Rastoke
Kam na Hrvaško? Pri britanskem portalu so pripravili seznam šestih hrvaških lokacij, ki vabijo s svojimi lepotami, doživetji ali zgodovino. To so »skriti kotički«, ki jih priporočajo za obisk.

Pri britanskem portalu The Independent so objavili seznam manj znanih destinacij na Hrvaškem, ki jih je vredno obiskati. 

Kot so zapisali, poleg Splita, Dubrovnika in Hvara ponuja Hrvaška tudi nekaj manj znanih tradicionalnih mest in mirnih otokov, ki jih lahko raziščete in uživate na poletnih počitnicah.

Primošten

Le uro od turističnega središča Splita je Primošten. Zvonik cerkve sv. Jurija iz leta 1485 se dviga visoko nad tlakovano promenado, polno kavarn na obali. Po sončnem zahodu na glavni trg prispe živa glasba, bari na plaži so polni ljudi, stojnice s spominki pa so odprte do poznih ur.

Po mnenju ustvarjalcev britanskega portala, je Primošten najboljša destinacija za ljubitelje kave. 

Primošten

Vis

Če želite spoznavati zgodovino, je Vis biser na čisti hrvaški obali. Je otok vojaškega pomena, poln rož. Ponuja oglede predorov iz obdobja hladne vojne, spomenika britanske RAF, Titove jame, ki je bila med drugo svetovno vojno skrivališče pred nacisti in še mnogo več.

Drugi del filmske uspešnice Mamma mia je bil leta 2017 posnet med vinogradi in oljčnimi nasadi grško-rimskih mest na otoku.

Vis je najboljša destinacija za ljubitelje zgodovine. 

Vis

Delta Neretve

Severno od Dubrovnika se reka Neretve, ki izvira v Bosni, izliva v Jadran. Plaže, zelene doline in turkizne plitvine so idealne za aktivna doživetja. Okusite lahko lokalne dobrote, od citrusov do žab in jegulj.

Delta Neretve je najboljša destinacija za avanturiste. 

Neretva

Nacionalni park Brioni, Fažana 

Na tem jadranskem arhipelagu blizu Istre je 14 gozdnatih otokov, ki so bili nekoč poletno igrišče nekdanjega jugoslovanskega predsednika Tita. Brionsko otočje, ki je od leta 1983 razglašeno za nacionalni park, je sanjsko za odkrivanje kopališč, rimskih ostankov in subtropskih vrtov.

Zato so pri Independent določili, da je Nacionalni park Brioni najboljša destinacija, kadar želimo »skok na otok«. 

Šibenik

Pri britanskem portalu svetujejo, da Dubrovnik zamenjate za Šibenik, če želite počitnice brez gneče. V mestu se lahko sprehodimo med srednjeveških ulicah z razkošnimi fasadami in katedralo sv. Jakoba, ki je pod Unescovo zaščito. Obstajajo tudi štiri obrambne kamnite utrdbe, obala, obdana s tradicionalnimi restavracijami. Šibeniški arhipelag obsega kar 249 slikovitih otokov, ki so vredni izletov z ladjo za raziskovanje.

Šibenik je najboljša destinacija za oddih v mestu. 

Šibenik

Rastoke 

Slapovi Plitviških jezer in reke Mrežnice v poletni sezoni privabljajo številne obiskovalce. V bližini čudovitega narodnega parka Plitvice je vas Rastoke s podobnimi slapovi, hišicami in rekami za rafting.

Rastoke nudijo slikovito zeleno pravljico, ki bo navdušila predvsem ljubitelje slapov. 

Rastoke

Starejše novice