Slika je simbolična (foto: Bobo).
Podpora vladi in državnemu zboru, ki je nekaj mesecev vztrajno padala, je višja kot marca, kaže aprilska raziskava javnega mnenja inštituta Mediana za časopis Delo. Delo vlade kot pozitivno ocenjuje nekaj manj kot 16 odstotkov vprašanih.

Po zadnji anketi Dela bi na volitvah s 23 odstotki glasov zmagala SDS (marca 22,9 odstotka), drugouvrščeno Gibanje Svoboda pa bi prejelo enako kot marca 15 odstotkov glasov. Sledita SD s 5,4 odstotka podpore (marca 4,4 odstotka), NSi s 5,3 odstotka (marca 4,9 odstotka). Koalicijski Levici je podpora s 4,4 odstotka padla na 2,9 odstotka.

Sledijo zunajparlamentarne stranke Resnica (2,8 odstotka), SNS (2,3 odstotka), Piratska stranka (2,1 odstotka) in Vesna z dvema odstotkoma. Druge stranke bi prejele manj kot dva odstotka glasov, in sicer SLS 1,6 odstotka, Naša prihodnost in Dobra država 0,6, Konkretno 0,6 in Naša dežela 0,2 odstotka.

Ob tem je 24 odstotkov volivcev odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, 7,7 odstotka jih ne bi volilo nobene, 1,7 odstotka bi volilo drugo stranko, 1,9 jih na vprašanje ni želelo odgovoriti, odstotek pa bi jih oddalo prazno glasovnico.

Več kot polovica delo vlade še vedno vidi negativno

Pri oceni dela vlade se je krivulja padanja po nekaj mesecih obrnila navzgor, a 51,2 odstotka vprašanih delo vlade še vedno vidi negativno oziroma zelo negativno (marca 55 odstotkov).

Kot pozitivno ali zelo pozitivno ga ocenjuje 15,7 odstotka vprašanih (marca 13,6 odstotka). Delo vlade je dobilo srednjo oceno 2,39 (marca 2,23). Državnemu zboru pa so volivci tokrat namenili srednjo oceno 2,53 (marca 2,34).

Na vrhu znova Pirc Musar, največji skok uspel Tanji Fajon

Na barometru priljubljenosti politikov drugi mesec zapored prvo mesto zaseda predsednica republike Nataša Pirc Musar

Gospodarski minister Matjaž Han je dohitel poslanca SDS Anžeta Logarja. Na četrto mesto se je tokrat uvrstila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, na peto pa finančni minister Klemen Boštjančič.

Do desetega mesta na lestvici sledijo pravosodna ministrica Andreja Katič, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, predsednik NSi Matej Tonin, ljubljanski župan Zoran Janković in poslanka SDS Jelka Godec

Predsednik SDS Janez Janša je na 12. mestu, predsednik vlade in Svobode Robert Golob pa na 15. mestu. Največji skok je statistično uspel predsednici SD in zunanji ministrici Tanji Fajon, ki pa je še vedno pri repu lestvice priljubljenosti politikov.

Raziskavo je za časnik Delo izvedel Inštitut za raziskovanje trgov in medijev, Mediana med 2. in 4. aprilom, in sicer na reprezentativnem vzorcu 714 oseb.

Komentarji (8)

22 (ni preverjeno)

Verjetno se bodo ljudje počasi naveličali desnih hujskačev, ki slabonamerno in sovražno delujejo na terenu in preko svojih desnih trobil. Karkoli želi ta Vlada narediti, ti skrajneži kar sproti rušijo s svojimi sovražnimi jeziki. Bog ne daj, da bi kadarkoli še imeli vlado nesposobnih desničarjev. Res Golob ni idealen, a vsaj lotil se je reform o katerih so desničarji dolga leta le gobezdali.

kuntakinte (ni preverjeno)

...povej z argumenti samo eno dobro stvar, ka jo je ta vlada napravila...ta vlada ne nüca desne politike ka jo spodkopa...spodkaplejo se sami...

In reply to by 22 (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Spodkopavanje samih sebe je prisotno. Ta neenotnost je pač stalnica v naši politiki. Res pričakovanih rezultatov ni, pa vendarle je opaziti. voljo po izboljšanju stanja na več let zanemarjenih področjih. Nobena Vlada nam ne bo omogočila "rajskega življenja". Smo pač rojeni za hlapce EU in oni pretežno odločajo tudi o našem "boljšem jutri"! Treba je pač biti realen in hvaliti tisto kar je hvale vredno, pa tudi grajati, kadar je potrebno. Ta Vlada je že naredila tudi kaj dobrega, toda njeni sovražniki, nasprotniki, namerno vsa prizadevanja negativno vrednotijo.

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

urška rules (ni preverjeno)

ti si eden najbolj bogih oseb v sloveniji in to ne mislim fizično

In reply to by 22 (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

22 ljudje smo siti Golobčka posrančka in njegovih priveskov kot so Nika Kovač Jaša Jenull itd. Komaj čakamo da bodo volitve da pernatega vržemo z prestola in ga nabijemo v smrdljivo hinavsko rit.

22 (ni preverjeno)

Verjamem, da ste rdečega Janeza tja nabijali, da boste pa tudi Goloba, pa vam je za čestitati! Ste res učinkoviti peder, pravi človek za LGTB! Pa veliko uživanja in zadovoljstva pri delu!

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

urška rules (ni preverjeno)

je pa ševilka 22 vseeno več kot 0 v mentalnem smislu ker na tem nivoju si

In reply to by 22 (ni preverjeno)

Odkritost (ni preverjeno)

EDINO NA JEZIKI SO MOČNI TILE SAJAVI JANKOVIĆI! MILIJARDE SO NAMA ŽE POKRADNULI TILE VAŠI IZDAJALCI, VI OVCE PA JIMA ŠE VŠEČKATE NA NJIHOVIH RAZNIH FORUMIH KAKO SO ONI POŠTENI...KOJE STE VI BUDALE SLOVENCLJI, TILE GOBCARJE VSE ZAPRETI V ZAPORE KER ŽAL JE ŠE MED. AMI OGROMNO OVC KATERI NASEDAJO SLADKOBESEDNJAČIM ALA PAHOR ITD.!

Starejše novice