Foto: Jure Banfi
Čeprav se kot trener Mure ni dolgo zadržal na prekmurski ravnici, praktično ni pristaša črno-belih, ki ne bi s cmokom v grlu bral vesti o njegovem boju z rakom. Miroslav Ćiro Blažević zdaj priznava, da se je sprijaznil s smrtjo.

Trener vseh trenerjev. Tudi to je eden od nazivov, ki si jih je Miroslav Ćiro Blažević prislužil v bogati in dolgoletni karieri.

Blažević je kot trener spisal nekaj neverjetnih podvigov, tudi tistega z reprezentanco Hrvaške, ki jo je na svetovnem prvenstvu 1998 v Franciji popeljal do tretjega mesta in bronaste medalje.

Oseminosemdesetletnik priznava, da za največji uspeh kariere šteje dosežek na klopi Dinama, ki ga je v sezoni 1981/82 po 24 letih čakanja popeljal do naslova jugoslovanskega prvaka.

Čeprav ga že nekaj let ni več ob robu igrišča, pa priljubljeni Ćiro zdaj vnovič bije bitko z rakom. Tega je v preteklosti že premagal, pred kratkim pa je v pogovoru za hrvaški Story razkril, da se je sprijaznil z diagnozo.

Ima raka s petimi metastazami

»Zdaj govorim resnico. Prišel je moj čas, imam 88 let in veliko tega sem pustil za sabo. Kaj naj? Sprijazniš se z resnico, ta pa je, da imam raka s petimi metastazami. To je pogubno. 

V vsakem primeru ne žalujte za menoj, preveč sem naredil, da ne bi bil spokojen. Preveč dobrega. Če se še tako trudim, ne morem najti koga, ki bi mu storil kaj slabega. In to od rane mladosti...

Skoraj vsi moji kolegi so že umrli: Barić, Ivić, Zebec. Prišel je tudi moj čas. S tem se mora človek sprijazniti, brez jamranja. Ljudi prosim, da ne žalujete za mano, ker odhajam miren in to je zelo lepo,« je Blažević sporočil svojim oboževalcem.

Teh je še vedno veliko, zato bivši strateg Mure tudi takrat, ko sedi s prijatelji na kavi, nima pravega miru. Hkrati pa takrat dokazuje, da ga kljub težki bolezni ni zapustil smisel za humor. 

Strastni in dolgoletni kadilec ob tem še vedno rad poseže tudi po kakšni sočni kletvici.

V rodnem Travniku proglašen za častnega meščana

Priznava, da mu bolečine včasih ne dovolijo, da bi zapustil stanovanje v Zagrebu, odkrito pa je spregovoril tudi o tem, da hčerki v letu in treh mesecih od diagnoze o raku nista vprašali, kako je.

V boljših odnosih je s sinom Miroslavom mlajšim, ki skuša očeta tolažiti, da je o slovesu govoril že pred petimi leti, zdaj pa naj bi tudi zdravniki dvignili roke nad legendarnim trenerjem.

Blažević je pred dobrim letom dočakal tudi dokumentarni film o svojem življenju, maja letos pa so ga v rodnem Travniku proglasili za častnega meščana in mu predali mestne ključe.

Bo v prihodnjih mesecih dobil novo bitko z zahrbtno boleznijo?

Komentarji (2)

sijo1972 (ni preverjeno)

Legenda in za vse večne čase sem si zapomnil njegovo izjavo: Pa samo luđaci slave rođendan poslije dvadesete godine, jer si svaku godinu jedino stariji.

Carni vrag (ni preverjeno)

Gotof je

Starejše novice