FOTO: Jure Banfi
Pa so jih dočakali. Tako želenih evropskih točk so se v petem poizkusu razveselili tudi nogometaši Mure. Črno-beli so v Ljudskem vrtu na kolena spravili sloviti Tottenham in razveselili tudi Anteja Šimundžo.

V taboru Mure niso skrivali zadovoljstva nad razpletom dvoboja petega kroga UEFA Evropske konferenčne lige. Aktualni državni prvak je vknjižil prvo zmago v tem tekmovanju.

Sobočani so na peti tekmi skupinskega dela UEFA Evropske konferenčne lige odlično unovčili pridobljene izkušnje ter v slabo voljo spravili nekaj sto tisoč pristašev londonskega kluba.

Angleški novinarji se na novinarski konferenci po tekmi niti z besedico niso dotaknili Mure, tudi Antonio Conte je po bledi podobi svojega moštva v glavnem razpredal o tem, da je potrebnega še veliko dela in da ni čarovnik.

Precej boljše volje pa sta bila Ante Šimundža in Tomi Horvat. Je zmaga v obračunu z bogatim Tottenhamom ena od največjih v vse bogatejše trenerski karieri Anteja Šimunže?

»To je verjetno že zaradi velikosti kluba in renomeja trenerja. To je prestižna zmaga, ki pa šteje tri točke. V tem moramo uživati, biti moramo veseli, vendar zgolj do jutrišnjega treninga,« je v svojem slogu dejal sicer nasmejani strateg Mure.

Bili so na visokem nivoju

Trener Mure je bil zadovoljen s prvim polčasom, manj pa takrat, ko so Sobočani že imeli igralca več, saj niso izkoristili šoka po izključitvi, v nadaljevanju pa je Tottenham zaprl medprostore. Do izključitve so po besedah Šimundže igrali eno najboljših tekem v taktičnem in tekaškem vidiku.

»Iz vsake tekme smo skušali izvleči čimveč, na vsaki preizkušnji pa želimo tudi napredovati. Po treh tekmah smo spoznali vse nasprotnike, zato smo si želeli, da bi na povratnih srečanjih odigrali veliko boljše. Po treh tekmah veš, kaj te čaka in se prilagodiš situaciji. 

V taktičnih, tekaških in ekipnih zahtevah smo bili na visokem nivoju, s tekme v tekmo vedno višje. Današnji razplet je fenomenalen za medije in publiko, za nas pa nagrada, saj bi lahko kakšno točko osvojili že na kateri od prejšnjih tekem.«

Šimundža je dodal, da nad igro svojih varovancev ni bil presenečen. Kot je dodal, ga presenetijo le takrat, ko niso pogumni in ne pokažejo svoje kakovosti. Tokrat so bili na izredno visokem nivoju, s predstavo pa je bil zadovoljen tudi trener.

»Vsaka zmaga daje določeno samozavest, še posebej dobra je takšna prestižna zmaga. Ne smemo pa biti prevzetni in živeti na tem. Vse, kar imamo od tega dvoboja, so tri točke, resda zgodovinske, a to je vse,« je ob tem opozoril Štajerec.

Izkoristiti ponujeno energijo

Evropska zmaga je svetla točka v slovenskem nogometu, ki v zadnjih letih v mednarodnih okvirjih na članskem nivoju ne doživlja najlepših časov. Tudi dolgoletni strateg soboškega kluba si želi, da letošnja sezona ne bi bila zgolj preblisk:

»Slovenski nogomet nima ravno periodičnih rezultatov. Mura zaradi našega načina dela skuša rasti iz leta v leto. Z osvajanjem pokala in prvenstva ter uvrstitvijo v konferenčno ligo se je zgodila nadgradnja, kar je pomembno za slovenski nogomet. 

Tega ne govorim zato, ker je lepo govoriti, vendar želim, da klubi izkoristijo energijo, ki smo jo prej dobivali od Maribora, zdaj pa jo želimo dati mi. Pri tem potrebujemo podporo vseh, da ne bo prihajalo zgolj do prebliskov.«

Šimundža je ob tem še enkrat ponovil besede s konec poletja, ko je dejal, da z Muro v skupinskem delu ne želi zgolj nastopati, temveč tudi tekmovati. 

