Mura je prvič v zgodovini osvojila naslov državnih prvakov
Nogometaši Mure so v sezoni, ko so osvojili naslov državih prvakov tudi izenačila oziroma popravili nekatere dosežke zadnjih trideset let, ko se igra Prva liga Telekom Slovenije.

Črno-beli so minulo soboto sredi Ljudskega vrta slavili zmago s 3 : 1 in se prvič v zgodovini PLTS veselili naslova državnih prvakov. Mura je tako postala sedmi klub, ki ji je to uspelo v tridesetih letih, odkar imamo prvoligaško tekmovanje v Sloveniji. S tem se je pridružila Mariboru, Olimpiji, Kopru, Gorici, Domžalam in Celju, ki so v preteklosti že osvojili naslov.

Varovanci Anteja Šimundže so v soboto tudi prekinili urok Ljudskega vrta, ki je trajal vse od 15. septembra 2001, ko je za zmago Mure z 0 : 1 zadel zdaj že pokojni Edis Čaušević. Z zmago je Mura postala državni prvak in osvojila 63 točk, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini kluba. 

Črno-beli so več točk dosegli samo v sezoni 1997/98, ko so bili jesenski prvaki, na koncu pa osvojili drugo mesto za Mariborom. Ekipa, ki jo je takrat vodil Milan Koblencer je na koncu na 36 tekmah zbrala 67 točk in za prvakom iz Ljudskega vrta zaostala za devet točk. Več kot šestdeset točk Muri ni uspelo zbrati v nobeni drugi sezoni, še najbližje so bili v sezoni 2011/12, ko so imeli na svojem kontu 59 točk.

Ante Šimundža je v Mursko Soboto pripeljal drugi naslov pokalnih prvakov in prvi naslov državnih prvakov
Ante Šimundža je v Mursko Soboto pripeljal drugi naslov pokalnih prvakov in prvi naslov državnih prvakov

Najmanj prejetih zadetkov na tekmo

Mura je letošnjo sezono sklenila s 26 prejetimi zadetki. Petič v zgodovini jim je uspelo prejeti manj kot 30 zadetkov. Tako je bilo v sezonah 1992/93 (28), 1993/94 (23), 1994/95 (24) in 1995/96 (29). 

Letošnja sezona pa je bila navkljub 26 prejetim zadetkom najuspešnejša. V sezonah 1993/94 in 1994/95 je bilo odigranih šest tekem manj, kot tokrat. Črno-beli so letos tako povprečno prejeli 0,72 zadetka na tekmo, v sezoni 93/94 so prejeli 0,76 zadetka, v sezoni 94/95 pa 0,80 zadetka na tekmo.

Matko Obradović izenačil rekord Boškovića in Nemca

Matko Obradović in Marko Zalokar sta na 36 tekmah kar na sedemnajstih tekmah zaklenila svoja vrata. Obradoviću je to uspelo na šestnajstih tekmah (odigral jih je 30), Zalokarju pa enkrat na šestih.

Obradović je s tem tudi izenačil rekord, ki sta ga doslej imela Boško Bošković in Dejan Nemec. Obema je uspelo šestnajst »clean sheetov«. Boškoviću v sezoni 1993/94, Nemcu pa v sezoni 1998/99.

Matko Obradović je izenačil rekord Boška Boškovića in Dejana Nemca ter svoja vrata zaklenil na šestnajstih tekmah
Matko Obradović je izenačil rekord Boška Boškovića in Dejana Nemca ter svoja vrata zaklenil na šestnajstih tekmah

Od vrnitve v PLTS največ zadetkov za Bobičanca in Marošo

Muraši so se v letošnji sezoni precej mučili tudi v napadu, a jim je steklo ob pravem času. Najboljši strelec Mure je bil Luka Bobičanec, ki je dosegel enajst zadetkov, Nino Kouter jih je dodal šest, Amadej Maroša pa pet. Bobičanec in Maroša sta v treh sezonah od povratka Mure med prvoligaše oba dosegla po 25 zadetkov.

Največ zadetkov v eni sezoni od povratka je za črno-bele zabil Rok Sirk, ki je v sezoni 2018/19 dosegel petnajst zadetkov. Rekord zadetkov v črno-belem dresu v eni sezoni pa še vedno drži Nusmir Fajić, ki je v sezoni 2011/12 dosegel dvajset zadetkov. Je tudi edini igralec, ki je v eni sezoni za Muro uspel zadeti vsaj dvajsetkrat.

Čaušević najboljši strelec s šestimi zadetki

Enajst zadetkov za prvega strelca se morda zdi malo, a v zgodovini Mure so bile tudi sezone, ko najboljšemu strelcu ni uspelo doseči niti dvomestnega števila zadetkov. V sezoni 1992/93 sta bila s sedmimi zadetki najboljša strelca Peter Breznik in Robert Belec, v sezoni 1999/00 je Simon Dvoršak dosegel osem zadetkov, enako število golov je sezono kasneje zabil Boštjan Grizold. 

