Vir: Posnetek zaslona, Youtube: Slovenske novice
Kaj so o incidentu med mestnim redarjem in kolesarjem, ki se je pretekli teden zgodil v Šiški, povedali policisti?

Pretekli teden je v javnosti odmevala novica o incidentu med mestnim redarjem in kolesarjem. S posnetka, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, je razvidno, da sta se mestni redar in kolesar sprva pogovarjala, nato pa je redar nasilno zgrabil kolesarja, ga potegnil s kolesa in podrl na tla.

»Danes sem bil pred stolpnico v Šiški priča pretresljivemu dogodku. Mimoidoči kolesar je ogovoril mestnega redarja med nalaganjem avtomobila s pajkom – o čem je beseda tekla, ne vem. Vem pa, da kar je sledilo, nikakor ne more biti posledica izrečenih besed.

Mestni redar je nasilno s kolesa zvlekel gospoda in ga podrl na tla. Kasneje sta mu na pomoč priskočila še dva redarja,« je za Slovenske novice povedal moški, ki je incident posnel.

Ljubljanski policisti so za Ljubljanainfo povedali, da so bili v sredo, nekaj po 8. uri, o dogodku obveščeni s strani mestnega redarja:

»Policijska uprava Ljubljana je bila v sredo, nekaj po 8. uri s strani mestnega redarja zaprošena za pomoč pri postopku z občanom na območju Šiške,« so izpostavili.

Kaj so ugotovili?

»Na kraju so policisti ugotovili, da je mestni redar pri delu opravljal postopek z občanom, ko se je v postopek vmešal drug občan, ki pa je kršil javni red in mir. Redar je v postopku uporabil tudi prisilna sredstva,« so pojasnili in dodali:

»Ob prihodu policistov na kraj posredovanje policistov ni bilo potrebno zato postopkov na kraju niso izvajali. Bodo pa naknadno preverjene še posamezne okoliščine postopka in po ugotovljenih dejstvih izvedeni ustrezni postopki.«

Za več pojasnil o postopku so nas napotili na mestno redarstvo. Na odgovore še čakamo.

Že pretekli teden je Roni Kordiš, avtor bloga Had.si, je na družbenem omrežju delil odgovor mestnega redarstva.

»V konkretnem postopku je bilo zadržanje odrejeno zaradi kršitev določb nedostojnega vedenja po zakonu o varstvu javnega reda in miru, in sicer zaradi prepiranja, vpitja in hudega žaljenja pooblaščene uradne osebe. Zaradi nesodelovanja v postopku je redar uporabil prisilno sredstvo,« so med drugim izpostavili.

Tega, kakšno bo nadaljnje ukrepanje, niso komentirali. Med pooblastili, ki jih imajo po zakonu mestni redarji, so opozorilo, ustna odredba, ugotavljanje identitete, varnostni pregled osebe, zaseg predmetov, zadržanje osebe in prisilna sredstva, med katera sodi uporaba telesne sile in sredstev za vklepanje in vezanje ter plinskega razpršilca.

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
grobar (nepreverjen)

Ka si nouri,toplo vodo ste najšli.Pa ka je tu zdaj kaj več znanega?

Papaštrumpf (nepreverjen)

Na kateri ulici v M.Soboti je to bilo ..?

Likolnik (nepreverjen)

V Ljubljani je to bilo,ka si nepismen?!!!

In reply to by Papaštrumpf (nepreverjen)

Opazovalec 360 (nepreverjen)

Čeprav je kolesar verbalno zmerjal redarja se redar ne bi smel odzvati z fizično silo-nesposoben redar-sigurno ČEFUR!

Sobota66 (nepreverjen)

Res je. Te bi ga najrajši bujo ka je ne po njegovo bilo.

In reply to by Opazovalec 360 (nepreverjen)

gost 22 (nepreverjen)

Po takšnem odzivu ima potem redar pristojnosti policista? Redar ima kakšno izobrazbo? Policist mora imeti za delo nekakšno formalno izobrazbo/policijsko šolo, kjer se uči kdaj in kako točno uporabiti takšna prisilna sredstva.

volilec (nepreverjen)

Ti blesavi redari še vedno mislijo da nam vladata Hojs in Janša. Kmalu lahko kaj takega pričakujemo tudi v Murski Soboti.

Munt (nepreverjen)

A za to ga je vrgel tla ,ker ko je bil hojs si tega ni upal,ker bi ga mediji raztrgali?.Sedaj je svoboda in si tega upajo ,ker jih levičarji ter mediji ščitijo.To je resnica pojep in ne tvoje blodenje!

