Bi tudi slovenski kmetje morali deliti mleko?
Mlekarji na Hrvaškem so včeraj začeli s protestnim deljenjem mleka med ljudi. Zaradi prenizkih odkupnih cen mleka se jim več ne splača mleka prodajati mlekarnam.
Glede na to, da tudi slovenski kmetje živijo iz danes na jutri, trgovci pa imajo ene najvišjih marž v Evropi, bi tudi slovenski kmetje lahko protestno začeli deliti domače mleko. S tem zadajo mlekarnam in trgovcem dvojni udarec. Namesto njihovega mleka bodo morali kupiti mleko kje drugje, hkrati pa se bo zmanjšal tudi nakup mleka, ker bodo ljudje imeli pač domače mleko.
Komentarji
Lahko se tudi dogovoriš z lokalnim kmetom in mleko kupuješ direktno pri njem. A, že vidim kam pes taco moli. Ti je težko plačati 1€ za liter domačega mleka? :)
meni tuj po ton smrdi :D
najboukse ka kmet vse šenki da. Za gesti van je skouz težko dati denar, pa je cena zelenjave in druge hrane v trgovinah smešno nizka. Za kavice pa cotike pa nikdar nej težko dati denarja. Kak vas je nej sran.
Očitno imate težave z bralnim razumevanjem. Hotela sem povedati, da bi se kmetje lahko izkoriščanju mlekarn uprli tako, kot so to naredili na Hrvaškem. Pa ni treba, da ga delijo, naj ga zlijejo vstran ali pa prodajo v Avstrijo. Samo domačim mlekarnam, ki jih ožemajo ter na račun kmetov bogatijo, naj dajo dvojko.
Ge to podpiran... S ten ka se moreš zavedati ka če do se odkupne cene mleka zvišale, do trgovci/prodajalci tudi zvišali cene končnih produktov (mleko, sir, jogurt...) in boš na konci itak to plačala ti pa ge :)
@spy
nej nujno tak. Letos je cena psenice sla doj za 10 procentov, kruj pa gor za najmenje telko. Ide se samo za placilna sorazmerja. Pod presnjim ministrom je prislo do ustanovitve posebne komisije, v steroj so se zbrali pridelovalci (kmetje), predelovalci in prodajalci z namenom, da se zmenimo kolko komu. vendar pa nova vlada ni imela interesa nadaljevati s tem. kmetje smo proti visanju cen, ampak smo za pravicno delitev pogace, od katere najmanj dobim kmetje in predelovalci.
Brez skrbi, bodo Avstrijci in Nemci v tem primeru hitro zapolnili vrzel pri nas. Hofer in Lidl ne bosta višala cen.
tinka ,...
Slovenski kmetje so preko zadrug v nekaj primerih lastniki mlekarn, tak je pri Pomurskih mlekarnah in tak je to praksa v nekaterih drugih primerih, in ti jih prepričuješ ka naj škodijo nečemu česar delni lastnik so ???
Je pa tu drujge primer točno ta dvoličnost kupcev - tude tebe. Gučijš o ton ka moremo meti vse slovensko podpirati slovenske izdelke, jesti slovensko mleko kero more biti dražje ka de slovenski kmet, keri ma omejene naravne resurse ima omejene možnosti znotraj varstva živali, rastlin napram nekterim drugim državam. Sama pa v postu spodaj gučijš ka boš šla kupuvat v hofer pa Lidl pa podobne diskonte ???
problem je, če se zdigne cejna mlejka, to posledično doprinese dodaten strošek v proizvdonji. ipso facto se zdignejo cejne mlejčnih izdlekov. te si morejo podetja sposojati še več pejnez za normalno fukncionejranje in se pojavi mala kriza. če se to zgodi v več panogaj, nega zadosta pejnez, ka bi šli okoli in spadnemo v recesijo. Vrejdnost valute se zmenša (devalvacija) in s ten posledično tudi kupna moč. posledica (zadolževanja) je vsesplošna kriza.
kak je manhunter izpostavo, v prejšnji vladi je biu dialog, v keron je saki meu glas. to se ukinja vseposedi in pomale mo/do pridelovalci tega in onoga 'stali na odprejton z ''nihalon'' v rokaj'.
