Tragedija, ki je nedolgo nazaj odmevala na Hrvaškem, se slovenskih src, kot kaže, ni dotaknila. Ponavljamo: Puščanje otrok in živali v pregretih avtomobilih je smrtno nevarno!

Pred enim izmed nakupovalnih središč v Mariboru je v sredo nekdo v razgretem avtomobilu pustil dva otroka, 3-letnika in dojenčka, poroča Svet na Kanalu A. 

Otroka naj bi sicer v avtomobilu imela odprto okno in vodo, a vseeno se temperatura v razgreti pločevini v manj kot desetih minutah lahko dvigne na življenjsko ogrožujočo raven.

Hrvaški mediji so pred dnevi poročali o tragediji, ki se je zgodila v Rovinju. 33-letni oče je štiriletno hčerko več kot dve uri pustil v pregretem avtomobilu, deklica je 9. julija zjutraj umrla v reški bolnišnici. Štiriletnico so pri okoli 40 stopinjah Celzija v avtomobilu pustili kar dve uri, ob prihodu reševalcev je imela visoko vročino.

Smrtno nevarno početje. Pika.

Puščanje otrok in živali v pregretih avtomobilih je smrtno nevarno, saj gre za vročinsko past. Kot odgovorni vozniki in starši morate vedeti, da otrok ali domačih ljubljenčkov nikoli ne smete puščati samih v avtu, pa četudi gre za nekajminutni skok na blagajno bencinskega servisa. V le kratkem času lahko namreč temperatura v avtu tako naraste, da resno ogrozi življenje otroka ali domačega ljubljenčka, ki je zaprt v avtu.

Marsikdo, ki pusti avto pod žgočim soncem, ob zapustitvi pusti priprta okna v prepričanju, da zaradi tega v avtu ne bo vroče. A zgolj za centimeter ali dva priprta okna ne prineseje nobene ohladitve, saj ne omogočijo prepiha, zato tudi ne pride do izmenjave vročega zraka s hladnejšim, opozarja AMZS. 

Odprta okna bi bila bolj učinkovita le, če bi jih povsem odprli, kar pa ob nevarnosti vloma v avto oziroma kraje predmetov, ko pustimo avto brez nadzora, običajno ne pride v poštev.

Zunaj 30, znotraj kar 56 stopinj Celzija!

Notranjost avtomobila ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past. Sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop, opozarja AMZS. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla.

Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste.

Kako ravnati, ko opazimo v vročem avtu zaprtega otroka?

Najslabše je, če ne storimo ničesar – ne glede na posledice našega ravnanja se moramo namreč zavedati, da gre v takšnem primeru za življenje otroka in da pogosto šteje vsaka minuta.

- Najprej se odzovemo tako, da pogledamo, če je voznik oziroma skrbnik še kje v bližini. Kako torej ravnati?

- Najprej povprašajmo druge, ki so v bližini takšnega avta, če so videli voznika; kje je, kam je šel? Če se to zgodi na parkirišču nakupovalnega centra oziroma trgovine, o tem takoj obvestimo varnostnike oziroma odgovorne v trgovini, ki naj poskušajo poiskati ali priklicati voznika.

- Če tega v kratkem času ne najdejo, je treba takoj poklicati policiste oziroma javiti primer na številko 112. Odgovorni bodo znali svetovati, kako naprej.

- Če je pomoč predaleč, velja razmisliti o tem, kako bi iz avta rešili otroka; če ne gre drugače, je pri zaklenjenem avtu treba razbiti stekla oziroma kako drugače vlomiti v notranjost in rešiti otroka (ali domačo žival).

- Pomembno je, da ravnamo odločno in dovolj hitro; s posledicami našega ravnanja (razbita stekla in podobno) se lahko ukvarjamo pozneje. Najpomembneje je, da iz avta rešimo otroka.

Primer v Mariboru se je končal srečno, čeprav Mariborčan, ki je opozoril na nespametno početje staršev oziroma skrbnikov otrok, dogodka ni prijavil policiji, ampak je otroka zaprta v pregretem avtomobilu le fotografiral in slednje objavil na družbena omrežja.

Komentarji (2)

administrator (ni preverjeno)

jaz sem enkrat v avtu pozabil županovo tajnico

Eden pać (ni preverjeno)

ne vem kdo je bolj butast ti ali županova tajnica

In reply to by administrator (ni preverjeno)

Starejše novice