*Fotografija je simbolična
Po spletu je zaokrožila domnevna ponudba v enih izmed pomurskih termah, kjer v oči bode cena, ki je ob koriščenju vavčerjev za skoraj 50 odstotkov višja, kot ob običajnem plačilu.

O turističnih bonih je bilo že veliko govora in nedvomno še veliko tudi bo, saj obstaja še zmeraj nekaj odprtih vprašanj glede njihovega koriščenja v praksi in samega učinka na turistično gospodarstvo. Znano je, da bo vsak polnoletni prebivalec dobil 200 evrov, mladoleten 50 evrov, boni pa bodo prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej med stari starši, otroki, vnuki, zakonci in zunajzakonskimi partnerji ter med njihovimi otroki in zakonitimi zastopniki. Koristili jih bomo lahko za nočitev ali nočitev z zajtrkom v hotelih, kampih, počitniških domovih, turističnih kmetijah, zasebnih sobah, planinskih domovih, mladinskih prenočiščih in drugih nastanitvah za krajši čas. Vezani bodo na davčno številko, tako bo ponudnik ob unovčenju bona dobil nakazilo s strani finančne uprave v roku osmih dni.

Dvig cen turističnih ponudnikov?

Unovčljivi bodo do konca leta pri samo enem ponudniku, med tem, ko jih bomo lahko začeli koristiti najverjetneje konec junija, saj mora PKP3 najprej prestati glasovanje v državnem zboru, v pripravi pa je tudi uredba glede turističnih bonov, ki bo podrobneje predpisala njihovo uporabo.

Kljub temu, da velika večina turističnih ponudnikov turistične bone kot pomoč turističnemu gospodarstvu pozdravlja, pa so ti sprožili pri nekaterih posameznikih tudi nekaj pomislekov. Eden izmed njih je tudi, ali bo zaradi bonov prišlo do dviga cen pri turističnih ponudnikih, ki se bodo na ta račun želeli še dodatno okoristiti.

To naj bi dokazovala tudi nedavna objava na spletnem portalu Topnews Vladimirja Voduška, v kateri je prikazan odgovor na povpraševanje ene izmed družin pri enem od slovenskih turističnih ponudnikov.

Višje plačilo zaradi vavčerjev otrok?

Tako naj bi, sodeč po odgovoru, ponudba za 10 nočitev s polpenzionom in ob nekaterih dodatnih storitvah, kot so neomejen vstop v termalni park, fitnes in drugo, znašala 570 evrov po osebi z upoštevanim 100 odstotnim popustom za otroka stara osem in štiri leta. Skupno bi tako ponudnik zaračunal 1140 evrov brez vključene turistične takse. 

Nič posebnega bi rekli, pri 57 evrih na osebo/dan s polpenzionom in neomejenim kopanjem v termah, savnanju in uporabi fitnesa, gre za precej ugodno ceno. Izstopa pa ponudba v nadaljevanju, ki z uporabo turističnih vavčerjev znaša 550 evrov na osebo, ampak z zgolj 50 odstotnim popustom na otroka, kar nanese na skupno 1650 evrov, poleg tega ponudba, glede na pravilo pri vavčerjih, vključuje zgolj zajtrk in ne polpenzion. Ob koriščenju vavčerjev bi bila tako storitev dražja za 510 evrov oziroma za 44 odstotkov.

Čemu bi se ponudnik posluževal tako nenavadnega dviga cen svojih storitev na račun nižjega popusta na otroke, čeprav večina destinacij ponuja brezplačno bivanje otrok do določenih starosti? Bodo ponudniki zaradi vavčerjev, ki jih prejmejo tudi otroci, začeli drugače obračunavati njihovo bivanje?  Za katerega ponudnika pa sploh gre v tem konkretnem primeru?

Šlo naj bi za zlonamerno zavajanje

Izkazalo se je, da gre za ponudbo Bioterm Mala Nedelja, kar je za Planet TV potrdila vodja prodaje in marketinga Tjaša Magdič in za Sobotainfo še direktor Miran Blagovič. Kot je dejala Magdičeva, ne gre za uradno ponudbo, ampak zgolj informativno ceno, ki je "malo prehitra prišla na splet", saj so v biotermah še v pogovorih glede konkretnih ponudb v sklopu turističnih vavčerjev. Blagovič pa nam je povedal, da je seznanjen s tem 'incidentom', ampak odločno zanika, da bi storitve dejansko tržili po višji ceni za plačilo z bonom.

"To je bila zgolj pomota naše zaposlene, saj niti nismo še konkretno obravnavali tovrstnih ponudb. Lahko pa rečem, da bomo imeli popolnoma iste cene za storitev, ki jo bo stranka plačala z bonom ali brez. Poleg tega cen ne bomo zviševali, kvečjemu bomo našo ponudbo še izboljšali. Tisti, ki na ta račun zavaja, dela to iz lastnih interesov, da bi lahko kaj slabega rekel," je povedal prvi mož bioterm in še dodal, da se preveč pozornosti posveča tistim, ki se slovenskih gostov sramujejo, pri tem pa je izpostavil Bled. Po njegovih besedah določene turistični boni toliko mučijo, da bi si skoraj želeli, da veljajo še na Hrvaškem.

Cene naj bodo normalne, je zadeva zrela za inšpekcijo?

Celoten zaplet je za Planet TV komentiral tudi davčni strokovnjak in član vladne skupine, ki je sodelovala pri pripravi protikoronskih paketov, Ivan Simič, saj so ravno turistični boni del zadnjega vladnega paketa. Simič je nad takšnim početjem ogorčen in hotelom polaga na vest, da naj svoje ponudbe oblikujejo po normalnih cenah in brez skritih kombinacij, ki bi zviševale končno ceno.

"Cene naj bodo normalne, ponudbe pa naj bodo za nočitev ali nočitev z zajtrkom, saj je tako tudi bilo mišljeno s strani države," je za Planet TV povedal strokovnjak prekmurskega rodu. Kot videno, pa so 'afero' komentirali še nekateri drugi vidni predstavniki vladne ekipe, ki tako početje obsojajo in pozivajo tržno inšpekcijo, da uvede nadzor.

Šef bioterm Blagovič sicer pozdravlja uvedbo turističnih vavčerjev, ki bodo po njegovem mnenju omogočili, da ponudniki kapacitete dobro zapolnijo in meni, da bodo pozitivno vplivali tudi na pomurski turizem.

Bioterme Mala Nedelja so v polni pripravi na ponovno odprtje, ki ga načrtujejo z naslednjim petkom, 5. junija

Komentarji (34)

. (ni preverjeno)

Slovenci zmešani, na tak način bo pa res veliko gostov. Ni čudno da tujci gospodarijo pri nas.

komunistka Olga (ni preverjeno)

kaj pa je narobe
Država mu da peneze v obliki bona
sedaj bi pa se žalil na postrežbo in cene
Država bi morala v trenutki ukiniti bone in vsakemu dati denar,
Tako bodo pa gostinci imeli za talce goste

In reply to by . (ni preverjeno)

kometar.. (ni preverjeno)

Pomurske terme, ne hvala.

bistričan_71c (ni preverjeno)

Bioterme ne hvala, ostali so ok

In reply to by kometar.. (ni preverjeno)

afta he (ni preverjeno)

Ti si v teh termah očitno še nej bil, da si tako proti. Eno leto ne dolgo nazaj, so bile celo najboljše kopališče po urejenosti Sloveniji. Zame pa so najboljše med pomurskimi.

In reply to by bistričan_71c (ni preverjeno)

Kristusuva blanja (ni preverjeno)

Mala nedelja?? Pa tou je prlekija oz. že bole Štajerska benti. Nej pa Pomurje.

