Amadej Maroša, ki ga navijači črno-belih kličejo tudi "Melinški Messi" in "Melinški bombarder", v letošnji sezoni navdušuje v dresu soboškega prvoligaša.

Letošnje predstave 25-letnika iz Melincev so zares izvrstne, kar dokazuje tudi dejstvo, da je Maroša z devetimi zadetki najboljši strelec Mure v tej sezoni.

Njegova pot do glavnega napadalnega aduta črno-belih je bila vse prej kot lahka, ampak Maroša je prvovrsten dokaz, da se lahko s trdim delom in veliko odrekanja preleviš v enega izmed najboljših napadalcev v prvi nogometni ligi

Najprej v senci, sedaj v ospredju Murine ekipe

Amadej Maroša je bil v lanski sezoni velikokrat v senci Roka Sirka in v jesenskem delu lanske sezone pravzaprav niti enkrat ni našel poti do nasprotnikove mreže. Veliko priložnosti za igro ni dobil, toda vse je spremenilo s tistim golom v Mariboru pred nabito polnim Ljudskim vrtom.

"Delal sem trdo, nisem se oziral na drugo in zadetki so prišli sami od sebe. V jesenskem delu lanske sezone v prvenstvu nisem niti enkrat zadel. Dosegel sem en zadetek v pokalu. Nato sem zadel na derbiju v Mariboru, takrat se je odprlo. Več sem igral in z dobrimi igrami so prišli tudi zadetki."

Na prvo ligo se mu ni bilo težko privaditi, za kar pripisuje zasluge predvsem trenerju Anteju Šimundži. Pravi, da so že v drugi ligi trenirali na isti način, kot da bi igrali ligo višje, zato je bil prehod v višji rang tekmovanja lažji. 

Ostal je doma

Profesionalni nogomet je prvič občutil, ko je kot mladinec leta 2013 dobil nekaj minut v prvi nogometni ligi pred propadom prejšnje Mure. Nato ga je njegova nogometna pot vodila v tretjo ligo k ekipi iz bližnjih Beltincev, svoje nogometne veščine pa je hkrati pilil še z igranjem malega nogometa. Kljub bogatejši Avstriji, od koder je imel ponudbe s strani tamkajšnjih nižjeligašev, je ostal doma. 

"Vedno sem imel željo igrati na čim višjem nivoju. Takrat, po propadu Mure, so bili Beltinci tisti, ki so igrali na najvišjem nivoju, v takratni 3. ligi. Imel sem ponudbe avstrijskih nižjeligašev, a sam pri sebi sem ocenil, da lahko v Beltincih v tretji ligi najbolj napredujem. Nisem želel iti daleč od doma, v Avstrijo nisem želel. Po igranju v Beltincih sem šel k Muri v tretjo ligo. Takrat se je začel vzpon."

Kot pravi Maroša, v Avstriji imaš denar, ampak težko napreduješ, saj za to potrebuješ tudi individualno delo, sam se je pa odločil, da želi uspeti v nogometu in se z njim tudi preživljati.

Začel je tudi živeti kot profesionalec

Tako ga je njegova pot vodila do Mure, ki je takrat igrala v tretji ligi, kjer ga je prepričal ambiciozen projekt, da se klub vrne v elito.

"Vsi smo imeli skupni cilj, da čim prej Muro vrnemo v prvo ligo. Še posebej prelomni trenutek je bila uvrstitev v drugo ligo in predvsem ustoličenje trenerja Anteja Šimundže. Takrat smo vedeli, da gre zares. Takrat se je začelo delo na prvoligaškem nivoju. V drugi ligi smo že bili popolni profesionalci in dobro smo vedeli, da bomo slej ko prej prišli v prvo ligo."

Priznava, da se prej ni obnašal kot profesionalec in je življenje v celoti spremenil šele z resnim delom pri Muri.

"Z resnim delom pri Muri pa se je spremenilo vse. Od prehrane, zdravega načina življenja ... Zdaj živim zdravo, v tretji ligi zagotovo nisem živel zdravo, priznam. Ko sem igral v tretji ligi, sem doma še pomagal na kmetiji in poleg nogometa počel še kaj drugega. Zdaj pa sem popolnoma osredotočen na nogomet."

