Foto: Niko Časar
Drugoligaši so konec tedna s tekmami 15. kroga zaključili prvo polovico prvenstva. Beltinčani so na samem vrhu, Lendavčani s tekmo manj tik za njimi, kakšni pa so cilji prekmurskih drugoligašev v nadaljevanju sezone?

Že več kot desetletje je minilo od zadnje sezone, ko je imel prekmurski nogomet na prvoligaškem zemljevidu kar dva svoja predstavnika.

Prekmurski derbi v prvoligaški konkurenci smo nazadnje spremljali v sezoni 2011/12. Mura 05 je tedaj zasedla tretje mesto in se uvrstila v evropska tekmovanja, Nafta pa je z zadnjim mesto izpadla iz lige in tedaj tudi razpustila svojo ekipo.

Kasneje se je podobna usoda zgodila tudi z Muro 05. Že prej, leta 2006, je bil razpuščen tudi nekdanji prvoligaš iz Beltincev, ki je v elitni konkurenci nastopal devet sezon, nazadnje v sezoni 1999/2000. Tedaj je imelo Prekmurje tudi zadnjič kar tri prvoligaše.

Na pogorišču prvoligašev so zrasle nove sredine. Medtem ko se je Nogometna šola Mura že vrnila med najboljše klube v državi, Nogometno društvo Beltinci in Nogometno društvo Lendava, ki nastopa pod imenom Nafta 1903, nastopata v 2. SNL.
 
Lendavčani so po zaslugi proračuna že nekaj let spadali med osrednje favorite za vrh lestvice, a jim je vselej spodletelo. Letošnja uvrstitev je po večji poletni igralski prenovi pozitivno presenečenje. Še bolj pa so v prvi polovici prvenstva presenetili Beltinčani, saj po 15 tekmah zasedajo sam vrh lestvice.

Kakšne so ambicije prekmurskih drugoligašev v drugi polovici prvenstva? 

Beltinčani upali na prva tri mesta

Ekipa beltinskega stratega Damjana Gajserja je ob desetih zmagah še trikrat remizirala, izgubila pa je zgolj dvakrat. V uvodu sezone pri tedaj vodilnih Grosupeljčanih in pred dnevi še s Triglavom, ki je slavil po golu v zadnjih sekundah tekme.

Beltinci so z 28 zadetki najučikovitejša ekipa lige, z vsega devetimi prejetimi goli pa imajo najtrdnejšo obrambo prvenstva. Ta dosežek dobi dodatno veljavo, če izpostavimo podatke portala Transfermarkt, ki pravi, da ima Gajser za Ilirijo in Fužinarjem tretjo najmlajšo ekipo lige.

Medtem ko dres Brinja nosi Nik Kapun, za Krko nastopa Amir Dervišević, barve Rudarja brani Jure Matjašič, Gorici pa kot kapetan poveljuje Nejc Mevlja, Beltinčani v svojih vrstah nimajo nogometašev, ki bi globok pečat pustili tudi na prvoligaških zelenicah. 

O načrtih kluba v nadaljevanju sezone smo že po tekmi z Gorico povprašali športnega direktorja Tadeja Apatiča:

»Tekme si sledijo ena za drugo, upravni odbor se še niti ni uspel sestati, je pa dejstvo, da se bo potrebno počasi po tem nizu rezultatov pogovoriti, kaj in kako naprej. Načeloma nimamo pritiska, s tem namenom niti nismo šli v sezono.

Po tihem smo upali na prva tri mesta, trenutno je naš pogled na lestvico zelo pozitiven. Še vedno bomo šli s tekme v tekmo, treba je umiriti strasti. Kar se pa tiče imperativa prvega mesta, pa bo s strani javnosti vse več pritiska, a bomo to skušali umiriti in s tem ne bomo obremenjevali igralcev.«

Prvi mož Nafte optimističen

»Člansko moštvo Nafte v zadnjem obdobju niza dobre rezultate. Optimističen sem, da bo tako tudi v bodoče. Med zimskim tekmovalnim premorom se bomo s štabom pogovorili, opravili analizo in videli, kako naprej.

Sodelavci v klubu pa že delajo glede tega, koliko bi nas stal morebitni preboj med prvoligaše oziroma kakšen finančni zalogaj bi imeli v tem primeru,« je ob nedavni otvoritvi nogometne akademije pred mikrofonom Sobotainfo dejal Gabor Vegh, predsednik Nafte.

Lendavčani s tremi točkami zaostanka dihajo za ovratnik vodilnih Beltinčanov, ki pa so odigrali tekmo več. Modre zaostala preizkušnja z Ilirijo čaka 9. novembra, za zdaj pa imajo dve točki naskoka pred Triglavom in Primorjem.

Če sta v Beltincih s 25 leti najstarejša Luka Pihler in Domen Zver, imajo pri Nafti nekaj več izkušenih nogometašev, med takšne spadajo Mitja Novinić, Stjepan Oštrek, Žan Kumer, Mihael Rebernik in Matic Paljk.

To ne pomeni, da mlajši fantje ne dobivajo priložnosti, z največjo minutažo se lahko pohvalita Rok Erniša in Lun Bončina, trener Jozsef Bozsik pa se v veliki meri opira tudi na pomoč hrvaških in madžarskih nogometašev.

Lendavčani, ki so doslej dosegli 27 zadetkov, so v zadnjem obdobju najbolj vroče ime 2. SNL, saj so neporaženi na devetih zaporednih tekmah. Na zadnjih sedmih tekmah so na svoj račun dodali kar 19 od možnih 21 točk.

V primerjavi z Beltinčani imajo ob pogledovanju proti Prvi ligi Telemach še eno pomembno prednost, to so finančne zmožnosti. Verjeti je, da bi si lahko Nafta z madžarskim kapitalom precej lažje zagotovila proračun za nastopanje med prvoligaši.

A tako pred Beltinčani kot Lendavčani pa tudi ostalo štirinajsterico drugoligašev je še polovica sezone, prvoligaški nogomet pa je za zdaj lahko le še del seznama želja.

Komentarji (2)

hhhggcb (ni preverjeno)

Prekmurje je imelo zadnjic tri prvoligase v sezoni 92/93 in ne 99/00.

Moravcan (ni preverjeno)

Kako lahko tožiš in lažeš svojo mamo sram te je lejko

Starejše novice