Najmanj zadetkov je kot prvi strelec dosegel Edis Čaušević v sezono 2001/02, ko je Mura osvojila sedmo mesto in imela gol razliko 36 : 35. Čaušević je takrat v polno meril šestkrat. Manj zadetkov, kot jih je imelo letos Bobičanec je bilo za prvega strelca dovolj tudi v sezonah 1998/99 in 2004/05. V prvi je Dean Baranja zabil deset golov, enako število je v zadnji sezoni pred prvim propadom prispeval Ermin Raković.

Luka Bobičanec je bil najboljši strelec z enajstimi zadetki, v PLTS jih je doslej zabil 25
Luka Bobičanec je bil najboljši strelec z enajstimi zadetki, v PLTS jih je doslej zabil 25

Kous najboljši asistent

Potem, ko je bil v prejšnjih dveh sezonah med prvoligaši najboljši asistent Bobičanec, obakrat je prispeval sedem asistenc, ga je na prvem mestu v letošnji sezoni zamenjal Žiga Kous. Eden od Murinih kapetanov je letos prav tako zbral sedem asistenc, pet jih je dodal Nino Kouter, Bobičanec je letos prispeval štiri. 

Najvišja zmaga proti Gorici, najvišji poraz proti Taboru

Mura je najvišjo zmago v sezoni dosegla v 31. krogu, ko so v Gorici slavili s 5 : 1. En zadetek so si domačini zabili sami, po enega pa so prispevali Kai Cipot, Jan Gorenc, Luka Bobičanec in Vito Štrakl. 

Mura je najvišji poraz doživela v 29. krogu proti Taborju iz Sežane, ki je bil doma boljši s 3 : 1. To je bila tudi edina tekma v letošnji sezoni, ko je Mura prejela tri zadetke. Z dvema zadetkoma razlike so črno-beli klonili le še proti Olimpiji, ko je bilo v Stožicah 2 : 0 za domače. 

Najdaljši niz brez poraza je Muri uspel ravno na zadnjih sedmih tekmah, ko so petkrat slavili in dvakrat remizirali. Pred tem so varovanci Anteja Šimundže trikrat ostali neporaženi pet krogov zapored (od 1. do 5. kroga, od 13. do 17. kroga in od 24. do 28. kroga).

Žiga Kous je bil najboljši asistent Mure s sedmimi podajami
Žiga Kous je bil najboljši asistent Mure s sedmimi podajami

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
muraš55 (nepreverjen)

Se vidi , da so bili Kouter, Kous, Kozar, Maruško, Maroša.....kot mladinci priključeni članski ekipe, ko je bil Šimundža pripeljan v Muro pred 10 leti. Fantje so se preizkušali drugje, ampak edino Šimundža je izstisnil nekaj več od njih kot v druhih klubih, kjer so bili in niso napredovali. Če bi takrat bil drug trener, mogoče tudi fantje ne bi dosegli tega, kar so zdaj pri Šimundži. Zadnjič je tudi bivši nogometaš Kokol po tv-ju povedal, da če bi imeli takrat tako kvalitetnega trenerja kot je Šimundža, bi mogoče dosegli tudi več. S tem je povedal vse.

oldgringos (nepreverjen)

