Foto: Zveza za hokej na travi Slovenije
Deset učiteljev iz šestih osnovnih šol se je konec tedna udeležilo delavnice Šolski hokejski festivali, s katerim želi Zveza za hokej na travi Slovenije to športno panogo razširiti med osnovnošolce.

Zveza za hokej na travi Slovenije je z letošnjim šolskim letom pričela z razvojnim projektom Šolski hokejski festivali, ki se mu je pridružilo šest pomurskih osnovnih šol.

Ideja o izvedbi tovrstnega projekta je nastala na podlagi sodelovanja v mednarodnem projektu Erasmus+ strateška partnerstva, v katerem Zveza za hokej na travi Slovenije sodeluje kot partner s potencialom za razvoj.

»Skozi tri leta izvedbe aktivnosti smo usposobili inštruktorje in trenerje za širjenje hokeja na travi v Sloveniji. Trije izkušeni inštruktorji in več kot šest mladih trenerjev bo osnovnošolske učitelje usposobilo za delo z otroki v obliki dodatne dejavnosti.

Osnovne šole bodo v nadaljevanju oblikovale ekipe ter pričele s športnim druženjem, ekipe pa se bodo nato srečale na več šolskih hokejskih festivalih. Pri organizaciji vadb in festivalov se osredotočamo na to, da mlade navdušujemo za ekipni šport, gibanje, timsko delo in druženje,« je za Sobotainfo pojasnila Sanja Zelko, predsednica Zveze za hokej na travi Slovenije.

Prve izobraževalne delavnice se je udeležilo deset učiteljev iz šestih šol, ki so hokej po nagovoru Sanje Zelko in vsebinskih predavanjih trenerjev Luke Vegiča, Primoža Legeniča in Andreja Graha spoznali tudi v praktični obliki, s palicami v rokah.

V projekt vključiti vsaj 15 šol

»Na ravni Evropske hokejske zveze ugotavljamo, da šport prezgodaj postaja preveč tekmovalen. Tako trenerji kot tudi starši od otrok pričakujejo rezultate, kar jim prinaša stres in posledično po nekaj letih izgubijo veselje do športa.

Naši ekipi se zdi ključno, da se mladi v prvi vrsti zabavajo, spoznavajo nove prijatelje, se medsebojno podpirajo in seveda postopoma pridobivajo ta občutek tekmovalnosti. V tekmovalni del se vključujejo od 13. leta naprej,« poudarjajo pri vodstvu panožne zveze.

Projekt, s katerim želi zveza povečati prepoznavnost hokeja na travi, bo potekal s postopnimi nadgradnjami. Cilj je, da se v treh letih v projekt vključi vsaj 15 osnovnih šol, za mlade pa želijo redno pripravljati obiskane športne festivale.

Otroci, ki bodo pokazali zanimanje, se bodo imeli priložnost vključiti v državna tekmovanja kot igralci hokejskih klubov, zvezi pa želi v naslednjih šestih letih pridobiti še vsaj en nov hokejski klub in obuditi hokejsko sekcijo v Murski Soboti.

Želijo si več posluha in podpore

Predsednica zveze Sanja Zelko se bo v mesecu novembru v povezavi z razvojem hokeja na travi v Sloveniji udeležila tudi srečanja z vodstvom Evropske hokejske zveze in tako bo slovenska zveza s strokovno podporo nadgrajevala projekt.

»Strokovni delavci Zveze za hokej na travi Slovenije se redno vključujejo v mednarodna izobraževanja tako na trenerskem in sodniškem področju, kakor tudi vsebin na temo vodenja tekmovanj ter razvoja športa.

Vso osebje deluje v celoti na prostovoljni bazi, tako da si stroške pokrivamo iz mednarodnih razvojnih projektov sofinanciranih s strani Evropske unije ter donacij.

Si pa želimo več posluha za podporo razvoju manj popularnih športov v Sloveniji, saj je tako s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, Fundacije za šport kakor tudi Olimpijskega komiteja Slovenije fokus usmerjen predvsem na uveljavljene športe,« še pravijo pri Zvezi za hokej na travi Slovenije.

Pod okriljem zveze trenutno delujejo trije klubi iz Prekmurja, to so Lipovci, Moravske Toplice in Triglav Predanovci. Trojica sodeluje v ligah članic, članov in U18, Lipovci in Triglav Predanovci pa premoreta tudi selekcijo U14. 

Komentarji (3)

Ograček (ni preverjeno)

Za 5 let pa do vsi meli hrbtenice hin. Že na slikaj se vide,kak grda drža je tou za hrbtenico. Svetujem kateri druge šport.

Gelenđa (ni preverjeno)

Žepni biljard naj trenerajo

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Labod (ni preverjeno)

Glavno ka je kakšen boks, karate, judo in podobne borične veščine tak fejst zdravo. Pa recimo odbojka in košarka kjer neprestano trpijo kolena.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

Starejše novice