V dvoboju z Londčani so bili po besedah Štajerca tudi nagrajeni, tekme na mednarodnem prizorišču pa bodo po analizi služile tudi temu, kako biti še boljši v domačem prvenstvu, ki je, tako tudi Šimundža, prioriteta Mure.

Kljub temu pa bodo skušali Prekmurci v zadnjem krogu UEFA Evropske konferenčne lige načrte prekrižati tudi nizozemskemu Vitesseju, ki ima še vedno realne možnosti za napredovanje.

»V skupinskem delu smo skušali izvleči čimveč. Če bi dobili že prvo ali drugo tekmo, bi verjetno bilo nekaj narobe v evropskem nogometu oziroma bi bili pravi čudež. 

Ta zmaga je dala potrditev stvari, ki jih delamo, zato bomo skušali življenje zagreniti tudi Vitesseju, ki ni toliko večji klub od nas, še vedno pa je večji in izkušenejši v evropskih tekmovanjih,« sklene Šimundža.

Dobro so se kosali z zvezdniki

Tomi Horvat je bil ob Amadeju Maroši, ki je v zadnji minuti po protinapadu življenju zadel za zmago Mure, osrednji junak državnih prvakov.

Vezist iz Turnišča se je veselil že v 11. minuti dvoboja, ko je zasedbo iz Fazanerije z lepim udarcem popeljal v vodstvo, ki ga je Mura zadržala več kot uro srečanja.

»Želeli smo dobro vstopiti v tekmo, vemo, kako se je končalo v Londonu. Nismo se prestrašili, dosegli smo zadetek, odigrali smo dober prvi polčas, nato pa dobro nadaljevali tudi v drugem. Na koncu je zmaga zaslužena,« meni mladi član Mure.

Horvat tudi po koncu spopada ni skrival veselja po zadetku v mreži slovitega angleškega kluba, ob tem pa je izpostavil, da se je tudi Mura v obračunu s kakovostnim nasprotnikom izkazala z dobro igro:

»Fantastično je igrati proti takšnim zvezdnikom, so zelo dobro igralci, vendar smo tudi sami pokazali dobro igro in se zelo dobro kosali z njimi.«

Izkoristili pridobljene izkušnje

»Veseli smo zmage, še posebej proti tako veliki ekipi. Prve tekme so bile težke, malce smo se še privajali, vendar smo na vsaki tekmi igrali vse bolje. Danes smo te dragocene izkušnje dobro izkoristili,« je po zmagi razmišljal Horvat.

Nekdanji član Maribora je pohvalil dobro vzdušje v Ljudskem vrtu, ki je bil tokrat precej bolj poln kot na prejšnjih dveh tekmah. 

Tudi s pomočjo publike so dobro zaustavili zvezdnike kot so Heung Min Son, Lucas Moura in Harry Kane, ki je sredi drugega polčasa resda izničil prekmursko prednost.

»Zelo dobro smo se branili, praktično si niso pripravili izrazite priložnosti, tudi prejeti gol je bil splet nekaj okoliščin. Na koncu smo zabili zadetek za zmago, mislim, da smo si ga zaslužili,« je še dejal Tomi.

V času, ko prebirate te vrstice, nogometaši Mure misli že usmerjajo proti nedeljskemu derbiju z Mariboru. Boste črno-bele podprli v Fazaneriji?

Komentarji (22)

87David (ni preverjeno)

Prošnja za upravo Mure in obcino MS: zriktajte stadion v Fazaneriji po kriterijaj za evropske tekme pa mate na takšnih tekmah 8000 navijacov minimalno kak je potrebno, z olimpijo 5000 z MB ziher vec kak 6000 lüdi, pa ka ne omenjan športni turizem - vsi tej tuji navijači zaj odijo po Maribori namesto ka bi raziskovali MS pa Prekmurje ! ! !

Naftaši (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Čestitke Muri iz Lendave, sicer si pa včeraj je bila sv . Katarina, lahko si jo predlagate za zavetnico kluba. Res premagali ste velik klub, ki je igral z rezervno postavo, z veliko sreče. Zdaj pa ne previsoko letat, padec na tla je trd. Želimo vam veliko uspeha in sreče, dosegli ste zmago vse ostalo se pozabi.

isti (ni preverjeno)

To pa je ona podmukla čestitka, kjer se prikrito za besedo "čestitke" pravzaprav skriva neko podje**vanje. Pred začetkom konferenčen lige je večina ljudi veselo razlagala, da Kane in ostalih najboljših igralcev sploh ne bo v Slovenijo. Včeraj se je pa pokazalo, da so morali uporabiti vse najboljše, pa se še s tem niso mogli ven potegniti iz dreka.

