Slika je simbolična.
Zadnja leta je vinogradnike močno prizadela zlata trsna rumenica. Zaradi tega in slabih odkupnih cen prihaja do množičnega opuščanja te panoge. Zdaj je na potezi vlada.

Jožef Lenart, poslanec, ki je del poslanske skupine SDS, je nedavno podal poslanska vprašanja glede opuščanja vinogradništva v Sloveniji. Opuščanja je vse več, izstopa pa predvsem leto 2022, ko je dejavnost opustilo mnogo več vinogradnikov, kot leta poprej.

Zmanjševanje površin je izrazito predvsem v Podravju.

»In sicer smo v letu 2021 v Sloveniji beležili 26.790 vinogradnikov, leta 2022 pa le še 25.500, kar pomeni, da se je število samo v zadnjem letu zmanjšalo za 1290 vinogradnikov,« razlaga Lenart. Še izraziteje se je stanje poslabšalo v Podravju.

Udarila je še trsna rumenica, zato bodo lahko številke za leto 2023 še slabše.

Vprašanja letela na Šarca

Lenart je svoja vprašanja namenil Marjanu Šarcu, ki je trenutno v funkciji ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 

Zanima ga, kaj so na ministrstvu naredili za to, da se vinogradništvo ne bi opuščalo in da bodo posekani vinogradi obnovljeni in hribi obdelani.

Sprašuje tudi, kakšni ukrepi bodo sprejeti za omejevanje bolezni trsne rumenice.

Zanima ga še, ali se nadzira striktno izvajanje poseka obolelih trt, obenem pa je pozval za predloge lastnikom malih hribovskih kmetij, tudi tistim, ki opuščajo vinogradništvo.

Šarca je pozval tudi, da opiše ukrepe vlade, ki jih je ta izvedla, da bi zmanjšali ukinjanje kmetijske dejavnosti in manjšanje števila kmetij nasploh. 

Vinogradniki prejmejo finančno pomoč

Iz kmetijskega ministrstva so poslancu odgovorili, da vinogradniki prejmejo finančno pomoč iz skupne kmetijske politike za prestrukturiranje ali novo zasaditev vinogradov.

Tako slovenski kmet lahko dobi sredstva za sajenje vinske trte, ki se izvaja na podlagi dovoljenja za ponovno zasaditev, pa tudi za zasaditev vinske trte, ki se izvaja na podlagi dovoljenja za novo zasaditev.

Ministrstvo pa bo intervencijo v vinskem sektorju sprejeli predvidoma do konca tega leta. Ta predvideva enostaven sistem podpor in postopkov vlaganja vlog in hkrati ustrezno preverjanje doseganja pogojev s strani vlagateljev. 

Posek tudi zaradi trsne rumenice

Iz ministrstva so potrdili, da se trsna rumenica po Sloveniji širi s svetlobno hitrostjo. Skorajda vsa območja v Sloveniji so bila prizadeta zaradi te bolezni. Posledice so katastrofalne, saj na okuženih območjih rumenice ni mogoče iztrebiti - tam le zadržujejo širjenje.

Do zdaj največji izbruh je na območju Ljutomersko-ormoških goric, ravno zato pa je bila oblikovana delovna skupina za pripravo nadaljnjih predlogov in ukrepov. Skupina deluje od decembra 2022. Na podlagi predlogov so avgusta 2023 sprejeli uredbo o ukrepih - torej obvezno zatiranje, odstranjevanje trt, krčitev opuščenih vinogradov. Uredba vključuje tudi način financiranja pomoči. 

Kaj naj delajo, da se bo še splačalo kmetovati?

Vprašanje Lenarta za ministrstvo. Kaj naj dela kmet male hribovske kmetije, ki opušča dejavnost vinogradništva, da se bo splačalo kmetovati?

»Možnost kmetijske pridelave v drugih trajnih nasadih zajema na primer posaditev lupinarjev (oreh, leska, kostanj), sliv, ribeza, malin, aronije, vse pa je odvisno od poslovnega načrta posameznega pridelovalca, lokacije trajnega nasada, morebitne načrtovane predelave ter predvidenega načina vzpostavitve dobavne verige pridelanega sadja ali predelanega proizvoda do kupca v verigi ali do končnega potrošnika. 

Za podrobnejše strokovne nasvete se pridelovalec obrne na svetovalno službo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije,« je odgovorilo ministrstvo. 

