila. »Vsem nam je zelo težko in globoko obžalujemo, kar se je zgodilo,« je dejal.

Po njegovih besedah so bili v sredo pozno popoldne seznanjeni, da je bila pacientu, ki je bil z zdravljenja prepeljan nazaj v dom starejših občanov, priložena napačna dokumentacija.

Takoj so posumili v zamenjavo identitete dveh pacientov, dogodek pa prijavili policiji in z njim seznanili ministrstvo za zdravje. Ob tem je tudi več članov osebja doma za starejše potrdilo pravo identiteto vrnjenega pacienta.

O smrti so bili obveščeni svojci napačnega pacienta

Enako stara pacienta so iz istega doma v bolnišnico z enakimi težavami pripeljali hkrati z istim reševalnim vozilom, pri čemer komunikacija z njima ni bila mogoča, prav tako nista imela zapestnic z identifikacijskimi podatki.

Sprejeta in identificirana sta bila na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja, ki ju je pripeljalo.

»V času zdravljenja je eden od pacientov umrl, zaradi zamenjave identitete pa so bili o smrti obveščeni svojci napačnega pacienta. V času do odpusta drugega pacienta je bil opravljen pokop pokojnika,« je še pojasnil Vindišar, ki o podrobnostih ni želel govoriti, saj bodo v dogovoru z ministrom najprej opravili izredni strokovni nadzor v bolnišnici in ostalih inštitucijah, z ugotovitvami pa bodo, ko bo ta končan, seznanili javnost.

Svojci ob smrti niso prišli na identifikacijo pacienta

Kot je pojasnil, svojci ob smrti niso prišli na identifikacijo pacienta, čeprav ta možnost obstaja, a se o njej odločajo sami. Glede identifikacijskih zapestnih pacientov, ki prihajajo iz domov, pa je pojasnil, da nekateri to zagotavljajo, drugi pa ne, sicer pa zadeva ni sistemsko urejena. Bolnišnica zapestnice zagotavlja le ob sprejemu v urgentnem centru.

Tudi direktor Aleksander Svetelšek se je za dogodek opravičil svojcem in napovedal, da bodo v prihodnjih dneh dogodek podrobno analizirali, saj bodo nadzor nad svojim delom morale opraviti vse institucije, ki so sodelovale pri obravnavi pacientov in posodobiti nadzorne mehanizme, ki bodo v prihodnje zmanjšali možnost ponovitve takšne napake.

Prva analiza je namreč po njegovem pokazala, da so bili ti pomanjkljivi ali pa niso bili upoštevani v več točkah v postopku obravnave, vse od doma starejših do podjetja za kremacijo.

Vodstvo je že ponudilo svoje odsope

Direktor, strokovni direktor in pomočnica direktorja za zdravstveno nego Darja Plank so danes že ponudili svoje odstope predsedniku sveta zavoda Andreju Klasincu, ta pa je povedal, da sta bolnišnico že dopoldne obiskala minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in v.d. dolžnosti direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder ter z vodstvom opravila razgovor.

Kot je dejal, bodo v najkrajšem času sprožili vse postopke za stabilizacijo razmer v bolnišnici, uradno pa se bodo o odstopih seznanili na seji sveta zavoda, ki bo predvidoma že v ponedeljek ali torek, takrat pa bodo verjetno šli tudi v imenovanje novega v.d. direktorja.

»S predstavniki ministrstva smo si bili enotni, da odstope sprejmemo. Gre predvsem za moralno ravnanje, saj smo doslej ves čas dobro sodelovali. Več bo sicer pokazala preiskava, vendar za zdaj kaže, da je bilo v verigi več stvari, ki so botrovale dogodku. Spoštujemo pa globoko moralno obvezo vodstva bolnišnice, da se je odločilo za odstop« je še dodal Klasinc.

Komentarji (14)

pomurc (ni preverjeno)

In kdo je nastavil to nesposobno vodstvo?? Janševa vlada!! Ne pozabimo, da je ta direktor Vindišar bil eden od treh kandidatov takrat in edini brez izkušenj v zdravstvu, pa so vseeno njega izbrali. In rezultat je viden. Nikoli več janšizma!!

Tecumseh (ni preverjeno)

Budalo levnuharsko! A znaš brati? A ni napisano:

"Sprejeta in identificirana sta bila na podlagi sprejemne dokumentacije in informacije reševalnega osebja, ki ju je pripeljalo."