In reply to by Naftaši (ni preverjeno)

lešinar (ni preverjeno)

Naftaši ........... Alo za kaj vedno najdete nekaj ,ko Mura zmaga . Rezerva ali ne popušili so . Kaj pa vaša Nafta nikakor na more iz druge lige

In reply to by Naftaši (ni preverjeno)

Miki mali (ni preverjeno)

Naftaši,hej trda,zgoro boš od faušije,ampak nema veze,praviš rezerna postava, bravo nisem znal da Kene,Son,in... špilajo za rezervno postavo bravo ,ampak MURA,MURA je premagala Tottenham in to je važno vse čestitke naši MURI.
PS.Praviš sreča,ja ,ja sreča je zaveznik hrabrih.MURA,MURA,MURA😄😄😄😄👍👍👍

In reply to by Naftaši (ni preverjeno)

MARjAN_s (ni preverjeno)

..od kdaj pa so Heung-Min Son, Ben Davies, Eric Dyer, Lucas Moura in Harry Kan rezervna postava...???

In reply to by Naftaši (ni preverjeno)

Naftaši (ni preverjeno)

Ej sem pozabil....bravo Šimunđa, upam da te bodo vedli goričanci cenit, ne pa srat po tebi ob vsakem spodrsljaju lenih prepotentnih igralcev in šutnjenih navijačih.

In reply to by MARjAN_s (ni preverjeno)

isti (ni preverjeno)

Evo, pa se vse bolje kaže obraz te "čestitke" iz Lendave. Seveda s poniževanjem drugih.

In reply to by Naftaši (ni preverjeno)

tatomok (ni preverjeno)

Ma ful san vesejli za muro in to zmago. Vuplen samo, ka uspejo v PLT bokše rezultate kazati za naslednjo evropsko sezono.

21010 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sanjala svinja kokuruz. oni so sedaj zvezde (do prevega poraza v 1.SNL, za tam ni več motivacije in volje in to je večni problem vsakega malega kluba ko najde zrno ali ko ena lastvoka slučajno prinese pomlad, ko mali človek postane kao zvezda v lokalnem okolju, preprosto ne najde več lastne motivacije za igro proti aluminiju, celju itd. Gre za psihološki problem.

In reply to by tatomok (ni preverjeno)

gost81 (ni preverjeno)

nihče je nej nobena zvezda, ampak je žal to tekmovanje terjalo svoj davek v prvenstvu v točkovnem smislu. Teh 14 tekem več ki so jih odigrali od ekip v 1SNL se mora nekje poznati, zakaj so za Maribor rekli da vijolice cvetijo spomladi, zato ker so v jesenskem delu "trpeli" na več frontah , spomladi pa fokus le prvenstvo, tak bo Mura brez skrbi.

In reply to by 21010 (ni preverjeno)

krobikar1

To ka je napravila uprava na čelu z Antejom v nekaj letih meji na čudež ....pred par letami so še špilali na amaterskon nivoji z "vaškimi" klubi, zaj pa to,...na vrsti je tudi lokalna skupnost, občina, za posodobitev infrastrukture,...Nujno, tudi za poznejše rodove,.....!!!

jfkfod (ni preverjeno)

kolo sreče se okreče, zato ne govori, ker lahko bodo po parih letih spet še špilali na amaterskon nivoji z "vaškimi" klubi. vse je v evrih

In reply to by krobikar1

Basuna (ni preverjeno)

Pomembna je kontinuiteta, nej pa tu pa tan kakši dober rezultat....pa še tou bole tan kak tu. Vse ostalo je šou za tiste.....