In reply to by volilec (nepreverjen)

POJASNILO (nepreverjen)

NE PIŠITE NESTROKOVNO, POMANKLJIVO
Pooblastila mestnih redarjev določa strogo zakonodaja Zakona o občinskem redarstvu (ZORed-A) in ne gre enostavno tako po domače navajam iz zakona:
(1) Občinski redar ima pri opravljanju nalog naslednja pooblastila:
– opozorilo,
– ustna odredba,
– ugotavljanje identitete,
– varnostni pregled osebe,
– zaseg predmetov,
– zadržanje osebe,
– uporaba telesne sile, sredstev za vklepanje in vezanje ter plinskega razpršilca (v nadaljnjem besedilu: prisilna sredstva).
2) Sredstva za vklepanje in vezanje sme občinski redar uporabiti:
– če se oseba upira zadržanju,
– zaradi odvrnitve napada ali
– zaradi preprečitve samopoškodbe osebe.
(2) Občinski redar sme uporabiti telesno silo, če ne more drugače obvladati upiranja osebe, ki jo je treba zadržati, odvrniti napada ali preprečiti samopoškodbe.
(3) Plinski razpršilec sme občinski redar uporabiti, če so izpolnjeni pogoji za uporabo telesne sile in če ne more uporabiti drugega, milejšega prisilnega sredstva, s katerim bi obvladal upiranje zadržanju, odvrnil napad ali preprečil samopoškodbo osebe.
(4) Občinski redar prisilnih sredstev ne sme uporabiti proti otrokom, vidno bolnim, starim, onemoglim osebam, vidno težkim invalidom in vidno nosečim ženskam, razen če ni to nujno za obvladovanje njihovega upiranja zadržanju, odvrnitve njihovega napada ali preprečitve samopoškodbe osebe.«.
EVO TO JE TO IN NIČ DRUGAČE
Ne sme redar nikoli "zaradi nesodelovanja pri postopku" uporabiti prisilna sredstva, vse ostalo je v Sloveniji na žalost mafijski posel. Odvetnik B. V.

volilec (nepreverjen)

In kaj je zdaj ta revež naredil ? Upiral se je zadržanju ker ga je redar napadel ?

In reply to by POJASNILO (nepreverjen)

..,,.. (nepreverjen)

Klasični uradni blablabla.
Iz posnetka se lepo vidi, da se je kolesar želel peljati dalje in ga je redar napadel in vrgel po tleh.
Nesprejemljivo dejanje.
Policija pa kot po navadi stopi na stran uniforme, to je redarja in mu slepo verjame. Klasika.
No, vsakemu, ki dela sranje se to enkrat potem maščuje.
Če bi bil na biciklu en pravi dedec sem siguren, da ga ta debelinko iz redarstva ne bi vlekel s kolesa.
Upam, da si biciklist najde dobrega odvetnika in debelinka in redarstvo toži za mastne denarje.

Sobota66 (nepreverjen)

To se službi samo lejko presravli. Pitanje kak je ovači

In reply to by ..,,.. (nepreverjen)

Sobota res (nepreverjen)

Ja če se vupa na koga spraviti

In reply to by Sobota66 (nepreverjen)

nagicigan (nepreverjen)

sigurno ČEFUR, ki ne zna reči niti DOBER DAN.

Munt (nepreverjen)

Poglejte to sirovo početje napihnjenca.A se narod spomni kolesarov ,kaj vse so počeli,napadali policijo jih špricali ,porivali,pljuvali,da o anticepilcev sploh ne govorimo. Policija v večina ni ukrepala,ker se je bala sankcij levičarjev.Mediji,seveda levičarski so ponoreli,kaj počne policija ter oblast da ovira mirne protestnike. A je ta človek na kolesu mahal ,napadal,brcal napihnjenca? Ne ,da je nekaj govoril še ni vzrok da človoka grobi zbiješ na tla kot kaka žival.A sedaj poglejmo kako poročajo levi mediji,kriv je kolesar a tistih civilnih združenj ni,ker so na dopustih v dragih destinacijah.To je SVOBODA katero ste izvolili čudni ljudje. Najhuše še seveda prihaja,a ste to želeli blaginja za izbrane?

repadovrha

Vsakem primeru gre za prekoračitev pooblastil redarja, kvečjemu bi redar lahko poklical policiste kateri bi mu izrekli kršitev jrm zaradi nedostojnega vedenja do UO.

Boro (nepreverjen)

Redar je cepleni, pa more nendrik energijo potrošite.. Katastrofa

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice