Slika je simbolična.
Turistično gostinska zbornica s predlogi za pomoč turizmu.

Slovenski turizem si še vedno ni opomogel od posledic epidemije covida-19, zdaj pa bo čutil tudi posledice zaradi vojne v Ukrajini, poudarjajo v Turistično gostinski zbornici Slovenije.

Na zbornici so zato skupaj s 15 turističnimi združenji na vlado in ministrstva poslali predlog nujnih ukrepov pomoči najbolj ogroženim podjetjem v panogi.

Izpad prenočitev tudi do 50 odstotkov

Kljub sproščanju ukrepov turistični sektor skrbi še vedno velik obseg okužb in slabo epidemiološko stanje v državi, ki po njihovem mnenju znižuje mednarodno konkurenčnost. Dodatno pa obete v panogi poslabšuje vojna v Ukrajini, za katero si pri Turistično gostinski zbornici želijo, da bi se čim prej končala.

Kot so zapisali, so ukrajinski in ruski gostje v letu 2021 skupaj v Sloveniji ustvarili 101.311 nočitev.

»Na osnovi izvedene ankete med našimi člani ugotavljamo, da pričakovani izpad prenočitev zaradi posledic vojne v Ukrajini v obdobju od marca do maja dosegajo tudi 30 odstotkov, v obdobju od junija do avgusta pa do 25 odstotkov. V nekaterih destinacijah, v prejšnjih letih usmerjenih na ta dva trga, izpad prenočitev predstavlja tudi 50 odstotkov,« so poudarili.

Dodali so, da napovedi niso optimistične, saj govorijo o dolgotrajnem, večletnem okrevanju teh trgov.

Vladi poslali predlog nujnih ukrepov pomoči

Ob tem so opozorili, da dogajanje v Ukrajini ustvarja tudi veliko previdnost pri potovalnih odločitvah gostov iz drugih držav, na turizem pa negativno vplivajo tudi številne podražitve energentov, blaga in storitev po Evropi.

Zato so na zbornici v svojem imenu in imenu 15 turističnih združenj vladi in ustreznim ministrstvom poslali predlog nujnih ukrepov pomoči najbolj ogroženim podjetjem v panogi, tistim, ki imajo največji izpad prihodkov.

Ob tem so pozdravili razpis za subvencioniranje letalskih linij na ljubljansko letališče, so pa dodali še nekaj po njihovem mnenju nujnih ukrepov, saj je stanje slovenskega turizma po njihovem mnenju zelo resno.

Med njimi so izplačilo enkratnega dodatka za turizem, pri čemer so spomnili, da je bil ukrep predviden že v osnutku interventnega zakona marca 2021 in da od takrat pozivajo k sprejemu tega ključnega ukrepa. Nadalje si želijo ponovne uvedbe ukrepa skrajšanega delovnega časa.

»V zvezi s slednjim smo sicer prejeli odgovor, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja sistemski ukrep, ki naj bi bil pripravljen do konca leta. To je za slovenski turizem nesprejemljivo pozno, zato prosimo za takojšnje sprejetje ukrepa,« so poudarili.

Nas bodo te države dodatno prehitele in porinile na obrobje turistične Evrope?

V turističnem sektorju pa se zavzemajo tudi za podaljšanje roka za vračilo prejete pomoči, v kolikor so podjetja zaradi dodatnih aktivnosti poslovala bolje od prvotne ocene ter številnih ukrepov s področja pridobivanja kadrov.

»Nadaljnje zavlačevanje s temi nujno potrebnimi ukrepi bo povzročilo, da nas bodo države z gospodarstvu prijaznejšo prakso, kot so Avstrija, Češka in Italija dodatno prehitele in nas porinile na obrobje turistične Evrope,« so še zapisali.

