FOTO: Jure Banfi
Ni skrivnost, da je bil Tomi Horvat naslednji izvozni artikel Mure, napovedi, da se bo po uspešni sezoni preselil v graški Sturm, pa so danes tudi uradno potrjene. Fazanerijo zapušča v zameno za najvišjo odškodnino v zgodovini kluba.

Mura bo v sezono 2022/23 vstopila brez nekaj pomembnih adutov, kot naslednji se od Fazanerije poslavlja tudi Tomi Horvat, ki bo nogometno pot nadaljeval v sosednji Avstriji.

Triindvajsetletnik je z današnjim podpisom triletne pogodbe, ki se lahko podaljša še za eno sezono, postal član graškega Sturma, ki je minulo poletje gostoval tudi v Murski Soboti.

»Sturm je v Sloveniji zelo spoštovan klub, klub pa dobro poznam iz playoffa UEFA Evropske lige. Avstrijska liga se je v zadnjih letih neverjetno razvila, zato se veselim nove preizkušenj in predvsem fantastičnih navijačev v Gradcu,« je Horvat dejal za spletno stran novega delodajalca.

Prestop v zameno za rekordno odškodnino

Nogometaš iz Turnišča se je med črno-bele vrnil pred pričetkom sezone 2018/19, potem ko je mladinski staž sklenil v Mariboru. Za Muro je odigral 159 uradnih tekem, dosegel pa je 18 zadetkov.

Najuspešnejša je bila letošnja sezona, v kateri je 11 golom dodal še šest asistenc, izkazal pa se je tudi z zadetkom na domači tekmi z londonskim Tottenhamom, ki je v Ljudskem vrtu klonil z izidom 2:1.

V soboškem prvoligašu so se pohvalili, da prestop Tomija Horvata, ki se je z dobrimi igrami prebil tudi v člansko izbrano vrsto Slovenije, pomeni tudi najvišjo odškodnino v zgodovini kluba. 

Kakšen je ta znesek, vsaj uradno ni znano, pred dnevi se je šušljalo, da pri Muri v zameno za odhod svojega dragulja sredine igrišča pričakujejo 600 tisoč evrov.

Lahko je navdih mladim nogometašem

»Tomi je otrok Mure, ki se je zaradi znanih okoliščin pred leti preselil v Maribor. Takoj od našega vstopa v klub, leta 2015, smo pozorno spremljali njegov razvoj in napredek ter si ga želeli zvabiti nazaj v Fazanerijo. To nam je naposled uspelo ob povratku med prvoligaše, pred sezono 2018/19. 

Tomi je v Muri dobil priložnost in pogoje za napredek, ki je bil viden iz sezone v sezono. Zelo hitro je nase opozoril tako v Sloveniji, kot kasneje tudi na mednarodnem prizorišču. Postal je eden ključnih igralcev 'čarno-bejlih' in samo potrdil to, da je Mura najboljša izbira za mlade perspektivne igralce, ki želijo narediti korak naprej v karieri. 

Ta je zdaj uspel Tomiju, ki se seli v Sturm, kjer bo karieri nadaljeval pod precej boljšimi pogoji. Verjamemo, da je prestop v Sturm lahko tudi začetek potencialnega strateškega sodelovanja s klubom iz Gradca.

Tomijeva zgodba in pot sta lahko v navdih ostalim mladim nogometašem. Za konec bi se mu zahvalil za njegov njegov doprinos v teh letih in mu zaželel vse najboljše v nadaljevanju kariere,« pravi predsednik kluba Robert Kuzmič.

Bo Horvata v zvezni vrsti zamenjal njegov predhodnik s številko 10, Nino Kouter?

Starejše novice