Vir fotografije: Facebook KZS
Evropsko prvenstvo na domačih tleh se ni razpletlo po željah Slovenk, je pa na prvenstvu stare celine navdušila dekliška mladinska reprezentanca. Mlade košarkarice so na krilih najkoristnejše igralke turnirja Ajše Sivke postale evropske prvakinje.

Mladinsko košarkarsko evropsko prvenstvo Turčiji se je končalo po notah Slovenk, ki so niz neporaženosti podaljšale tudi v finalnem dvoboju. 

Mlade slovenske košarkarice so pod vodstvom selektorja Ernesta Novaka po šestih zmagah slavile tudi v obračunu s Francozinjami in so si z dvema točkama prednosti (63:61) priigrale prvi naslov evropskih prvakinj v zgodovini.

V finalu sta blesteli najboljša igralka turnirja Ajša Sivka, ki je na sedmih tekmah prvenstva nabrala 111 točk in 65 skokov, ter kapetanka Lea Bartelme, ki je bila ob Sivki uvrščena v najboljšo peterko turnirja.

Sivka je v finalnem spopadu 20 točkam dodala še 12 skokov, Bartelme pa je bila najučinkovitejša igralka finalne tekme z 22 doseženimi točkami. Pomemben delež je s 15 točkami pristavila še Zoja Štirn.

SLOVENIJA : FRANCIJA 63:61 (23:14, 12:20, 15:15, 13:12) 

Slovenija: Ovčina 3, Štirn 15, Turnšek, Žibert, Žitek, Bartelme 22, Brecelj 3, Marolt, Mišjak, Sivka 20 (12 skokov), Valančič. Selektor: Ernest Novak.

Lani so se vrnile v A divizijo

Slovenke so v napetem zaključku tekme s francoskimi vrstnicami zadržali prednost, potem ko je zadnje štiri točke s prostimi meti prispevala že omenjena Lea Bartelme.

Dosežek mladinske reprezentance podkrepi podatek, da so se Slovenke v divizijo A vrnile lani, na letošnjem evropskem prvenstvu pa na sedmih tekmah niso doživele poraza. Od ponosa je žarel tudi selektor Ernest Novak:

»Res neverjetno, kaj nam je uspelo, igrali smo res dobro skozi celoten turnir, s tekme v tekmo smo rasli in na najbolj pomembni tekmi pokazali neverjetno zrelost. 

Čestitke dekletom za vse, kar so prikazale, nagrajene so za vsa leta odpovedovanj preko poletja in za ves čas, ki ga vlagajo v treninge. Zahvaljujem se tudi neverjetnemu štabu, ki je pozno v noč delal analize in taktiko, da smo bili lahko uspešni na igrišču.«

Slovenske košarkarice so v skupinskem delu turnirja najprej nadigrale Finsko (84:54) ter nato premagale Nemčijo (59:54) in Češko (78:67). V osmini finala je s 84:63 klonil Izrael, v četrtfinalu s 76:60 Madžarska, v polfinalu pa so razigrane Slovenke pometle še s Srbijo (89:65).

Ob Ajši Sivki, Lei Bartelme in Zoji Štirn so bile del reprezentance še Alina Žitek, Špela Brecelj, Tanja Valančič, Kim Žibert, Manca Marolt, Živa Windisch Misjak, Hana Ovčina, Tjaša Turnšek in Ula Krenk

Sprejem evropskih prvakinj bo potekal na pripravljalni tekmi Slovenije in Hrvaške, 8. avgusta, v Stožicah.

Komentarji (1)

Persona Non Grata (ni preverjeno)

Iskrene čestitke. Pa še same dekle z slovenskimi priimki. Nemres vrvate ka nega ičkarov. Bravo!

Starejše novice