Mura je pri Ledavi (ni preverjeno)

Pred slabim mesecem nas je večina menjavala trenerja, pa tudi igralce. Kaj bomo sedaj? Priznati je potrebno, da so včeraj res igrali borbeno, s srcem, tudi tehnično niso ravno dosti zaostajali za slovitim angleškim klubom.
So jih Angleži podcenili, izbrali slabo taktiko ali oboje? Ker je igral Kane in še kakšen vrhunski (razen omenjega ravno ne poznam igralcev) bi težko rekli, da so šli na tekmo z "levo" nogo? Zakaj Angleži niso igrali strogi presing, kakor je to bilo na prejšnjih tekmah Mure in je bila vedno posest zelo na strani Murinih nasprotnikov? Kdo bi vedel?
Po golu Horvata sem pričakova promet v eno smer, pa nič od tega. Po izključitvi je Mura igrala pametno, brez nekega zaletavanja, Angleži pa tudi niso ravno pokazali kaj posebnega, vsaj nekih večjih priložnosti za dosego gola si niso ustvarili.
Gol smo dobili, kakor nekaj ostalih na prejšnjih tekmah, pač po veliki napaki obrambe. Pa še Kane je zadel skoraj z mrvega kota, ampak on je kapetan angleške reprezentance in to ne zaman.
Nekdo pade, nekdo se dvigne, čeprav ni bilo nujno. Zadnja minuta, po padcu Angleža lepa kontra, nekaj sreče, ampak sreča spremlja hrabre, kakor se temu pravi.
Imamo še eno tekmo, že prej in potem, pa bo potrebno zmagovati tudi v domačem prvenstvu.
Posodobiti stadion? Za slovenske razmere je kar v redu, za ostalo pa je potrebno nekaj milijonov. Jih imamo? Bojim se da ne... če bi tekme igrali v Soboti bi bil stadion res poln, ampak tako pač je, da je bilo letos domovanje za evropske tekme pač Ljudski vrt. Mali smo, tekme doma tudi ni igral prvak Severne Makedonije, pa pred leti Domžale in verjetno je takih primerov še veliko.

edaoap (ni preverjeno)

Kaj bomo sedaj?. zaenkart počakajmo, da vidimo ali bodo med prvimi tremi v 1. SNL. Drugače je včeraj bila le velika sreča, kot zadetek na lotu. Ne pozabi, da so včeraj igrali zelo motivirano 11 proti 10 igralcem. Če mislite, da ena zmaga prinese nov stadion in vse oh in sploh, se motite. Hočemo kontinuiteto, ne pa da proti zadnjemu na lestvici igrajo remi.

In reply to by Mura je pri Ledavi (ni preverjeno)

Vestni_opazovalec

Če je Kane profesor nogometa (dokazano z golom skoraj iz korner linije) je Maroša z doseženim golom "Stephen Hawkins nogometa" (izračun spremembe smeri žoge po odboju, ob upoštevanju atmosferske vlage, vetra, položaja noge obrambnega igralca, vrtenja in ukrivljenosti Zemlje)! Golman ni uspel niti dvigniti roke v smeri žoge, ker je videl prvo fazo leta le te (mimo gola), ni pa se mu niti sanjalo o odboju. Hec, ampak gol je in šteje in upravičeno se lahko veselim(-o) z Muraši. Privoščim(-o) jim, saj so tudi prej igrali dobro, a imeli premalo izkušenj/sreče, tokrat pa! 3,4....

vodka (ni preverjeno)

Čestitke v vsem delujočim v klubu Mura in sponzorjem kateri držijo klub na tem nivoju. Želim si in tudi klubu predvsem igralcem, da odigrajo oba polčasa tako kot so včeraj prvega, da bo nivo še zrasel za nekaj stopnic višje.

Jack00000 (ni preverjeno)

Bravo Mura!

vrana (ni preverjeno)

tao samo preneste na nedeljsko tekmo proti MB, tak potrdite te tao velko zmago fčera

njiva

Bravo dečki in tudi vsi v klubi.To ka ste pokazali včeraj je videla cela Evropa in so si dobro zapomnili kdo je Mura in od kec prihaja.Takšni pristop in borba moreta biti na sakšni tekmi in te je to to.
Čestitke,vupan,ka mo v nedeljo tudi tak veseli kak včeraj.

AudiS6 (ni preverjeno)

Najvekša greška ka je Ante dal Ouroja gor.Naj ga več sploj gor ne dejvle.Naj ga nekan posodijo.
Un nej pokazo nika.Lejko bi še zgujbili.Istali so se pa borili .

Starejše novice