Iz napisanega lahko vsaj jaz sklepam, da sta podatke zamešala šofer oz. spremljevalec reševalnega vozila že na začetku.
Dobro, nekdo je tudi zamočil, da imajo tak postopek, kakršnega imajo in da niso morda še nekako drugače preverili indentiteto! Od sprejemnega osebja oddelka bolnišnice, do lečočih specialistov do... Tudi v domu ostarelih bi morda lahko res dajali zapestnice na roke svojih oskrbovancev. Aja, verjetno so po tvojem tupastem razmišljanju tudi v domu ostarelih nastavljeni janševi kadri???

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

pomurc (ni preverjeno)

Bravo janšistek, žaljenje ti gre odlično od rok. Za poteze zaposlenih je objektivno odgovorno vodstvo, tako v podjetjih kot tudi v javnih zavodih. In tu je bilo več kot očitno nastavljeno totalno nesposobno in nekompetentno vodstvo. Podobno, kot je bil fiasko z novim direktorjem narodnega muzeja (po izobrazbi računalničar), ki je pripravil pompozno razstavo ponaredkov! Zato ponavljam, nikoli več janšizma!!

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Nič ne žalim, mi pa grejo na živce taki pametnjakoviči, kateri od prve veste vse. Verjetno si tak človek, kateri vse naredi prav, vedno prav razmišlja in kar je še bolj pomembno glede tega dvojega omenjenega: vse predvidevaš vnaprej!
Obljubili so, da bodo to raziskali, "halo" je velik, direktorja bodo verjetno zamenjali, čeprav trdim, da pri tem ni imel nič. In po tvojem, če nič tu, ali v kakšni drugi bolnišnici glede postopka sprejema ne spremenijo, se več kaj podobnega ne more zgoditi, ker bo nastavljen "levi" direktor.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

pomurc (ni preverjeno)

Napišeš budalo levuharsko in zdaj praviš, da nič ne žališ??

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

V enem izmed člankov tudi piše, da je še minister ponudil odstop, če bo tako zahteval predsednik vlade. Zdaj po tvojem butatem razmišljanju je še minister kriv oz. ni kriv, ker je pač levi???
Ti ni jasno, da v času vsemogočne digitalizacije nimamo enotnega sistema glede nekega nadzora, kdo je kdo oz. neke enotne identifikacije. Ta bi se morala izvesti primarno v domovih oskrbovancev. Ne pa, da dajo dokumentacijo samo v roke šoferju ali spremljevalcu, ta pa ker bolnikov ne pozna, to pač zameša.
Seveda dopuščam tudi možnost, da so te kartone prekladali levo in desno že po sprejemu, kar pa ne spremeni mojega mnenja, da neki direktor ni ravno odgovoren za tako šlamparijo, pa je naj levi ali desni!

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Očitno čipiranje s kovid cepljenjem slabo deluje, kot tudi osebni certifikat na osebni ki je plačan pa ne deluje.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

glupp (ni preverjeno)

pomurc....
..bo ti janša pas mater

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Ni prav, vsak dogodek, zlasti tak, povezovati s politiko. Ne glede ali levi ali desni, tu gre za malomarnost človeka. Prav je, da se zoper odgovorno osebo ustrezno ukrepa, kajti človek ni stvar. Malomarnost in nedoslednost nimata prostora v taki ustanovi.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

rojko rules (ni preverjeno)

si pa res ubogi

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

Kontra (ni preverjeno)

Pa ti si blesavi, ka te mislis ka je vindisar sam odo preverjat identiteto.. tisti keri je preverjo identiteto sploj nema niksne veze z vindisaron, pitanje ce ga sploj pozna, pa ce je kda ze vido vindisara. Redko ger v podjetjaj vidis svojoga direktora, glavno njemi je ka odis delat, njemi pozitivno stanje delas, on pa lepo sedi v pisarni pa tajnice gleda.

In reply to by pomurc (ni preverjeno)

Falko (ni preverjeno)

Tű se vide ka se njin ide samo za pejneze, za paciente jih boli kurac!
V MB in MS kradnejo, v CE pokapajo zive, pa doktori drkajp pred kamero itd.

lepi (ni preverjeno)

krivi so svojci, ki so bili srečni ka se je vtegno in ne bo treba več plačati doma namesto ka bi šli pogledat če je pravi

. (ni preverjeno)

Zapuščinska je že bila?

Starejše novice