Za kmetovanje časa več ni

Pri Maroševih imajo kmetijo in so največji proizvajalec konoplje v državi, ampak družina si njegove pomoči žal ne more več obetati.

Amadej odkrito priznava: "Doma ne pomagam nič, čisto nič. Ko mi čas dopušča, še postorim kaj glede »papirjev«, če je treba, drugače pa ne. Niti ni časa za to."

Mali nogomet mu je pomagal pri razvoju

Da je sedaj eden izmed najboljših napadalcev v slovenski ligi, mu je pomagalo tudi igranje malega nogometa, s katerim so ukvarjali tudi nekateri drugi igralci Murine prve enajsterice. Maroša razloži, da je šlo za igranje za dušo, za druženje s prijatelji in izključno za ljubezen do nogometa.

"Mali nogomet je zagotovo prispeval k mojemu razvoju. Igranje na malem prostoru, hitrejše razmišljanje, da, zagotovo mi je pomagalo."

Največji derbiji so z Nafto

Želel si je, da bi v žrebu za polfinale pokala dobili Murinega večnega rivala, lendavsko Nafto. To se žal ni uresničilo, tovrstne lokalne derbije pa zelo pogreša:

"Fajn bi bilo igrati proti Nafti. Poln stadion, vzdušje fenomenalno. Mislim, da so največji derbiji še vedno z Nafto. Večji kot z Olimpijo ali Mariborom. Gre za lokalni derbi, prestiž, tudi neporavnane račune še imamo z Lendavčani."

Pri 24-ih postal profesionalec, vrata pušča odprta

Maroša je prvo profesionalno pogodbo podpisal lansko leto, zdaj je njegov cilj, da igra na čim višjem nivoju, ne izključuje pa tudi odhoda v tujino.

"A ponudba bi morala biti resna, ne bi šel za vsako ceno. Ni slabo igrati »doma«. Finančno sicer še nismo na najvišjem nivoju, a tudi zdaj se ne morem pritoževati. Iz dneva v dan rastemo. Veliko je odvisno tudi od kluba, če me bo želel zadržati. Biti domači igralec pri Muri ima prednosti in slabosti. Kolikor si včasih cenjen, toliko si drugič bolj na udaru kritik. "

V tej sezoni si želi doseči čim več golov, cilj ekipe pa je uvrstitev v Evropo. Veliko rezerve pri sebi pa vidi pri igri z glavo, kar upa, da bo z individualnim delom tudi izboljšal. 

Prispevek je nastal na podlagi intervjuja, ki je objavljen na spletni strani Mure in v reviji Mura št. 7, ki je izšla decembra 2019.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Folga toga (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa ka nemrete henjate z tou Muro. Nemate nika čednejšoga pijsate kak tej bedastoče. Pa to so vsi povprečni igralci. Kama do pa šli??? Ka do drujgen igralcon v klube kopačke boksale? Stvarno že enaouk henjajte.

...... (nepreverjen)

Enostavno preskoči.....Tudi ge ne čitan ka me ne zanima....

In reply to by Folga toga (nepreverjen)

Folga toga (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Enostavno nemreš. Gda to vijdeš den za dnejvon ti vse na bruhanje ide.

In reply to by ...... (nepreverjen)

Dukki (nepreverjen)

Melinški Mesi???
Res niste normalni!!!

trgo (nepreverjen)

Ka pa Horvat je bil Didi pa še gnesden je osto, pa ka je tu nenormalno, če štoj ma svojga idola pa si po njem nadene ime?

In reply to by Dukki (nepreverjen)

nihče (nepreverjen)

Nekateri spet ne morete skriti svoje zavisti in škodoželjnisti ,fant se trudi da nekaj doseže v nogometu .

njiva

Folga toga—vužgi si televizijo pa gledaj Tv Golica pa ne komenteraj več tisto ka te ne zanima.

čarni vrag (nepreverjen)

Maroša je preci dober, a vsekakor ni kot igralec podoben Messiju. Že postavi sta povsem različni.

vodka (nepreverjen)

Ne ven zakoj eni odprejo članek, če jih ne zanima.

lpp (nepreverjen)

Gnes den nej ka vsaka država ma svojoga Messija, še vsaka regija v njej ga ma

Nogomet50 (nepreverjen)

Eden tistih, ki napreduje iz sezone v sezono.

Starejše novice