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
3434634534524 (nepreverjen)

PODKUPLJENI mediji vam lažejo 24ur 10x na dan! PREHLAD NATEG in PREVARA po celem svetu!
NOBENE NEVARNOSTI NI RAZEN ZDRAVJU ŠKODLJIVIH MASK IN STRUPENIH CEPIV!
EVROPSKO SODIŠČE JE PRESODILO DA GREJO VSI SODELUJOČI V TEJ PREVARI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR!
https://www.facebook.com/100055981178962/videos/939050340295424/

Kavcek (nepreverjen)

Ne rabimo tu ruske ovce keri se klanjajo morilcu putinu.

VRANA (nepreverjen)

Ne rabimo niti morilcev "naprednega Zahoda" in njihovih vazalov EU!! Kdo pa potem?

In reply to by Kavcek (nepreverjen)

ankara (nepreverjen)

potem pa zapri radiator in ne tankaj avta.

In reply to by Kavcek (nepreverjen)

pajkala (nepreverjen)

toliko kot je tudi morilec zelenski in vojni hujskač, celo lasten narod pobija, odvisnik eden.

In reply to by Kavcek (nepreverjen)

. (nepreverjen)

bi dvignili minimalca pa bi vec slovencov dopustovalo v svojem kraju :) ne pa da se krpajo davčne zakone in se samo delodajalcon pomaga - plača delavca pa ista :D

lpčlč (nepreverjen)

bodo raje dvignii socilno podporo, da še več uvozimo balkana

In reply to by . (nepreverjen)

slavarusiji (nepreverjen)

Ja kak pa te nej. Tudi, če bi jin minimalca zdignoli na 2 jurja bi še vedno vse znosili na hrvatijo. Zdaj so odli doma na dopust samo zaradi bonov. Te vidli letos, pa do vsi žgali na hrvaško, doma do pa hoteli prazni.

In reply to by . (nepreverjen)

kajla (nepreverjen)

Kako to, pa ja niste rekli, da so ruski turisti mali nepomembni odstotek vseh prenočitev in obiskov?

. (nepreverjen)

Turistična panoga samo prosari ka bi se pa pobrigali za boukšo bole privlačno ponudbo pa nej. Meni naj subvencionejrajo pijačo v lokali ka man malo penzijo.

smrkci (nepreverjen)

Zavse je kriva politika in kapitalisti po svetu se pravi služiti z politiko v se zase za druge pa nič.

Uradno.. (nepreverjen)

Vsi mediji so isti, vsi poročate o vojni iz Ukrajine več ali manj enake stvari, določeni posnetki se vrtijo že dalj čas po tv, ogromno je enih ter istih.
Od kod informacije da je krivec lahko le Putin. Ste bili tam, ka znate mediji tako obsojati. Bole ka stvari kere ne dojemate pustite na miru.

39393 (nepreverjen)

zato pa so uvedli cenzuro za drugo stran, da narod ne mi mogel sam presojati kaj je resnično in kaj propaganda in laž. Vidimo, Samo servirano s strani koruptivnih medijev.

In reply to by Uradno.. (nepreverjen)

fake newssss (nepreverjen)

Vsi mediji vrtijo stare posnetke izpred par lejt iz spopadov okoli Donbasa in Luganska. Zdaj tej iste posnetke kažejo kak trenutno rušenje. V bistvi pa kažejo posnetke ge se vidi gor ka je ukrajinska vojska rušila. Najbole smejšno pa je ka se vmejs pojavljajo tudi posnetki iz Bejruta. Posnetek kak je pred leti eksplodejralo skladišče v Bejruti in opustošenje po eksploziji zdaj prikazujejo kak rusko bombardiranje ovoga Mariopulja ali ka je že. Polovica najbole groznih posnetkov je iz bližnjoga vzhoda. Pajdaš bosanec mi je tudi povedo ka je že zasledil sliko iz Sarajeva med vojno v članki o napadi na Kijev. Mediji so že med korono zgubili vsi kredibilnost, zdaj pa samo še bole tonejo.

