Slika je simbolična.
To je vodič, ki vam bo pokazal, kako najhitreje in najlažje odstranite svoje osebne podatke, ki so dostopni na svetovnem spletu.

Če v Googlu poiščete svoje ime, naslov ali telefonsko številko, vas lahko hitro preseneti število rezultatov z vašimi osebnimi podatki. 

Zato smo pripravili priročen vodič, ki vam bo pokazal, kako najhitreje in najlažje odstranite svoje osebne podatke.

Na tej točki sicer velja omeniti, da Google ne odstrani povsem vaših informacij s spleta, vendar jih izbriše iz iskanja Google in tako oteži ljudem, da vas najdejo.

Spodaj najdete celoten postopek za iskanje in brisanje svojih informacij z Googlovega brskalnika.

Kako odstraniti občutljive osebne informacije?

Najprej moramo razlikovati med vsebino na določeni spletni strani in rezultati iskanja Google, ki kažejo pot do te strani. Če Google v rezultatih iskanja uporabnikovega imena in priimka prikaže povezave do spletne strani, ki bi lahko škodile ugledu ali razkrile občutljive osebne podatke, mora uporabnik najprej za izbris zaprositi upravljavca spletne strani, na kateri so sporni podatki.

Šele ko upravljavec spletne strani zavrne izbris, lahko uporabnik neposredno od Googla zahteva izbris iz rezultatov iskanja.

Zahtevo za izbris vsebine najprej naslovite neposredno na upravljavca spletne strani.

Če upravljavec izbriše vaše podatke iz spletne strani, vendar še vedno obstaja posnetek strani (cache), uporabite Googlov obrazec za pomoč pri izbrisu zastarele vsebine.

Če upravljavec ne izpolni zahteve po izbrisu osebnih podatkov, lahko na Google naslovite zahtevo za izbris iskalnega zadetka z imenom in priimkom, ki vodi do spletne strani s podatki.

Google bo vsako zahtevo obravnaval posamično, skušal presoditi, ali rezultati res vsebujejo zastarele ali neprimerne informacije ter pretehtati med pravico do zasebnosti in javnim interesom. Javni interes se še posebej nanaša na informacije o finančnih goljufijah, neprimernem političnem ravnanju, kazenskih obsodbah in vedenju državnih uradnikov v javnosti.

Drugod lažja možnost, v Sloveniji ne

V nekaterih državah ima Google omogočeno tudi izredno priročno orodje, ki uporabnika opozori, ko najde določene iskalne rezultate (vaše ime, hišni naslov, e-naslov ... ).

Ta pristop je drugačen od preprostega prošenja Googla, naj odstrani zasebne rezultate, saj funkcija proaktivno išče uporabnikove osebne podatke in ga obvesti, ko kaj najde. 

Pri nas pa bo varnost svoje digitalne identitete še naprej treba preverjati »ročno«.

Komentarji (1)

. (ni preverjeno)

Kaj pa sporočila odstraniti s sobotainfo, je malo težji zalogaj.

Starejše novice