Problem je, ka mamo preveč požrešnih lidi na ključnih položajih in premalo moči sindikatov/zadrug, keri bi se borili za pošteni delež pogače. balonček pa vedno slej ko prej poči.
in da nadaljujen:
(manhunter van dobro guči)
cena pšenice je šla dol (pridelovalec), cena proizvoda (meso, kruh, mleko) pa se je zdignola! Zmanjšan obseg pridelave je pavšalen (pšenica - 2, 6%!). Torej so opet eni bili pohlepni. To de privedlo do večjoga zakupa pridelkov s strani proizvajalcov in do primorani do sposojevanja večjih količin keša do banke, za nakup še več pridelka. Zmenšana poraba je neznatna v primerjavi s stroški proizvodje in prodaje. Torej proizvodnja je cenejša, poraba sicer malo menša ampak od dvige cejn se le-ta razlika pokrije in se celo poveča v +!
to pa seveda nemre trajati večno in ker do se na velko kipuvali pridelki, de jin cejna rasla, posledično pa izdelkon. In na eni točki narod nede zmožen kipuvati zadostnih količin za normalno proizvodnjo. To seveda neizbežno privede do že zgoraj omenjenih posledic.
Moje stališče je, ka se izpogajajo najboukša izhodišča tak za pridelovalce, kak za proizvajalce in nenazadnje za potrošnike. Torej skozi serijo konferenc in dogovorov. Samo tak se lejko najde rešitev na ''spirale'' toga sistema.
Z orožjem in desnico,
nesimo vragu grom,
zapisat v kri pravico,
ki terja jo naš dom.
Citiram, pa ni važno koga:
...problem je, če se zdigne cejna mlejka, to posledično doprinese dodaten strošek v proizvdonji....
Kaj ima s ceno osnovne surovine strošek v proizvodnji? Proizvodnja stane, koliko pač stane. Vpliva pa po mojem mnenju cena osnovne surovine h končni ceni: Torej cena na ceno: osnovna surovina + stroški proizvodnje + dodatni stroški (transport in še kaj) + marža. Tako na hitro in grobo.
Po mojem tudi je teeza marianne1789 čist mimo, kera ne vzdrži ekonomske teorije, kaj šele prakse :)
zakoj ? saj če je bilo mišljeno ka če se zdigne nabavna cena mleka (kero mlekarna plača kmeti) to pomeni dodaten strošek v proizvodnji mleka za mlekarno, kar se posledično odrazi na maloprodajni ceni v trgovini,...
Spss - nabavna cena je nabavna cena. Ta se prišteje k stroškom (raznoraznim), potem se verjetno na to skupno ceno doda marža, morda še kaj (nisem računovodja) in to je potem končna cena.
Zdaj, če je cena 1 l mleka pri kmetu 0,50 eur ali 5,00 eur, kaj to ima s stroški v proizvodnji? Kaj to ima s s stroškom transporta od kmeta do proizvodne hale? Kaj to ima nenazadnje s ceno elektrike, katero rabijo pri proizvodnji. Kaj ima to s ceno režije, katero ima vsako podjetje? Po mojem nič!
Jaz kmetu TAKOJ dam 1 euro za liter mleka!! Ta strup,ki nam ga mlekarne prodajajo,še rože ovenejo!!Pol pa se čudimo kolk strupa požeremo in zakaj ljudje pri 40 letih zbolevajo,sladkorno fašejo,holesterol fašejo,jetra odpovejo,..
Farmacije so lobiji in farmacevtska sredstva so že vsepovsod!
Če bi resno tak 'enostavne' stvari kak je mleko leko pripelale države in svetovno gospodarstvo kar tak v krizo; te bi svejt mel krizo vsakih par dni ob spremembah cen naftnih derivatov. Človeštvo je od nafte odvisno deset krat bole kak od mleka. In če nafta ne povzroči krize glij ob vsaki spremembi cene te mleko tudi nebi. Brez skrbi... :)
To je prevelko poenostavljanje. Ekonomija je malo bole kompleksna zadeva.
Truplo in ka ti tu neje jasno ???
''Zdaj, če je cena 1 l mleka pri kmetu 0,50 eur ali 5,00 eur, kaj to ima s stroški v proizvodnji?''
Pomojem je razlika če je cena 50 centov ali 5 € za MLEKARNO ali ?Nabavna cena mleka je STROŠEK za MLEKARNO ali kak bi ti defineral ključno surovino, kero mlekarna nabavi od ponudnikov na trgi?
Kdo pa kaj govori o stroških transporta, elektrike, režije ? Vse to so STROŠKI isto kak je strošek Mleko keroga mlekarna kujpi od kmeta !!
Boljše bo, da komentiraš kolesarjenje, ne pa da profi fotografon svetuješ o kompoziciji in kakšne knjige morajo brati, ekonomistom pa o stroških !
Tip je zgoraj pač malo drugače napisal - neje pa napisal nič narobe !
Po mojem Marianne je napisal narobe.
Nabavna cena mleka nima nič s stroškom v proizvodnji. Ima pa seveda vpliv na končno ceno mleka, kateri se poleg nabavne cene dodajo stroški proizvodnje, pa tega in onega z maržo in dobimo na koncu ceno.