Komentarji (36)

des (ni preverjeno)

Pa dajte no, vsi bi samo nekaj od države. Gda nekšoj firmi posel nejde te pač zprejo ali idejo v stečaj, delavci pa na borzo ali na druga delovna mesta. Gda pa je pri kmetaj kaj naroube pa takoj džava rešavle situacijo in davle denar. Isto pri žičničaraj, nega snejga in država more davati pejneze. Pa jebemomast obstajajo zavarovanja za takšne primere. Ali nej, tisto košta, cecati državo je ceneje pa enostanejše pri nas.

Gost55 (ni preverjeno)

Kmete v stečaj, tako ali tako nismo konkurenčni proti avstrijskemu, madžarskemu, nemškemu, italjanskemu kmetu, pa ne mislim na površine, ampak na zahteve države do kmeta. Nam se samo daje po hrbtih, drugo ne veste. pa vidi se samo subvencija. Najbolj jo vidi taki, ki se mimo pelje z elektro avtomobilom na subvencijo, po možnosti z frocem na zadnjem sedežu v subvencioniran vrtec. Na hiši subvencionirana sončna elektrarna, subvencionirana kotlovnica, fasada, ..., samo še žena ni na subvenciji, ali pa tega še ne ve. Ampak vse to se ne vidi, ko pa se mimo pripelje kmet pa bogata svinja, ..., uničivalec okolja, ... Kot si rekel, vse kmete v stečaj, vam pa pomije za kosilo. Sem slišal da imajo poljaki in madžari zdaj akcijo, enaka cena za svinje in za slovenskega žlehtnega potrošnika, ki mu domače smrdi.

In reply to by des (ni preverjeno)

naši (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kmeti so največji lopovi in golazni. Tako jemo vse uvoženo !!

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Jack000000 (ni preverjeno)

Itak kaj rabiš kmeta, krompir pa meso, to vse raste v trgovini.

In reply to by naši (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

naši: za vas pujse samo še pomije, pa boste videli kdo je lopov in golazen.

In reply to by naši (ni preverjeno)

Kolaps sistema (ni preverjeno)

Jezos, samo se ne razpoci. Nisce ne pravi ka nej trbej podpejrati domace. Takoj podpisen ka se vec dela na samooskrbi in omeji uvoz nezdrave hrane. Sicer domaci proizvajalci tudi nejsi neksi angelcki ka se tice uporabe kemije ali vseeno. To ka se pa zdaj cirkus zganja v parlamenti zaradi grozdja in vinogradov je pa za prezivetje prebivalcov glih tak pomembno kak narcise v Verzeji. Super ka je, samo ce eno leto slabse rastej nede nisce mrou zaradi toga.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Pazi da se ti ne boš razpočil. V sloveniji imamo najbolj rigorozne omejitve kar se tiče uporabe FFS, gnojenja, pa še marsičesar drugega. V Avstriji je delno prepovedanih samo 5 aktivnih snovi za FFS, pri nas 21. Za dosti kultur sploh več nimamo na voljo učinkovitega FFS. A gremo dalje? Kupec in trgovec ter država diktirajo kako naj kmet dela. Tudi kmet mora nekako preživeti in potem smo tam kjer smo. Ni problem vse delati brez FFS, gnojil, samo nekdo mora to plačati. Pa ne me razumeti narobe, ne podpiram kulakov, so del problema, podpiram malega kmeta, ki pa so ga že skoraj izstrebili. Mali kmet je vzdrževal pokrajino ne pa kulaki z velikimi stroji.

In reply to by Kolaps sistema (ni preverjeno)

fejker iz trst… (ni preverjeno)

Za domovino s komuniston Janšo naprej!

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Pravi volilec svobode. Pri janši smo bili na dežju, zdaj smo pod kapom, ampak glavno da ni janša. To je moto bedakov, ki podpirajo svobodo. Aja, kovačeva kobila vas pozdravlja z rajskih otokov, kjer je na dopustu, da si malo opomore od mešanja dreka.

In reply to by fejker iz trst… (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

g. des kmet ti pridela hrano, drugače bi ti jedel kamne.
Zato so subvencije na vse kar je povezano z pridelavo hrane, tudi traktorji.
Logično?

Vodostaj Green (ni preverjeno)

Dan danes kmet več zdaleč ni kmet ampak kemik, če preverimo ka vsega umetnoga iz raznih laboratorijev trosi na zemljo...Žalostno vse to!

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Fddo (ni preverjeno)

Poleg tega da je kemik je še industrijalec s proizvodnim obratom, ker domačih kmetov več samo za vzorec

In reply to by Vodostaj Green (ni preverjeno)

Kolaps sistema (ni preverjeno)

Kmet keri prideluje hrano ja, kmet keri prideluje vino pa nej. Mogouce mo pa zdaj kamne pili…

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

tuncika

Francija je leta 2021 pričela s spremembo zakonodaje, ki se osredotoča na zaščito dediščine francoskega podeželja. Najnovejši zakon pa ima točno določen cilj – obstoječim kmetijam želi zagotoviti dodatno zaščito pred prebivalci, ki prihajajo iz mesta, piše France24.

Hhhe (ni preverjeno)

Vinogradov in vina je več kot dovolj in preveč v Sloveniji. Ta poslanec nima pojma.

Castnikoo (ni preverjeno)

Kdo iz ozadja mu je napisal to vprašanje?!

- (ni preverjeno)

Či nega računice naj se ne ukvarjajo z vinogradništvon. Marsikera tovarna je propadla pa svejt ide dale. Najležej je pejneze od države se pravi naše pejneze trošiti. Meni država neje dala niti centa. Menjo san več služb nekaj zaradi propada firm.

Vodostaj Green (ni preverjeno)

Alkohol ubija!

Niko i ništa (ni preverjeno)

Kda vidim iz kere stranke je, mi je vse jasno.
Oglaša se reda radi, toliko da provocira in plačo vleče.

Weeertt (ni preverjeno)

Pa te trbej kaj je na vsakem bregu posprican vinograd?!

Uživamo (ni preverjeno)

Ste od BOGA bolj PAMETNI kaj še potem od poslanca.

Mnbvvc (ni preverjeno)

Pa kje si ti v slovenskim parlamentu videl razgledanega in pametnega poslanca?!! Povej vsaj 2.

In reply to by Uživamo (ni preverjeno)

Procentualšek (ni preverjeno)

Drnovšek in Bučar ... vse ostalo ka je lazilo po našon parlamenti od 1990 je bil navaden oportunistični primitiven odpad.

In reply to by Mnbvvc (ni preverjeno)

Procentualšek (ni preverjeno)

Ha ha kakšni bedaki, samo za vino se van ide prekprokleti alkoholiki. Isto je gda ščejo povečati trošarine na alkoholne pijače je vedno največja rabuka. Vse samo pijanec do pijanaca.

. (ni preverjeno)

Procentualšek ti si pa lejko trejzen samo pameten pa nigdar ne boš.

In reply to by Procentualšek (ni preverjeno)

mišo 1o (ni preverjeno)

SDS je itak edina stranka štera se briga za kmeta pa za maloga človeka.Leve stranke niso nikoli podpirale kmeta.

Isaj (ni preverjeno)

Itak ka je tak…. Ce ste pa “mali lidje” v Sloveniji po vecini zarukani primitvci in taksin tej pokvarjenci na duso fudajo ka jih te bar nesce voli. Cedni pa izobrazeni in razgledani lidje tej bruhance ne volijo.

In reply to by mišo 1o (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Isaj: a to opisuješ volilce svobode?

In reply to by Isaj (ni preverjeno)

fejker iz trst… (ni preverjeno)

Evo, zdaj si se bar izdal. In kak ponavadi gda se imbecil najde v nekšon opsi takoj prousmeri pozornost na druge.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Imbicil ti piše na osebni.

In reply to by fejker iz trst… (ni preverjeno)

mišo 1o (ni preverjeno)

Po tvojen komentari se vidi kak si pameten,izobrazba s tem nima veze.Lep dan,pa nikoga ne rabiš žaliti,vsak ima svoje mnenje.

In reply to by Isaj (ni preverjeno)

fička (ni preverjeno)

"čedni " vsake 4 leta volite " novi " obraz , gratis dobite suhi nateg. Sicer pa večina kmetov ne voli SDS -a, ampak NSi ali pa ljudsko stranko pa verjetno kakšno anticepilno Resnico .

In reply to by Isaj (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

mišo 1o na kakšni substanci si ti?

mišo 1o (ni preverjeno)

Če je Golob za tebe pošten,potem si ti verjetno pod kakšnim vplivom.

In reply to by . (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

Ooooooo PIKASI pa se slijniš Magarec stari.

In reply to by . (ni preverjeno)

fička (ni preverjeno)

Kmeti v mnogih primerih mučkarji, sedijo na dveh stolih, dopoldan v službi, popoldan pa na traktor po dodaten zaslužek . Včasih tudi med službenim časom dopoldan malo po njivah pogledati kaj dogaja..pa evropske subvencije, na črno prodajajo svoje pridelke dražje kot mi jo trgovina proda, trgovinam pa prodajajo debelo pod ceno . Konec koncev kmeti, pa saj en delate za nas, ampak za svoj zaslužek in kot je že nekdo napisal, za nas ste tako predragi, večino hrane itak uvozimo .

Starejše novice