In reply to by afta he (ni preverjeno)

100-100 (ni preverjeno)

Normalno je da do probali, samo od nas pa je odvisno. če de jin gratalo. Od poštenja pa gdaj drugič.

komunistka Olga (ni preverjeno)

na bone bodo gostinci gledali kot na ničvreden papir
kot na neko socialko
in bodo pred vsemi gosti kazali, da si plačal z ničvrednim papirjem

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

BANDA POKVARJENA (ni preverjeno)

Da bi jih le vrag vzel, skoz so se norčevali iz slovenskega gosta, to kar pa mislijo zdaj početi pa presega vse meja, žalostno je da jim pri tem pomaga vlada. Stvar je preprosta, če bi hoteli ljudem kaj dati, bi jim nakazali gotovino in tej hudiči turistični ne bi vedeli kaj je kaj AMPAK NE, DOBIMO TURISTIČNE BONE, DA BO JA VSAK VEDEL DA JE TO DRŽAVNI DENAR ZA KATEREGA JE TAK ZNANO DA SE GA KRADE VSE POVPREK. Tako da vlada tej bandi na ta način drži štango, naj si te bone nekam porinejo, Slovenci res (vsaj večina) nismo tako nori da bi padali na take podlosti.

simon j. (ni preverjeno)

1) Vaucher je namenjen pomoci turisticne industrije in namesto direktnih transferjev denarja z boni preko prebivalstva dali moznost tudi manjsim ponudnikom turisticnih storitev, moznost do proracunskih sredstev.
2) Kupec bo nagradil ponudnike z posteno ceno za turisticni storitev z vec prejetih vauchejev, neposteni bodo sami potegnili kratko.
3) Kupec je z 200 eur podarjenega denarja opolnomocen, da SAM LAHKO najde dobro ugodno ponudbo in si zmanjsa stroske dopusta. Ponudbe je veliko.
4) Kdor ne bo z pomocjo bonov vedel druzini zagotovit cenejsih pocitnic bi tezko prezivel tudi z direktno sumo nakazanega denarja.
5) Vsak naj pri sebi razmisli kaj lahko prispeva druzbi, da bomo jutri vsi bolje in ne samo jamrat, ker je zivljenje kratko in hitro minljivo zato ga treba znat uzivat, tudi ce je skromno.

In reply to by BANDA POKVARJENA (ni preverjeno)

čiča1 (ni preverjeno)

Že ti je dosti lidij tu gor napisalo ka se brezveze glupejraš, ka si že prvič kak si se oglaso pokazo ka si totalno zabiti primitivec. Nej ti trbej to iz dneva v den znova kazati, smo si že prvič zapomnili.

In reply to by BANDA POKVARJENA (ni preverjeno)

Kakič (ni preverjeno)

Tisti ka imajo milijone itak bone ne potrebuje, ubožcu pa še to vzamejo, banda!

bistričan_71c (ni preverjeno)

Žalostno, Bioterme Mala Nedelja...

Ne pa metat vseh v isti koš. Boste vidli kako bodo primorci dvignili cene.

komunistka Olga (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Boni bi morali veljati tudi na Hrvaškem, Madžarskem, Italiji in Avstriji
in obratno

In reply to by bistričan_71c (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

to si pa tak lepo napisala da so mi suze kanule sa oka
odjednom

In reply to by komunistka Olga (ni preverjeno)

luci-fer (ni preverjeno)

mami so ti suze kanule odjednom
dol na tovornjakarskem parkingu

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Rdeča Zvezda (ni preverjeno)

Pa kter gre na dopust v ta zakoten kraj kot je mala nedelja,če bi mi dali zastonj vse za deset dni ne bi šel tja na dopust.

Vipko
Truplo

Po pisanju sodeč se imaš za nekaj "in"! Boš pač šel na dopust v Portorož, Bled, morda na Havaje ali Miami? Kar se tiče nas navadnih ljudi, pa so te terme čisto v redu, niso pa seveda kakšno mondeno letovišče, zdravilišče. Če hočeš kje dodatno zapraviti denar, je nekako v krogu 15 km Ptuj, Ormož, Ljutomer, tudi Radenci niso na koncu sveta. Sami Moravci, Kuršinci in Mala nedelja, kateri obkrožujejo te terme pa so čisto v redu vasice, tu in tam najdeš kakšen kmečki turizem, vinotoč, trgovinico in še kaj. Da ne govorim, če si športno naravnan, da imaš tu pravi raj za kolesarjenje in sprehode. Torej ti na Bahame, mi pa bomo tu čisto zadovoljni. Le, da ne bodo komplicirali s cenami, kajti potem se jim lahko hitro zgodi... da bodo ponovno prazni. Povpraševanje ne bo samo zaradi vavčarjev... tudi drugi turisti so do sedaj prihajali sem.

In reply to by Rdeča Zvezda (ni preverjeno)

čiča1 (ni preverjeno)

Pri tebi bi se boulše tak čulo....
"Kar se tiče nas neumnih ljudi, pa so te terme čisto v redu. "

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

No, potem te pa prijazno prosim, da kot pameten napišeš, kaj ni s temi termami v redu? In ostalimi po Pomurju? Kakšne bi naj bile po tvoje in malo primerjaj cene vstopnic pri nas in v Avstriji, Nemčiji... v podobnih termah! Upoštevaj tudi, da k nam v take terme prihajajo navadni ljudje in ne neka elita, katera lahko plača nekajkrat več (taki grejo npr. v Kampinsky)... samo, da bi bile potem praktično prazne, kajti mi navadni ljudje tistih cen ne bi zmogli.
In res, pametne imamo zato, da nam kaj svetujejo, zato se ti zahvaljujem, ker si se sploh oglasil!

In reply to by čiča1 (ni preverjeno)

stanko.vrsic@g… (ni preverjeno)

saj ni problem da kaj ni v redu v termah,večino term v pomurju je čist v redu,problem je v tem da nas hočejo ogoljufati,če bi plačali z bonom,bi plačali in to za prenočišče z zajtrkom za 500€ več kot pa če plačamo z gotovino prenočišče z polpenzionom

ED (ni preverjeno)

Vprašanje za župana MS: Ali kot občan lahko koristim turistični bon tudi v Expanu in za katero od njenih
uslug oz. ponudb?

Karl Marx (ni preverjeno)

Lopovi, lopovi, lopovi. Vladajo nan lopovi pa v toplicaj so tüdi lopovi. S ten janšovin vavčeron si zbrijšen rit. Svetujen vsen, ka si z vavčerami zbrijšemo riti.

stric feri (ni preverjeno)

Vlada si naj te bone porine v r.t !!! Poraba je nečloveška in diskriminatorna. Ogromno teh bonov NE bo porabljenih in država ne bo trebala dati denarja gospodarstvu.

Kolega mi je povedal, da tako kot že nekaj let gre preko agencije v tujini na določene destinacije v tujino. Cene so nižje, kot so bile lani in se že veselo zbirajo prijave in plačila.

Tam te obravnavajo, kot kralja !!!!

12 (ni preverjeno)

Mislim,da so jih namamli in so bili malo naivni.Sedaj so vsi navalili na njih.
Bomo videli kako bo in kako bo pri drugih.Menim pa da se bodo vsi borili za gosta

Amigo (ni preverjeno)

Naj dajo sakomi 200 regresa na račun, pa naj dela s kešon ka šče.. Nej pa ka de lopovom nošo.

ppo (ni preverjeno)

Tan smo gostje ze vec kak 10 let. Ta vec nemo sli nikder... Resno nikder, ker taksna pozresnost je nej normalna!!!! To pomota nemre biti ker dokument je bil sestavljeni in pripravljeni, torej je ideja ze konkretno sla v to smer.

tak (ni preverjeno)

Itak ka neje pomota. Srmakon scejo se vec zeti. Smo ma pejneze za Miami toga bona tak nede koristo...

In reply to by ppo (ni preverjeno)

+- (ni preverjeno)

Naj majo samo tej boune, pri takšnih cejnaj me v slovenije nedo vidle.

Lotmerzanar (ni preverjeno)

Magdic, odfukaj zefa! Navaden nategatorski pizdun.

Lotmerzanar (ni preverjeno)

@Lotmerzanar, pardon misljen je BLAGOVIC in ne Magdic. Magdici, prosim za odpustek.

In reply to by Lotmerzanar (ni preverjeno)

njiva

To se je leko čakalo in to do si napravili.Ges bona nemo koristo,naj ga majo.

Rosenkrantz (ni preverjeno)

Ce kdo noce bona naj ga meni da. WC papirja vec nimam.

goostt (ni preverjeno)

Črna borza bo cvetela !!
To vemo že iz Krpanovih časov.

Starejše novice