O tem je bilo govora. Ker to Marianne ali ne ve, ali pa je napisal tako na hitro, čeprav je mislil drugo ni problem. Problem izgleda sedaj nastaja, ker tega ti ne veš.
Kar se tiče fotografiranja pa tisto kar pusti pri miru. Se že jaz zmenim z Zoranom o okusih. Niso vsakemu všeč npr. Picassove slike, čeprav imajo milijonske vrednosti. Seveda nisem vedel, da je profesionalni fotograf, čeprav to hipotetično ne pomeni, da so njegove slike vsakomur všeč oz. da fotografira za širše množice. Tako, da se v te pojme ne mešaj, razen če tudi ti morda nisi kakšen že malo bolj načitan glede teh stvari.
Proizvodnja je proces! In ta proces traja od nabave (strošek mleka) pa do prodaje mleka ali mlečnega izdelka končnemu kupcu in to ka trdiš ka nabavna cena mleka nema nič s skupnimi stroški proizvodnje je nekaj, kar je za učbenike ! Nabavna cena mleka je strošek v proizvodnji !!!
Še enkrat če si nej razmo mojega zgornjega posta o strošku mleka za mlekarno. Se pravi Skupni Stroški so sestavljeni iz stroškov nabave mleka, stroškov drujgih surovin, stroškov dela, prevoza, elektrike, režije..... In še vedno trdiš ka nabavna cena nima nič s skupnimi stroški proizvodnje ?
Na simpl mlekarna posluvle pozitivno če je koeficent ekonomičnsti na 1,00, koeficient pa zračunaš skupne prihodke podeliš s skupnimi stroški. In vijden ka v svoje posti ugotavlaš ka ma nabavna cena vpliv na končno ceno. To je seveda pravilno, se pa seveda ob tem tude potrdo mojo trditev od zgoraj, pa tude s tem simpl primerom na koeficienti ekonomičnosti san ti to dokazal, da JE nabavna cena pomemben faktor pri kalkulaciji uspešnosti poslovanja posameznega podjetja.
in če zdigneš cejno mleka kak je to napisal mariane to pomeni dodaten strošek v proizvdonji mleka in če želi mlekarna poslovati dale na iston nivoji kak do zdaj to pomeni dvig cene tudi na drugi strani enačbe, kjer so skupni prihodki in tak dale kak je mariane že pisal.
Ja tudi o fotografiji vem nekaj, pa to tukaj ni point ! Point je to, da se vtikuješ v stvari o katerih veš bolj malo, ker drugače si nemorem razlagat zakaj bi nekdo z vsaj majhnimi osnovami ekonomije šel debatirat o tem, da strošek nabave mleka nima vpliva na skupne stroške proizvodnje.
Ni problem. Nisem vedel oz. še sedaj mislim, da nabavna cena mleka nima vpliva na samo proizvodnjo - mislim strogo na proizvodnjo. Torej nekako od trenutka, ko pripeljejo mleko nekam v obrat in se potem začne obdelava tega primarnega produkta pa tudi nekako do trenutka, ko je ta izdelek pač gotov. Pred tem in pozneje so bili po mojem pač stroški - nabavni (vmes se lahko verjetno štejejo še transportni od kmeta do tovarne?), potem stroški skladiščenja, pa ta in ta kurec z maržo vred.
Zdaj, kakor navajaš, da se nabavna cena in proizvodni proces nekako združujeta pri stroških, ni problem. Mi smo govorili oproizvodnji, ti o proizvodnem procesu. Če je to ena in ista zadeva - jaz o tem ne morem voditi debate s kakšnim ekonomistom, računovodjo. Pač nisem vedel, sicer pa mi še sedaj ni logično.
In mislim, da nikjer nisem napisal to, kar si napisal z zadnjim stavkom. Namreč, uporabil si besedo skupni stroški proizvodnje? Jaz celi čas govorim samo o proizvodnji. Ker pa res o teh teoretičnih zadevah vem bolj malo, ti bom verjel. Nenazadnje po svoje tudi to ni point te debate, ampak mislim da prevelika razlika v ceni pri odkupu od kmeta in tiste na policah. In da kmet glede na vse dobi premalo.
Mlekarji na Hrvaškem so včeraj začeli s protestnim deljenjem mleka med ljudi. Zaradi prenizkih odkupnih cen mleka se jim več ne splača mleka prodajati mlekarnam.
Glede na to, da tudi slovenski kmetje živijo iz danes na jutri, trgovci pa imajo ene najvišjih marž v Evropi, bi tudi slovenski kmetje lahko protestno začeli deliti domače mleko. S tem zadajo mlekarnam in trgovcem dvojni udarec. Namesto njihovega mleka bodo morali kupiti mleko kje drugje, hkrati pa se bo zmanjšal tudi nakup mleka, ker bodo ljudje imeli pač domače mleko.