10 + točk

In reply to by muraš55 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

In ta ista stroka, kera to guči ka se moreš cepiti, ti v isti sapi tudi povej ka te cepivo ne zaščiti pred virusom in ka si tudi po cepljenju še naprej prenašalec virusa. Zakoj ste se torej cepili?
Če odmislimo oslarijo o čipih in ostalih nebulozah, me resno zanima zakoj se ljudje cepite, če vas pa to cepivo ne obvaruje pred boleznijo, niti druge ne obvaruje pred tem, da jih vi nebi okužili? Ali pa pač spadate med tiste keri se zdaj tak na velko cepijo samo za to ka do lejko nekan šli?
Kakšna je to bolezen kera nuca takšen marketing tak kak ga ma tej virus? Strašne zadeve se same promovejrajo in ne rabijo vlad in strok ka bi nan razlagali kak je nekaj nevarno. Če samo pogledneš retoriko politikov in stroke, ka čuješ? Cepite se ka te lejko šli na morje, cepite se ka te lejko šli v gostilne, cepite se ka te lejko šli na koncerte, cepite se, cepite se, cepite se....
Nišče pa več ne omenja ka se naj cepimo ka nemo zboleli, ka nemo druge okužili, ka mo reševali življenje......
Nej..... cepite se ka te lejko nekan šli. Torej..... vi ka se cepite na podlagi pripročil takšne stroke ste isti kak tisti ka se ne cepijo zato ka mislijo ka do jin vstavili čip.
Po moje je bole resnica ka so cepljeni tisti ka so vodljivi. Ges se ne mislin cepiti nikoli, pa nej zaradi nekše teorije zarote ali koga koli drugoga. Pač san se odločo ka mejne nešče nede napelo na cepljenje na podlagi prirejenih podatkon in samo zato ka mo lejko šou na morje. Pa san nej glih neizobraženi kak trdiš ka smo tisti ka se ne cepimo. Cejlo leto san se pazo, se držo ukrepov ka san nej zbolel, zdaj pa kak zdrav človek naj sprejmen nekšo cepivo za keorga mi nišče ne garantejra ka de me pred bilo čim zaščitilo. Vi ka ste cepljeni bi mogli biti zadaj označeni kak največja grožnja, nej pa mi necepljeni. Vi te zdaj mislili ka ste rešeni in te opustili zaščitne ukrepe in te veselo raznašali virus še naprej med narodon.
Mi je pa najbole smejšno ka naprej vlačite teorije zarote tisti, keri ste verjetno tudi pred enin leton tiste ka so gučali ka de se zgoudili in ka se zdaj dogaja, označevali za teoretike zarote. Pazi ka se nede čez pol leta tudi kaj od tistoga ka zdaj označuješ za teorijo zarote pokazalo kak nekša nova normalnost.

In reply to by oldgringos (nepreverjen)

Zgodovina (nepreverjen)

Zakoj pa uporabljas varnostni pas v avtoji? Celo zivljenje si se vozo z avton brez nesrece, zdaj pa naj sprejmes ka se mores pripasati in ti nisce ne garantera ka de ti resilo zivljenje? Tudi varnostni pas je nej 100%, torej zakoj si se sploj pripaso? Pripasas se ka te policaji ne stavijo pa kaznijo, nej pa zaradi varnosti. Vsi prvi pomislijo samo na kazen, sele potem na varnost.
Puno je taksnih stvari, stere nebi delali, ce bi uporabljali tvojo logiko. Prevec se obsoja tiste keri se cepijo in obratno. Pusti naj vsaki delal kak scej s svojim zdravjem, brez pridiganja lajkov.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Jcygj (nepreverjen)

Vse s korono je izmišljeno pandemija je laž.

In reply to by Zgodovina (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

jaz varnostnega pasu ne uporabljam

In reply to by Zgodovina (nepreverjen)

Hmmm (nepreverjen)

''Vsi prvi pomislijo samo na kazen, sele potem na varnost.'' --> to, to je niti približno nej rejsan :) Na pamet neka mutiš. Poleg toga, san cepljeni in nej zaradi dopusta ampak zaradi virusa.

In reply to by Zgodovina (nepreverjen)

Aaaa (nepreverjen)

Paka bluziš s cepljenjonm prispevek je o Muri.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

korona je huda stvar
in treba je držati odstojanje
5 metri na tribuni

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

Hddgwrs (nepreverjen)

Tebi sa pet metara višine u usta srati..

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

sereš... (nepreverjen)

Pa ka ne vidite ka se posti random pojavljajo pod drugimi nicki pri različnih tema že nekaj časa? Vedno eni in isti posti. Sobotainfo pa nič. To se je že lani dogajalo, pa se jin zdaj ponovno. Ali delajo oni sami to namerno zaradi toga ka de več komentarov pod temami ali pa so enostavno nesposobni tou popraviti.

In reply to by Aaaa (nepreverjen)

Laci (nepreverjen)

Zdravo, prosin prispevek o ton ka vse se bo delalo/prenavlalo na fazaneriji pred tekmami za ligo prvakov

Ivo (nepreverjen)

Ko ste pri cepivu,,,,, noben ni imel gripe kje so pa tisti bolniki in umrli. Vsako leto umre toliko ali več za gripo ali navadno smrt,, no če razmišljaš z svojo glavo ti je jasno je pa virus tu ni kaj vendar v kaki obliki,,,

muramura4ever (nepreverjen)

Na fazaneriji trbej priklučite severno tribuno pa glavno in igrišče pomaknoe k glavnoj tribune. garantejran van če napravite stadion za 10.000 lüjde de skoraj sakšo tekmo 8.000!

opčina (nepreverjen)

Samo župan se more menjati, ka te je trenutni je še ene čedne investicije nej spelal razen na višjon političnon nivoju Expana in Slovenske ulice. Sobota brez vizije razvoja!

In reply to by muramura4ever (nepreverjen)

Zgodovina (nepreverjen)

Naprimer Štihca? Ka de eno muzo pred Fazanerijo doj postavo? 🤔

In reply to by opčina (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice