Obtoženi je danes pred velikim senatom prebral svoj pisni zagovor, v katerem je prvič omenil tudi tretjo osebo, ki naj bi ga na tisto večer v parku spolno nadlegovala in mu s tem povzročila stres.

Danes se je na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje Luki Gašpariču –  obtoženemu, da v noči na četrti september leta 2022 v Mestnem parku v Mariboru na brutalen način poskušal umoriti svojo prijateljico.

Obtoženi je danes pred velikim senatom prebral svoj pisni zagovor, v katerem je prvič omenil tudi tretjo osebo, ki naj bi ga na tisto večer v parku spolno nadlegovala in mu s tem povzročila stres. 

Gašparič je v današnjem zagovoru med drugim prvič omenil tudi tretjo osebo, in sicer da je istega večera, ko se je tukaj v parku dobil z žrtvijo, tukaj srečal tudi moškega, šlo naj bi za tujca, s katerim sta se zapletla v pogovor, nato pa naj bi ga moški začel spolno nadlegovati, kar pa naj bi v Gašpariču vzbudilo občutke tesnobe in povzročilo dodaten stres.

Nenavadno je, da se je tega spomnil šele sedaj

Prav opisan dogodek, naj bi po mnenju Gašparičevega odvetnika, vplival na njegova kasnejša dejanja – zatem naj bi se namreč povsem zmedel in se zato ničesar več ne spomni. Čemur pa tožilstvo težko verjame.

»Je pa najmanj nenavadno, da se nekdo do samega dogodka vsega spomni, pa se ob zagovoru v preiskavi tega ne spomni, potem pa pride na koncu na glavno obravnavo in potrdi tezo, ki jo pripravlja obramba s pomočjo strokovne pomoči in se nenadoma pojavi oseba, ki ga je otipavala in je povečala stres,« meni tožilec Darko Simonič.

Gašparičev odvetnik je po današnjem zagovoru zato predlagal dopolnitev izvedenskega mnenja psihiatra, ki ga je naročilo sodišče, katerega mnenje je drugačno od psihiatra, ki je mnenje izdelal na prošnjo obrambe. 

»Danes smo podali obsežen zagovor, predložili smo tudi obsežno listinsko dokumentacijo in prav je, da se izvedenec do tega opredeli. In to je bil naš predlog, namreč izvedenec Pregelj, izvedenec psihiatrične stroke, doslej ni razpolagal, je pa z njo razpolagal strokovnjak obrambe, ki je mnenje izdelal. In po moji oceni je to razlog, da se njuna zaključka v določenih delih razhajata,« je povedal odvetnik obtoženega Žiga Podobnik.

»Če bi vedel, kaj delam, tega ne bi storil«

Iz Gašparičevih ust sicer danes nismo slišali pojasnil, zakaj je na srečanje z žrtvijo s seboj prinesel sekiro in kuhinjski nož. Tega ni znal pojasniti niti njegov odvetnik.

»Zagovor smo podali, kot smo ga, to je moj odgovor na to. Nimam odgovora na ostala vprašanja, tako da težko ocenjujem,« je povedal Podobnik.

Večino svojega zagovora je Gašparič razlagal o odnosu, ki sta ga imela z žrtvijo – ta naj bi bil zgolj prijateljski, zaupala naj bi si vse, imel jo je zelo rad, je še dejal Gašparič.

Obtoženi je omenil tudi, da naj bi mu žrtev po dogodku pisala, da naj ji oprosti vse storjeno in da se uči živeti brez njega.

Žrtvi se je v zagovoru danes sicer opravičil tudi obtoženi, ki je dejal, da tega ne bi storil, če bi vedel kaj dela in da zdaj ve, da se to ne bi smelo zgoditi.

Ponovno bo svoje mnenje podal izvedenec psihiatrične stroke

Kljub temu da je tožilec Simonovič menil, da je dopolnitev izvedenskega mnenja nepotrebna: »To je pač strategija obrambe, ki ni nič nenavadna ali pa nekaj novega. Počaka se na izvedbo dokazov in potem se ponovno postavi zagovor, ki se po mojem mnenju prilagodi temu, kar je bilo do sedaj izvedeno in gre v korist obrambi.«
 

Pa se je sodišče odločilo, da ugodi predlogu obrambe in izvedenca Preglja seznani z vsebino zagovora obtoženega.

Sojenje se bo nadaljevalo 8. maja, ko bo na sodišču svoje ugotovitve ponovno moral predstaviti izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj.

Komentarji (10)

Pasulj (ni preverjeno)

Pa seveda, povejš ka se ne spomniš pa te oprostijo. Najbole je pa smejšno ka zakopleš žrtev pa se na drüjgi den ne spaumniš ge si jo zakopal. Tak kak oviva idiota v Srbiji.

Srzvh (ni preverjeno)

Tan je drugo v ozadju. Otrok je prodan, 2 grešna kozla...što pa verjame takšnim pravljicam ki so jih pripovedovali v zgodbi, pa je totalen idiot.

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

Srzvh. O kakšnem otroku pa sem jaz pisal. Kaj ti si malo nepismen.

In reply to by Srzvh (ni preverjeno)

pametni (ni preverjeno)

če bi moji hčeri to napravil
bi mu posekal vseh 20 prstov na telesu
in v zaporu bi bil ta glavni frajer
Vsi zaporniki bi se mi klanjali

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

trg zmage

Vse se je spomnil ne on, ampak njegov odvetnik!

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

30 lejt prisilnoga dela pa je stvar rešena.

Jovane (ni preverjeno)

Najbaukše se je norca narediti in dobiš malo psihiatrije in pogojno. Po par letaj si voni.

krofaš (ni preverjeno)

Prečital sem tudi da ga na pol ubita zagovarja .

čarni vrag (ni preverjeno)

Te njegov odvetnik bi se lejko kaj bole pametnoga spomno. Izgubo je spomin, je pa dobro znal zakoj ma sekiro in nož s seboj. Ali je stalno odo okoli s sekiro in nožem?

Rimljan (ni preverjeno)

jaz ko sem bil še v titovi gardi sem stalno hodil naokrog z flašo pira
da bi leiko koga kresnil po betici

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice