Foto: Leon Roškar
Kristjan Čeh, ki se je pred dnevi razšel s trenerjem Gerdom Kanterjem, je na novinarski konferenci v občinski stavbi Občine Ptuj predstavil prenovljeno (trenersko) ekipo, spregovoril pa je tudi o ciljih v olimpijski sezoni.

Najboljši slovenski atlet Kristjan Čeh je na domačem Ptuju na predstavitvi olimpijske sezone po zamenjavi trenerja dejal, da si želi ostati v svetovnem vrhu. 

»Cilj je seveda, da sem najboljši, ampak konkurenca je izjemna, lani na svetovnem prvenstvu tudi moj met prek 70 metrov prvič v zgodovini svetovnega prvenstva ni zadostoval za zlato,« je pojasnil Čeh.

Čeh si tudi v olimpijski sezoni želi ostati v svetovnem vrhu

»Sodim v svetovni vrh in vsako leto se zelo veselim velikih tekem, tudi letos je tako, ko bo junija evropsko prvenstvo v Rimu in nato avgusta olimpijske igre v Parizu. Lani je pet metalcev diska vrglo prek 70 metrov, še nikoli toliko v sezoni v zgodovini. A smo le trije, ki lahko to dosežemo na vsaki tekmi, poleg mene še Šved Daniel Stahl in mladi Latvijec Mykolas Alekna,« je največje tekmece izpostavil Čeh.

Sredi meseca je sporočil, da bo enega najboljših metalcev diska v zgodovini Gerda Kanterja iz Estonije na mestu trenerja nasledil njegov rojak Mart Olman, ki je desetletje starejši od 25-letnega Čeha ter je bil trikrat prvak Estonije v metu kladiva.

»Tudi moj novi trener je bil metalec, ima tudi veliko znanja v metu diska. Ima sicer manj izkušenj na velikih tekmah kot Kanter, kar pa sedaj zame ni tako bistveno, ker imam izkušnje tudi sam,« je pojasnil Čeh.

Čeh: »Imam samo eno kariero«

Kanter je s Čehom začel sodelovati konec leta 2021, leta 2022 je Ptujčan postal svetovni prvak in evropski podprvak, lani pa je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti zasedel drugo mesto.

»Razšla sva bolj kot ne s skupno odločitvijo. Dala sva si, kar sva si lahko, poti za napredek nisva našla. Kmalu nato sem našel novega trenerja, s katerim imava isto vizijo,« je pojasnil Čeh. Povedal je tudi, da zanj odločitev ni bila nenadna.

»To je tlelo kar nekaj časa, sprva naj bi do tega koraka prišlo po olimpijskih igrah, ampak se je zgodilo prej. Nikoli pravzaprav ni idealen čas za zamenjavo. Toda imam samo eno kariero, ki je kratka, zato je treba sprejemati pomembne in prave odločitve.«

Foto: Leon Roškar

Tudi pred olimpijskimi igrami v Tokiu leta 2021 se je razšel s takratnim trenerjem Gorazdom Rajherjem in potem v japonski prestolnici kot novinec na velikih tekmah zasedel peto mesto.

»To sta dve različni stvari. Leta 2021, ko sem ostal brez trenerja, sem brez njega tekmoval tudi na olimpijskih igrah. Tokrat temu ne bo tako in novemu trenerju zaupam. Poleg tega je ostala moja ekipa nespremenjena tako v Sloveniji kot tudi v Estoniji, kjer opravim najpomembnejši del priprav.«

Dva metra in šest centimetrov visoki orjak je dejal, da je sedaj prepozno, da bi z novim trenerjem kaj bistvenega spreminjal. »Le kakšne malenkosti, denimo urnik vadbe, kdaj je na vrsti kaj. Pa večji je poudarek na tehniki, da bi bila ta res izpiljena. Priprave potekajo dobro in po načrtih. Nisem spreminjal tega, kar je bilo dobro v prejšnji sezoni.«

Urnik bo natrpan

Sezono z dvema velikima tekmama je pred dvema letoma uspešno opravil z dvema medaljama, tudi najžlahtnejšo na svetovnem prvenstvu, obenem pa je tedaj zmagal tudi na koncu diamantne lige. Alekna ga je v tistem letu prehitel na evropskem prvenstvu, lani na svetovnem prvenstvu pa je bil boljši Stahl.

»Letošnja sezona bo podobna predlanski, le da je med obema velikima tekmama večji premor, dva meseca. A se evropsko prvenstvo v Rimu zelo približuje, hitreje se bo začela ta sezona. Urnik bo natrpan, nekaj tekem bom izpustil, kot je diamantna liga v Stockholmu, ker je preblizu evropskega prvenstva. Načrtujem pa dva tekmovalna vrhunca, največjega na olimpijskih igrah.«

Na državnem prvenstvu v Celju konec junija se bo prvič predstavil slovenski javnosti. Aprila bo tako kot lani odšel za tri tedne na priprave na Tenerife.

Ob tej priložnosti je v mestni hiši na Ptuju podpisal tudi pogodbo s predsednikom Atletske zveze Slovenije Primožem Fegušem v višini 11.000 evrov. Feguš si je zaželel nadaljevanje uspešnega atletskega leta, ki ga je začela Lia Apostolovski z bronom na dvoranskem svetovnem prvenstvu.

Starejše novice