Če boste ob dežju obiskali notranjost Ljudskega vrta, naj vas škafi in vedre po hodnikih ter pisarnah nikar ne presenetijo. Ker streha na določenih delih pušča, do škode prihaja na vseh koncih stadiona, na nekaterih mestih se pojavlja tudi plesen.

Nedavne vremenske ujme so poškodovale streho stadiona v Celju in Kopru, ob vsakem dežju pa do vse večjih nevščenosti prihaja tudi v Ljudskem vrtu

To je bilo dobro vidno tudi 3. avgusta, ko so nogometaši Maribora po podaljških dobili povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij UEFA Evropske konferenčne lige proti luksemburškemu Differdangeu.

Naliv ni oviral zgolj igre nogometašev na zelenici Ljudskega vrta, z delovnega mesta je »pregnal« tudi novinarje. Prenovljena streha nad tribuno Marcos Tavares ob dežju močno pušča prav nad sektorjem, ki je namenjen predstavnikom sedme sile. 

Ena od vrst z mizami je neuporabna, razen če želite, da vam vsakih nekaj sekund na glavo ali prenosni računalnik pade nekaj kapljic vode. Do težav pa prihaja tudi na ostalih delih stadiona, v pisarnah, hodnikih, prostorih za VIP, nekaj z vlago načetih stebrov pa je že »zacvetelo«.

Tuš sredi hodnika

Ko smo se novinarji po koncu že omenjene tekme z Differdangeom odpravili na novinarsko konferenco, nas je sredi hodnika proti konferenčni sobi pričakal pravcati tuš, kot je razvidno tudi iz posnetka.

Težave pod vsemi štirimi tribunami

Da v zapisu ne pretiravamo, dokazujejo tudi priložene fotografije. Voda ob dežju prodre skozi streho in pronica vse do notranjih prostorov, škodo povzroča v pisarnah in drugih prostorih, ki jih v največji meri najema Nogometni klub Maribor.

Pred časom smo neuradno izvedeli, da se je pred eno od evropskih preizkušenj ob močnejšem dežju ravno v slačilnici gostujočega kluba sesul del stropa, zato so se lahko o stanju Ljudskega vrta prepričali tudi gostje iz drugih držav.

Lastnica objekta je Mestna občina Maribor, klub pa je zgolj najemnik Ljudskega vrta, zato verjetno ne gre pričakovati, da bi se sam lotil odpravljanja težav. Tako je tudi v vsakdanjem življenju, ko kot najemnik stanovanja že za pleskanje sten potrebujete dovoljenje lastnika stanovanja.

Materialno škodo lahko opazijo tudi obiskovalci tekem. Predvsem na vzhodni tribuni, ki je bila z južno in severno zgrajena pred 15 leti, so v prehodu s ploščadi na samo tribuno vidne luknje v stropu, v kar dveh sanitarijah za gledalce pa vas s stropa pozdravi plesen, ki počasi načenja tudi notranje prostore pod tribunami.

Voda pronica skozi strop in ob stenah, na nekaterih mestih tik ob električni napeljavi, razdelilnih omaricah ali pa tik nad tehniko za ozvočenje.

Z vsakim dežjem je škoda na stadionu vse večja, tako pod vzhodno, južno, severno in zahodno tribuno. Da se prepreči nadaljnja škoda, bo bilo treba čim prej posredovati z ustreznimi deli, mrmrajo obiskovalci tekem. Jasno pa je, da bodo stroški z odlašanjem iz meseca v mesec vse višji.

Iz poslovnega poročila za leto 2022 sicer izhaja, da je Nogometni klub Maribor Branik lani za najemnine stadionov in igrišč odštel 273.556 evrov in za najemnine poslovnih prostorov in opreme še dodatnih 46.206 evrov

Ob tem velja dodati še strošek električne energije, ki je v lanskem letu proračun mariborskega nogometnega ponosa bremenil v vrednosti 56.671 evrov.

Za primerjavo, dotacije Mestne občine Maribor so v lanskem letu znašale 239.875 evrov.

Za odziv smo se že obrnili tudi na Mestno občino Maribor. Pojasnila bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.

Komentarji (8)

mojeImejGeste (ni preverjeno)

baug liblejni vejpa pajdo ma baukše na wcjaj

grobar (ni preverjeno)

pa ka ste vij fuknjeni,glij nas briga za smrdejči l.vrt.Da bog da,ka bi se poudro.

en (ni preverjeno)

Ja ka koji kurac pa nas tu briga za te gnili štajerski stadion... Za moj volo če se še gnes skup podere pa me ne zanima...

tt (ni preverjeno)

Ja tak je to gda se samo v igralce vlaga, v infrastrukturo pa nika. Saj pa isti primer je Celjski stadion. Gda ga po televiziji gledaš, si misliš kakši dober stadion majo, gda pa dejansko ta ideš pa ga v živo vidiš, pa je navadna zanemarjena podrtija. Od gda so ga zgradili so lekar niti centa nej več v njega vložili.

nr (ni preverjeno)

Sn navijač NK Celja in ja je res kar si napisu. Ni res da je podrtija, je lep, je pa res da se vanj ni vložilo niti centa od kar so ga zgradili. Se parj od leta 2005. Saj si pa vidu da nismo smeli doma igrat evropskih tekem... Ampak to ni kriv klub! Klub bi ga posodobil, ampak lastnik je občina in občinska firma ZPO, ki rihta športne objekte. Oni ga zanemarjajo. Zdaj bojo končno nekaj porihtali zaradi Evrope.
Itak pa je Areno sofinancirala NZS, zato ker je bila zgrajena za reprezentanco ne za klub. Je prevlka. Stadion za 4000 do 5000 bi bil odličen. Celje ima 37.000 pa je stadion mal manjši ko stadion v Ljubljani ki ma skor 300.000, in večji od mariborskega, ki ma skor 100.000 prebivalcev... Ni logike.

In reply to by tt (ni preverjeno)

Bnnn (ni preverjeno)

Toti radio bo sedaj vse to opozoril in se bo uredilo. Hehe....

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Dobri mojstri so ga obnavljali, ni kaj.

Bond James Bond (ni preverjeno)

Do odili špilat na Murino igrišče, ka te bar kvalitetne igralce za Muro nabavi uprava...

Starejše novice