Ob pomurskem Eifflovem stolpu bo zdaj zrasla še restavracija z vinsko kletjo.

Le redki so pričakovali neverjeten pritok obiskovalcev, s katerim si je pomurski svetilnik, razgledni stolp Vinarium, zagotovil naziv najbolj obiskane atrakcije v vsej regiji.

Pravzaprav je stolp v letu 2016 po podatkih lendavske občine postal celo tretja najbolj obiskana turistična destinacija v Sloveniji, takoj za Postojnsko jamo in Blejskim gradom, močno pa se je povečalo tudi število turističnih obiskovalcev ter povpraševanje po turistično-gostinskih storitvah na območju v radiju do 50 kilometrov. 

Leta 2015 je stolp obiskalo 29.315 obiskovalcev, leto zatem 94.253 obiskovalcev, trend rasti obiskovalcev pa naj bi bil opazen tudi lani.

Še več obiskovalcev pa bi zdaj lahko prinesla nova gostinska ponudba.

Velik uspeh kliče po nadaljevanju

Občina Lendava je namreč predvčeraj objavila poziv promotorjem k oddaji vloge o zainteresiranosti za izvedbo projekta javno-zasebnega partnerstva “Restavracija z vinsko kletjo ob stolpu Vinarium”, s čimer si prizadeva za uresničitev načrtov, predstavljenih v projektni dokumentaciji.

Spomnimo, da je lendavska občina že ob odprtju 53,5 metra visoke turistične atrakcije pred tremi leti napovedala, da se v prihodnosti v njegovi bližini obeta še izgradnja restavracije. Prve načrte zanjo so tako zarisali že februarja lani, na dan pa so prišli šele zdaj, s prej omenjenim javnim razpisom.

Videz kajpak v prepoznavnem slogu stolpa

Na griču sredi Lendavskih goric, kjer se nam ponuja razgled tako v Slovenijo kot v sosednje Madžarsko, Avstrijo in Hrvaško, naj bi torej zrasel nov gostinski objekt, ki pa bo sledil podobi samega stolpa.

»Restavracijski objekt je krožne oblike z navzven nagnjenimi obodnimi stenami. Te so na južni in zahodni strani objekta pretežno zastekljene, kar omogoča orientacijo objekta z vedutami na bližnjo valovito gričevnato pokrajino, v pretežni meri zasajeno z vinogradi.

Podkleteno zgradbo krožne oblike objemajo kovinski stebri. Ravne palice so postavljene v krog, zavrtene in zrcaljene v mrežo. Krožni restavracijski stavbi je na severni strani prizidan kuhinjski in servisni del objekta, katerega vertikalne stene so obzidane z vidno opeko. Oba dela stavbe se zaključujeta z ozelenjeno streho,« vizijo predstavlja razpis, za katerega vloge pričakujejo do vključno 27. julija letos.

Dobrih 1.200 kvadratov

Program objekta predvideva izgradnjo vinske kleti s kapaciteto za približno 80 oseb z vinoteko, s pomožnimi, shrambnimi, skladiščnimi in garderobnimi prostori, skupnimi sanitarijami, restavracijo ter tehničnimi prostori (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija). 

Klet bo s pritličjem povezana z dvoetažno avlo, dvigalom, stopniščem in tovornim dvigalom, pred njo pa naj bi se nahajala še zunanja gostinska terasa s kapaciteto za približno 80 ljudi.

Restavracija s kapaciteto za okoli 120 gostov naj bi se medtem ob vhodu navezovala na zunanjo teraso s kapaciteto približno 70 gostov, tu pa bo tudi kuhinja s pomožnimi prostori.

Dostava v objekt bo predvidoma organizirana preko parkirišča s severne strani objekta, kjer naj bi bili organizirani tudi parkirni prostori za zaposlene.

Predvidene površine tako skupaj obsegajo 1.253,78 kvadratnih metrov, od tega 631,85 kvadratnih metrov kletnih prostorov in 621,93 kvadratnih metrov v pritličju.

Komentarji (9)

Mestni redar (ni preverjeno)

Super, čim več takšnih točk v Prekmurje (npr. lepote Goričkega, expano + vodne aktivnosti + Vinarium + terme in še kaj) pa se že dobi turiste za več kot kakšen dan ...

Igor1234 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mafija lendavska de se sirila!
Pfujjj

kodiak (ni preverjeno)

Kelko tou košta?

Grozd (ni preverjeno)

Menje kak drvarnica, v keroj nanč nika nede moglo biti ka notrajnjost premala.

In reply to by kodiak (ni preverjeno)

bossman (ni preverjeno)

Ka se tej Mađari vö mečejo. Mij v soboti mamo grbino pri občini, drvarnico za pet miljonov, 4 medgeneracijske centre, 5 občinskij biciklinov, 200 m kolesarske do Markišavec, šerifa ....... pa še bi lejko naštejvali. Tak ka je Lendava lejko samo tiho.

tuš2 (ni preverjeno)

Pametna odločitev, ali še vedno nemren vrvate ka je tej beden stolp tak popularen. Fala bogi ka je.

goostt (ni preverjeno)

Se strinjam, ampak kako ga bodo vzdrževali jim je še vedno neznanka!

In reply to by tuš2 (ni preverjeno)

sivacelica

Zaradi nedovoljšnjega obiska stolpa skrajšujejo delovni čas. Vir: Lendavainfo.com. Čemu potem še dodatne zidave, si župan Lendave dela spomenik? Saj bi se že lahko zavedal, da je odpadel in bi nehal fantazirati z investicijami.

Joško2222222 (ni preverjeno)

Tisti, ki negativno pišete o lendavskem šerifu...za razliko od soboškega šerifa lendavski posluje pozitivno že 12. leto, vaš pa je že po 1. mandatu v rdečih številkah. No, očitno "mađari" vedo kaj delajo. Lep večer vam želim.

Starejše novice