V novi prometni nesreči na glavni cesti med Slovensko Bistrico in Ptujem so življenje izgubile tri osebe. Kdaj bodo domačini in vozniki dočakali rekonstrukcijo?

Na glavni cesti Slovenska Bistrica - Ptuj, na odseku znanem kot pragerska obvoznica, je včeraj v večernih urah prišlo do hude prometne nesreče, v kateri so življenje izgubili trije ljudje

43-letna voznica osebnega avtomobila, ki je življenje v nesreči izgubila, je vozila iz smeri Pragerskega proti Ptuju. Ko je pripeljala izven naselja Šikole, je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo zapeljala na nasprotno smerno vozišče, kjer je čelno trčila v pravilno vozeči osebni avtomobil. 

Na tej glavni cesti so se pripetile že številne prometne nesreče s hudimi posledicami. 4. aprila sta denimo trčila voznik tovornjaka s tujimi registrskimi tablicami in voznik osebnega avtomobila z mariborskimi registrskimi tablicami. Slednji se je tako hudo poškodoval, da je na kraju nesreče umrl.

Po podatkih policistov se je do sredine maja na tem odseku zgodilo 14 nesreč, lani samo štiri. V petih primerih je bil najpogostejši vzrok za prometno nesrečo po cenah policistov neustrezna varnostna razdalja, sledita ji nepravilna stran oziroma smer vožnje in neupoštevanje pravil o prednosti. Neprilagojena hitrost je bila vzrok le ene prometne nesreče.

O nevarnosti glavne ceste, kjer število prometnih nesreč, kot kažejo podatki, narašča, pričajo tudi komentarji bralcev ...

Leta 2010 je na tem odseku ceste, le nekaj metrov od sinočnje nesreče, umrl že motorist. Nesreča se je zgodila, ko je 75-letni voznik osebnega avtomobila prehiteval kolono vozil. 

Rekonstrukcije ceste še ni, obvoznica Pragersko kliče po obnovi

Pristojni na občini Kidričevo so že ob aprilski tragični prometni nesreči dejali, da intenzivno sodelujejo z republiško direkcijo za infrastrukturo, pri čemer naj bi jim uspelo stopiti korak naprej v smeri večje varnosti. A na rekonstrukcijo ceste, s katero bi vsa križišča opremili s semaforji oziroma jih spremenili v krožišča, domačini in vozniki še čakajo.

Iz služba za odnose z javnostmi na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo so nam tedaj odgovorili, da imajo v načrtu razvojnih programov projekt preplastitve odseka ceste med Slovensko Bistrico in Hajdino, ki zajema tudi obnovo in ojačitev vozišča z izgradnjo vodotesne meteorne kanalizacije ter obnovo križišč.

Cesta je terjala že številna življenja ...

»Na obravnavanem odseku državne ceste so tri križišča, in sicer za gramoznico, Kungoto ter križiščem za Kidričevo. Ta križišča, razen križišča za Kidričevo, niso urejena s pasovi za leve zavijalce. S pridobitvijo projekta za obvoznico Kidričevo pa se je v ta odsek ceste dodatno vključilo še četrto križišče - odcep za obvoznico Kidričevo. V lanskem letu je bila prav zato naročena nova prometna študija ureditve križišč, s katero se je preverila najbolj ustrezna oblika križišč. Prometna študija, ki jo je izdelal Prometni inštitut Univerze v Ljubljani, podaja primernost z vidika prometno - varnostnih elementov klasičnim križiščem. Za obnovo navedenega odseka je sicer že izdelan projekt ureditve glavne ceste Slovenska Bistrica – mejni prehod Središče ob Dravi, odseka Šikole – Hajdina, ki pa ga bo na podlagi zaključkov omenjene prometne študije še novelirati, kar bo predvidoma izvedeno do konca letošnjega leta,« so zapisali iz DRSI.

A o težko pričakovani rekonstrukciji, ki bi bistveno dvignila prometno varnost na črni cesti, je novega le malo.

Pragerska obvoznica vzela še tri življenja, obnova šele prihodnje leto

Obvoznica Pragersko, del omenjene glavne ceste, ki pelje od Šikol do Slovenske Bistrice, je bila sicer prometu predana 8. decembra 2004. A po štirinajstih letih je cestišče predvsem zaradi težkega tovornega prometa poškodano, zato številni opozarjajo na nujnost obnove. Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo namerava ta odsek ceste, ki je včeraj vzela tri življenja, obnoviti šele prihodnje leto.

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Grk (nepreverjen)

Rekonstrukcijo je potrebno narediti nam v glavah. Nič nam ne bodo pomagale takšne in drugačne"moderne obvoznice", če smo tepci in ne znamo upoštevati osnovnih cestnoprometnih predpisov:

Vipko
Truplo

Rekonstruirana cesta bo omogočala samo še višje hitrosti in s tem...? Grk je točno napisal, v čem je glavni problem!

