Slika je simbolična.
Preglejte nekaj idej za izlete in se odpravite odkrivat lepote Slovenije.

Čeprav smo že globoko zakorakali v jesen, pa nas vsaj občasni sončni žarki vendarle vabijo, da se spomnimo zanimivih kotičkov Slovenije, ki bi jih lahko (ponovno) obiskali, morda pa poiskali celo nekaj novega.

Vprašanje, kam vse se lahko odpravimo na krajši (ali daljši) izlet, je pravzaprav zmeraj aktualno, in to ne glede na čas v letu.

Čeprav že pregovorno majhna, je Slovenija glede naravnih značilnosti neverjetno razvejana, tako da se nam ponuja veliko možnosti, le odločiti se moramo za … skok. 

Pozabavali smo se s pregledom in izbrali nekaj predlogov, med katerimi morda najdete pravšnjega zase, lahko pa vam bo kateri služil kot ideja, da še sami izbrskate kaj sprejemljivega ali celo navdušujočega. Vse je pravzaprav le stvar (trenutne) izbire. 

Pekel pri Borovnici

Otavščica pri nas velja za reko, ki je najbogatejša s slapovi. Tamkajšnja gozdna pešpot vodi do kar petih slapov, a, zanimivo, ob večjih nalivih reka dere čez številne previse, tako da dobimo občutek, kot da bi pravzaprav vrela čez manjše slapiče.

Na tem izletu pridejo na vrsto ljubitelji pohodništva, ki se do drugega slapa sicer sprehodijo precej lahkotno. Za tem se prične pot vzpenjati, kar ni najbolj priporočljivo za majhne otroke, kajti na vrsto pridejo lestve in klini.

Da pridete do zadnjega slapa, porabite približno eno uro, vmes pa je nekajkrat potrebno prečkati tudi reko, preko katere so speljane brvi. Soteska je poleti precej vlažna, to pa je dobrodošlo za vse, ki se želijo izmakniti vročini.

Najvišji slap v soteski Pekel je visok kar 22 metrov, nadnjo pa se vzpenja še ena zanimivost ‒ osamelec Hudičev zob

Točka je zanimiva tudi za zimske radosti, a to predvsem za adrenalinske pogumneže, ki pa nujno potrebujejo dereze, da se prebijejo preko ledene površine.

V Borovnici si je možno ogledati tudi ostanke edinega ohranjenega stebra nekdanjega železniškega viadukta, uničenega med drugo svetovno vojno. 

Naravne toplice Klevevž

Naravne toplice so dolenjski biser, zakopan nekje med skalo in zelenjem. Klevevž je vasica v bližini Šmarjeških Toplic, do termalnega vrelca v vasi pa se dostopa le peš (petminutna hoja).

Voda ima skozi celo leto okrog 23 stopinj Celzija, tako da se lahko na posebno doživetje sredi gozda podamo celo pozimi. Na tem področju teče tudi drugi najdaljši slovenski potok, Radulja, ki je ustvaril sotesko z majhnimi slapovi. Čeprav ni ravno veliko prostora za plavanje, pa je izkušnja vsekakor edinstvena. 

Obiščemo lahko tudi grajski park z mlinom, ki se nahaja v bližini; nad sotesko so tudi ostanki gradu Klevevž, poleg pa se nahaja še Klevevška jama

V okolici je tudi nekaj kmetij, na katerih se lahko pustite razvajati z dobro domačo hrano in dolenjsko žlahtno kapljico.

Planetarij Odiseja

Doživite vesolje. Na Jelenovem grebenu v Olimju pri Podčetrtku se sredi čudovitega koščka narave nahaja najmodernejši planetarij v obliki kupole, ki predstavlja projekcijsko površino za prikazovanje vizualnih vsebin.

Obisk je primeren za vse generacije, tudi za najmlajše, potujete pa lahko na Luno, med zvezde, skozi galaksije, skratka, dobite lahko popoln vpogled v vesolje in se o njem poučite.

Za vse, ki želijo združiti zabavo s poučnimi vsebinami, je prav gotovo prava izbira, da se prepustijo strokovnemu vodenju skozi nočno nebo in pobliže spoznajo najosupljivejše dogodke vesolja. 

Rovi pod starim Kranjem

Nekoliko drugačen izlet, na katerem si lahko ogledate staro kranjsko zaklonišče, ki je bilo preoblikovano in je sedaj zanimiva turistična točka. Pod starim mestom se razprostira 1300 metrov rovov, obiskovalci pa lahko občudujejo celo čisto prave kapnike.

V prostranih podzemnih rovih si je možno ogledati razne priložnostne razstave, na primer razstavo mineralov in fosilov, preko rekonstrukcije zaklonišča iz druge svetovne vojne pa je možno doživeti simulacijo letalskega napada. Pod glavnim trgom  se skriva tudi 30-metrski bazen.

Ob klasičnih ogledih pa lahko obiskovalci doživljajo tudi občasne svojstvene dogodivščine. V oktobru so tako pripravili nekaj pestrega za otroke, ki lahko zakorakajo v pravljični svet, in odrasle, kateri pa lahko izkusijo, kaj je to prava nočna mora. Nekoliko drugačni bodo novembrski dnevi, saj so rezervirani za predstavitev vinarjev iz vse Slovenije, obiskovalci pa se lahko med ogledi potopijo v svet okusov slovenskih vin in odličnih lokalnih mesnin. 

Za še pestrejši izletniški dan se je možno iz rovov dvigniti skorajda na sam vrh mesta, kajti iz zvonika gotske cerkve v mestnem jedru se ponuja slikovit razgled, ki očara. In če boste že tam, se ustavite tudi v urbani džungli, Stari pošti, ki leži nad strehami mesta Kranj. 

Bornova pot

Gre za eno izmed tur v Karavankah, ki povezuje prelaz Ljubelj s planino Prevala. Slednja se nahaja na dobrih 1300 metrih nad Šentansko dolino.

Na planini je znana planinska koča iz leta 1952. Atraktivna pot je speljana skozi znamenita tunela, v preteklosti namenjena dostopu do lovišč, dandanes pa vabljiva točka, primerna za vso družino. 

Trasa je ime dobila po baronu Juliju Bornu, uspešnem bankirju iz Berlina, ki so ga ob prihodu v Slovenijo naravnost prevzeli gorenjski gozdovi, nasploh pa je znan tudi po velikih finančnih vložkih v naši državi. Ker je bil ljubitelj lova, je dal prekopati predore. 

Sam vzpon je tehnično nezahteven, poteka pa v dokaj udobnem ritmu po pešpoti. Ves čas se nam ponuja lep razgled, predvsem pa očara pogled na spominski park taborišča Mauthausen. 

Obiskovalcem tunelov se svetuje uporaba čelade in svetilke, vsekakor priporočljiv pa je tudi postanek v planinski koči, kjer se lahko pohodniki napolnijo s svežim valom energije in od koder se lahko potem napotijo v več smeri.   

Starejše novice