In reply to by Uradno.. (nepreverjen)

wuuwwu (nepreverjen)

to niso posledice vojne. to so posledice nore in bolane politke evropske unije, ki ji slovenski politiki, vse brez izjeme sledijo.
sankcije imajo učinek samo na evropo. Američano podpirajo vsako državo, ki je v NATO, ki se bo udeležila v vojne, oni sami pa ne bodo šli zraven. to pove vse.

Jevšekova drvarnica (nepreverjen)

Pa kaksen izpad pizda van materna čorava. Eti pa v Portoroži trenutno vsi hoteli nabito puni skoraj ka.. komi vraga lažete

Uradno.. (nepreverjen)

Mediji dosta zavajajo, pumplejo narod že cejle čas,najprej z corono zdaj z vojno, pa z dviganjon cejn nafte, plina, kmetijskih pridelkov. Očitno morejo pisati kak njin vlada zapoveduvle..
Čujdno ka nega nikšnih protestov, pa ka narod tao vse tak mirno prenaša.
Ges bi se že buno, ampak zakoj če san pa na socialki in mi za idnauk kak dugo de me država podpejrala preveč dobro Ide.
Stanen da ščen, stroškov san z sebof telko neman.. Mene tao ka mi dajo folga..
Što pa ščej pa lejko Ide še šošmarit..
Pa mamo mir..

In reply to by Jevšekova drvarnica (nepreverjen)

Ggugfghh (nepreverjen)

Znaška za 30 dnij si z 200evrami jack sirotinjo si pa ze to je dejstvo!

In reply to by Uradno.. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

To je vse posledica Janšovoga potovanja na fronto. Še dobro, ka je prišo samo do Poljske. Lažnivec in prevarant.

bucko (nepreverjen)

bla bla bla, do sedaj je bila kriva korona kriza, zdaj vojna, v resnici pa so sami krivi za vse.

Adonis (nepreverjen)

Kakšna tragedija za Slovenski turizem. Ni ukrajinskih gostov. Dolga leta ko ste služili na račun Ukrajinskih gostov lahko zdaj,ko je vojna v Ukrajini izkažete solidarnost in v prazne sobe namestite Ukrajinske begunce. Včasih je potrebno dati,da nekaj dobiš.

277 (nepreverjen)

Ko sem pred štiridesetimi leti stopila na trg dela v gostinstvu smo bili gostinci plačani in cenjeni.Ne da koga žalim ampak zdaj je vsak,ki ima malo pojma o pijači lahko natakar in to v navadni bombažni majici ,če je še čista vsaj.Tako da potrudite se v gostinstvu,da bodo delavci spet motivirani za delo in to delo naj bo oseurno in plačano kot se spodobi.Lp

Uradno.. (nepreverjen)

Če ti kaj ne paše Ide Ide... v Avstrijo..
Bomo pripeljali poceni delovno silo, jih nafčili za silo komuniciranja.
Omenjaš gostinstvo.. kelko mladih diklin prijde iz Ukrajine, privlačnih.. Za začetek kelnaraj naj bo.. dale kera je izobražena kaj več..
Primer Julije ki je pred leti delala v okolici MS. Pridna simpatična punca.. začela je v kot kelnarca.. sigurno dosti manj plačana kot je sedaj, ampak ta začetek ji je bilo verjetno dovolj.. In gre vse v enem krogu..
Vem da ni prav do nas starejših.. Ampak delodajalci to izkoriščajo.

In reply to by 277 (nepreverjen)

Bon (nepreverjen)

S pof. boni ste razvadili turistični sektor, keri se je navado zdigavati cene po mili volji, zdaj ko pa bonov vec nega je pa jok in stok. Ja dragi moji 100 eur nocitev z zajtrkom pa lavor vode je daleč precenjena zabava za dopust v Sloveniji ... saj delavci so na račun bonov nej bili nič boljše plačani ... tak ka tisti keri ste si delili dobičke bonov se zdaj znajdite...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice