Si tudi vi tu in tam zaželite oddiha in uiti mestnemu vrvežu? Potem vam ponujamo eno izmed idej, kam se odpraviti za dan oziroma dva.

Morda ste že slišali za idilično mestece po imenu Hallstatt, ki leži nekaj manj kot 80 kilometrov pred Salzburgom. To leži ob Halštatskem jezeru, prepoznavni znak mesteca pa so tri cerkve in lesene hiše, ki so priljubljena predvsem pri ustvarjanju spominskih fotografij.

Vasica, z nekaj manj kot tisoč prebivalci je bila v preteklosti eno izmed najbolj znanih rudarskih mest, v katerem so pridobivali sol. V bližini tamkajšnjih rudnikov so leta 1846 odkrili ogromno prazgodovinsko pokopališče s približno 2500 grobovi, ostanke le tega pa si lahko v muzeju ogledate še dandanes.

V Hallstattu si je svojo počitniško rezidenco med drugim ustvaril tudi nekdanji avstrijski cesar in ogrski kralj Franc Jožef I. Hasburško - Lotarinški, ki je nasledil cesarja Ferdinanda. Franc Jožef naj bi večkrat dejal, da je Hallstatt raj na zemlji. O tem, da gre za eno najlepših vasi pa je navedeno tudi v mnogih turističnih vodičih.

Na seznamu kulturne dediščine

Hallstatt je mesto, ki ga med drugim najdemo na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Prav po tem kraju pa se imenuje tudi starejša železna doba oziroma halštatska doba.

Mestece, do katerega iz Murske Sobote potrebujemo nekaj več kot tri ure vožnje, smo obiskali tudi sami. Pot do Hallstatta vas vodi skozi tunel, včasih pa se je do mesta dalo dostopati zgolj s čolni preko jezera.

Takoj, ko pridete v Hallstatt naletite na različne "instagram" točke, še posebej popularni sta dve, kjer tudi nastajajo najbolj znane fotografije tega kraja. 

Hallstatt si lahko ogledate tudi iz ptičje perspektive, kamor se lahko opravite peš po približno 45 minut dolgi poti, ali enostavno plačate devet evrov in vas na vrh odpelje gondola. Domačini priporočajo, da uporabite obe možnosti. Ob pešpoti naletite namreč na enega izmed zapuščenih rudnikov soli, od bliže si lahko ogledate slap, in uživate v razgledu na mesto.

Ohranjeno truplo v rudniku soli

V zimskem času je rudnik soli "Salzwelten" zaprt, velja pa si ga ogledati v poletnih mesecih. Njegova glavna atrakcija rudnika je mož v soli, povsem ohranjeno truplo, najdeno v soli leta 1734.

Zvečer se lahko sprehodite po ozkih uličicah mesta, si privoščite značilen "apfelstrudel" ali vaflje, po 18. uri pa življenja v mestecu praktično ni več. Stojnice so zaprte, tu in tam je odprto kakšno manjše gostišče, ki pa praviloma svoja vrata zapira okoli 20. ure.

Hallstatt ni klasična destinacija, kjer bi lahko počitnikovali več dni, ampak destinacija, kjer boste že v dnevu ali dveh lahko začutili utrip mesta in doživeli tisto, kar ponuja.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Matejko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Morje je morje! Ni se potrebno Acstrijcem vedno v rit vlect!

jklmn123 (nepreverjen)

Niti hrrvaton...

In reply to by Matejko (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

No ja, ges bi bole pravo, ka je zaščitni znak mesta pač kuča ob kuči in praktično kuča na kuči med jezeron pa goro. Vas ma rejsan neka v sebi, pogled na vas je rejsan fajni, je pa prvič vse puno (večinoma Kitajci), drugič pa je parkplac katastrofalno dragi in ga komajda dobiš. Je pa na splošno okolica (Salzkammergut) za priporočati. Maš jezer kelko ščeš, v bližini so bregi in gore in fajna mesta (Bad Ischl, Hallstatt, St. Wolfgang, Bad Goisern)... :)

Oislender (nepreverjen)

Istina..sicer St Wolfgang bi priporocal z neksin buson, ka je gledr parkinga tudi kriminalno mesto. San pa nekaj casa delal v tiston konci, in bi sam Bad Ischl bole priporocal kak pa St Wolfgang

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

Starejše novice