*Fotografija je simbolična
Od danes velja v Italiji predpis, da morajo biti vsi avtosedeži za otroke, ki so mlajši od štirih let, opremljeni z alarmom, ki starše oziroma otrokove spremljevalce opozori na otroka ob izstopu iz vozila.

Italijansko ministrstvo za promet je sporočilo, da mora odslej biti v avtosedež vgrajena naprava, ki se samodejno aktivira in je opremljena z alarmom, ki voznika v ali zunaj vozila z zvočnimi ali vizualnimi signali in vibriranjem opozarja na prisotnost otroka. Cilj predpisa je preprečiti, da bi otroke, predvsem ob visokih temperaturah, pozabljali v avtomobilih, poročajo na STA. 

Otrok v avtomobilu brez naprave? Prekršek in plačilo globe

Naprava je lahko opremljena tudi s sistemom za samodejno pošiljanje sporočil SMS ali Whatsapp oziroma možnostjo telefonskega klica. STA še poroča, da je italijansko ministrstvo za nakup naprave predvidelo majhno finančno pomoč v višini 30 evrov in obenem opozorilo, da bodo tisti, ki bodo otroke v avtomobilu prevažali brez tega mehanizma, v prekršku.

Predpisana je globa v višini 81 do 326 evrov ter pet kazenskih točk na vozniškem dovoljenju. 

Kmalu morda predpis za celotno EU

V Italiji je sicer že nekaj let na voljo več takšnih mehanizmov, ki jih povežejo z avtomobilskim ključem. Proizvajati so jih pa začeli zaradi več primerov tragičnega pozabljanja dojenčkov v pregretih avtomobilih.

Tudi evropski zakonodajni organi naj bi razmišljali o uvedbi podobnega predpisa, nekateri avtomobilski proizvajalci pa senzorje za zaznavo otrok že ponujajo v svojih novih avtomobilih.

V ZDA so se avtomobilski proizvajalci zavezali, da bodo tovrstne senzorje vgradili v vse nove avtomobile do leta 2025.

Starejše novice