In reply to by Grk (nepreverjen)

Domorodec (nepreverjen)

Strinjam se z Grkom.... žive in nepoškodovane nas bodo ohranile le trezne glave in previdna vožnja. Na včerajšnji vožnji na naši "cesti smrti" od Gederovec v MS me je pri hitrosti nad 80 prehiteval pacient in s SUV silil v čiste škarje z nasproti vozečim, čeprav ga je moral videti že od daleč. Malo je manjkalo, res malo! Pa je v Soboto privozil točno 10 sekund pred mano. Je res vredno? Tak neuravnotežen osebek s svojo brezglavostjo ogroža mene, druge in nenazadnje sebe. Za njega mi je seveda še najmanj mar! Če mu ustreza, lahko za samouničenje izbere drugo, za nas manj nevarno metodo! Pa koliko primerov dnevno je takih in podobnih? Ne bo reda, dokler enim doživljenjsko ne prepovemo upravljanja vozila. Avto je nevarno sredstvo, v rokah bedaka pa morilsko orodje. Kaj je potemtakem ta osebek? za volanom v avyu, ki je le podaljšek njegovega ega, potencialni morilec, s katerim bi morali opraviti na kratko. A to seveda ni "demokratično", zato le zmajujemo z glavami in jim pustimo, da to počno še naprej. Ja, sami smo krivi, da nam življenja krojijo bedaki!

smrkci (nepreverjen)

Takrat ko politiki in delodajalci ter sodniki in odvetniki več ne bodo kradli.

vodka (nepreverjen)

Po mojem je nej kriva hitrost ampak nepazljivost. Ta cesta je čisto dobra tak ka prenese še vekšo hitrost kak jo je mejla ta voznica. Ka pa, če jo je ob tej vročini zagrabila kakšna slabost pa je nej obvladala vozil?

Fokovci (nepreverjen)

Nimate pojma, očitno se že dolgo niste vozili po tej cesti. Cesta je tako luknjasta da ti volan trga iz roke, omejitev je 70+, po njej pa se ne moreš voziti več kot 50, vse kar je več je smrtno nevarno. Nujno potrebna rekonstrukcije, kižišča pa spremenit v krožišča.

Kalimero (nepreverjen)

Prilagodi vožnjo cestišču, pojdi po drugi poti, pojdi z javnim prevozom...
Veliko možnosti je, samo ne cmizdri...

In reply to by Fokovci (nepreverjen)

Fokovci (nepreverjen)

Po tvojem je najboljše da gremo nazaj na konjsko vprego. Tako kot v ceste se tudi v javni prevoz premalo vlaga, namreč v še slabšem stanju so železnice.

In reply to by Kalimero (nepreverjen)

Kalimero (nepreverjen)

Še enkrat: Prilagodi vožnjo razmeram na cestišču, vozi po pravilih, ipd...

In reply to by Fokovci (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

@Fokovci- preveč krat san se polo po toj cesti zatou znan povedati. Pelo san se pa s takšof hitrostjov ka se je šlo za nekaj nujnoga ka ti srce stane, če ti napišem. Tisti šteri se po toj cesti lejko pela samo z 50 naj vozniško odjavi.

In reply to by Fokovci (nepreverjen)

Nimetu (nepreverjen)

Kaj pomeni omejitev 70+? Zakaj ni 70-? Pri mariskomu je ravno to problem!

In reply to by Fokovci (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Voznik in sopotnik preživela, potnika na zadnjih sedežih umrla. Privezat se je treba tudi, če sediš zadaj!!!

Čarni vrag (nepreverjen)

No ja, zanimivo sklepanje. Voznica je zavozila na levo stran ceste, kriva pa je cesta. Mogoče so krivi tudi Marsovci.

11111111111111… (nepreverjen)

Včeraj zvečer sem se peljal z kolesom po Noršinski cesti. Cesta je uničena, potrebna je temeljite prenove kar vemo vsi. Postavili so omejitve na 50 km/h, teh omejitev se ne drži nihče oziroma kar je še hujše nekateri zanalašč vozijo po tej cesti z zelo velikimi hitrostmi. Voznik ki se je včeraj peljal mimo mene je imel najmanj 100 km /h , komaj se je izognil invalidni osebi katera se je peljala po tej cesti. Želim povedati da so med nami divjaki, katerim se požvižga na nekatere družbene norme oziroma pravila, družba jih pa še veselo podpira kot novodobne upornike. Zapore je potrebno narediti zapore, ne pa ustanove za počivanje-hitro bo efekt, pa niti zaporov ne bomo rabili dodatno zidati.

Salmonela (nepreverjen)

Vse to , kar je našteto ( tipi vozijo velike avte , šetajo velike pse ) , ko pa izstopijo iz avta pa izgledajo kot jebeni palčki , vse to so baje sindromi majhnih penisov , baje .

rafael (nepreverjen)

Sedaj cesta ni nič kriva če pa ljudje divjajo na cesti. Ko pa se kaj zgodi pol pa vsi jočejo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice