Zaradi covida-19 je v Evropi ostalo neodkritih skoraj milijon novih primerov raka, kažejo podatki Evropske organizacije za boj proti raku. V organizaciji ob tem pozivajo vse pristojne k ukrepanju, da ne bo covid še naprej zaviral boja proti raku.

Kot so opozorili v sporočilu za javnost, je bilo zaradi pandemije opravljenih približno 100 milijonov presejalnih testov za raka manj, kot bi pričakovali, kar pomeni zamik pri odkrivanju raka in s tem povezane višje stadije ob diagnozi ter slabše preživetje bolnikov.

Poleg tega vsakega drugega posameznika, ki je imel simptome, sumljive na raka, pristojni niso pravočasno napotili na ustrezno diagnostiko. Navsezadnje pa vsak peti posameznik še vedno ne prejema kirurškega ali sistemskega zdravljenja, ki ga potrebuje.

»Epidemija covida-19 nas je ponovno opozorila na vrzeli, ki jih imamo pri celovitem in celoživljenjskem obravnavanju kroničnih bolezni. Zapolnitev teh vrzeli, odzivanje na potrebe bolnikov na vseh ravneh in v vseh okoljih ter vzpostavitev varoval, da se nam grožnje celovitemu obravnavanju naših bolnikov ne bodo ponavljale, so najbolj pomembne naloge v obdobju po epidemiji,« je dejal koordinator evropskega projekta skupnega ukrepanja na področju zdravstvenih politik o raku Tit Albreht.

Organizacija je zato zagnala kampanjo Čas je za ukrepanje, s katero pozivajo javnost, onkološke bolnike, oblikovalce politik in zdravstvene delavce k ukrepanju, da ne bo covid-19 še naprej zaviral boja proti raku. .

Komentarji (8)

Wifjifh (ni preverjeno)

PREHLAD NATEG IN PREVARA!

Livio (ni preverjeno)

Dosadni ste z temi nategi. Naj te že enkrat nekdo redno nategne,če si že prosiš!

In reply to by Wifjifh (ni preverjeno)

Gost5 (ni preverjeno)

Koliko ljudi je umrlo s korono in koliko jih je ali še bo zaradi tega ker je zdravstvo že dve leti na dopustu in se prej dočakaš smrti kot zdravnika.?

Livio (ni preverjeno)

Smešen naslov,kako vejo koliko,če so pa neodkriti. Daj mi naj to nekdo razloži.

Milan Veliki (ni preverjeno)

Zato ka so doktori lenuhi

anton77 (ni preverjeno)

Pa paničari... Nej vsi!!!

In reply to by Milan Veliki (ni preverjeno)

anton77 (ni preverjeno)

Blago nan, kak smo zdravi.... Za naše doktore obstajata samo dvej fajti lujdi, tisti s korono in ostali.... Ostalih betegof enostavno večnega, davek de se pa plačo čez par lejt, od zgoraj omenjenoga miljouna 800.000 mrtvi, zavolo nediagnosticejranoga cukrnoga betega pa nediagnosticejrani srčno - žilni bolezni dodatno nekja miljounof mrtvi..... Zatou ka nikak slujži na covid "cepijvi" pa na "hitri testaj"..... Uživaj raja glupa, dokeč te rak ne poberej!!!!!

jojmenejoj (ni preverjeno)

Kakši rak: cepi se, cepi se, cepiva so varna in učinkovita,
to je mantra tega in še nekaj naslednjih let.
Ta korona je bila prilika, da se je do kraja izpridilo še tisto, kar doslej izprijeno ni bilo - v medicini namreč!

Starejše novice