Slika je simbolična.
Podjetja bi zaposlovala begunce, a še čakajo na sistemsko povezavo z njimi.

Slovenska podjetja so ob velikem pomanjkanju delovne sile močno zainteresirana za zaposlovanje ukrajinskih beguncev.

Kot pojasnjujejo v Gospodarski zbornici Slovenije, se že obračajo nanje z vprašanji o postopkih zaposlovanja, pri čemer pa sistemska povezava med delodajalci in morebitnimi iskalci zaposlitve še ni vzpostavljena.

Begunci lahko zaprosijo za zaščito in se prijavijo v evidenco iskalcev zaposlitve 

Kot so za STA spomnili na ministrstvu za delo, je 10. marca v veljavo stopil zakon o začasni zaščiti razseljenih oseb, ki je uvedel začasno zaščito za osebe, ki so po 24. februarju, ko je Rusija napadla Ukrajino, zbežale iz države.

Begunci lahko skladno s tem zakonom v Sloveniji zaprosijo za začasno zaščito.

»Na podlagi izkaznice o začasni zaščiti izkazujejo svojo pravico do prostega dostopa na trg dela, zato delodajalci te osebe lahko zaposlijo le na podlagi sklenjene pogodbe o zaposlitvi in jih vključijo v sistem socialnega zavarovanja. Prav tako se lahko osebe prijavijo v evidenco brezposelnih oseb ali evidenco iskalcev zaposlitve pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje,« so predstavili trenutne možnosti.

Ukrajinski begunci pri nas še niso začele iskati zaposlitve, razlogov je več

V Gospodarski zbornici Slovenije opažajo, da sistemsko povezava med delodajalci in morebitnimi iskalci zaposlitve še ni vzpostavljena.

»Po informacijah, ki jih prejemamo s strani članov, do obsežnejšega zaposlovanja oseb iz Ukrajine še ni prišlo oziroma so te zaposlitve zgolj individualne, na primer med povezanimi podjetji. Tudi po podatkih, ki smo jih pridobili od zavoda za zaposlovanje, se osebe iz Ukrajine še niso začele prijavljati na zavod z namenom iskanja zaposlitve v Sloveniji,« so opozorili za STA.

Razlogov za to je po njihovih navedbah verjetno več in so tako pravne kot tudi osebne narave.

O večini oddanih vlog za začasno zaščito verjetno še ni bilo odločeno, zato begunci še niso pridobili ustreznega pravnega statusa.

Poleg tega se verjetno še privajajo na novo situacijo, se posvečajo iskanju primernega začasnega prebivališča in zagotavljanju varstva otrok, saj gre večinoma za ženske z otroki, se zavedajo v Gospodarski zbornici Slovenije.

Ne glede na to pa upajo, da se bo na ravni države zagotovilo hitro in učinkovito odločanje o vlogah za začasno zaščito.

»Hkrati bi bilo nujno zagotoviti usklajeno delovanje organov, ki prihajajo v kontakt z osebami iz Ukrajine, policije, upravnih enot in zavoda za zaposlovanje, da podajo osebam pravočasno vse potrebne informacije v zvezi z možnostmi zaposlitve v Sloveniji in da zavod proaktivno stopi v kontakt z njimi,« so pozvali. Zavzeli so se tudi za to, da se država posvetiti vprašanju zagotavljanja varstva in šolanja otrok ter optimiziranju postopkov priznavanja izobrazbe, pridobljene v Ukrajini.

Ministrstvo za delo in zavod za zaposlovanje aktivno sodelujeta pri integraciji na trg dela

Na ministrstvu za delo so zatrdili, da aktivno sodelujejo z zavodom za zaposlovanje in ostalimi institucijami, ki se ukvarjajo z zaposlovanjem in integracijo na trg dela.

Zavod za zaposlovanje ima po njihovih navedbah veliko izkušenj z integracijo oseb z mednarodno zaščito na trg dela v Sloveniji.

»Za to skupino oseb ima posebej usposobljene svetovalce in prilagojen svetovalni proces, prav tako pa izvaja posebne programe aktivne politike zaposlovanja, ki so bili razviti z namenom vključevanja teh oseb na trg dela v Sloveniji,« so pojasnili.

Za zaposlovanje ukrajinskih beguncev bodo poleg samega postopka prijave na zavodu ključni priprava zaposlitvenega načrta z opredelitvijo zaposlitvenih ciljev za neposredno zaposljive in njihovo napotovanje v zaposlitev, so poudarili.

Te osebe bodo po potrebi napotovane tudi v posebej pripravljen tečaj slovenskega jezika in delavnice za integracijo na slovenski trg dela ter ostale storitve in ukrepe na trgu dela, so dodali.

Izziv: Državljani tretjih držav morajo opraviti izpit iz znanja slovenščine

Kot so spomnili, morajo državljani iz tretjih držav namreč opraviti izpit iz znanja slovenščine vsaj na vstopni ravni, na ravni zahtevnosti A1, in sicer v roku enega leta od prijave v evidenco brezposelnih oseb pri zavodu za zaposlovanje.

Zavod jim bo omogočil vključitev v tečaj Uporabna slovenščina za ukrajinsko govoreče in druge tečaje slovenščine, lahko pa se bodo vključili tudi v druge programe, o katerih se bodo pogovorili s svojim osebnim kariernim svetovalcem.

Na zavodu bodo, tako ministrstvo za delo, sodelovali tudi z delodajalci, ki bodo izrazili interes po zaposlovanju oseb iz Ukrajine, »na enak način kot v vseh primerih iskanja ustreznih kadrov in napotovanja brezposelnih oseb.«

Beguncem v nastanitvenih centrih so že predstavili zaposlitvene možnosti

Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj je minuli teden za TV Slovenija povedala, da so že imeli širši sestanek na zavodu za zaposlovanje in da so nato predstavniki območnih služb zavoda obiskali ukrajinske begunce v obeh nastanitvenih centrih, »kjer so jim zelo natančno razložili, da imajo prost dostop do trga dela, da bodo vključeni v aktivno politiko zaposlovanja, tudi tečaj jezika, ter jim predstavili vse zaposlitvene možnosti.«

»Begunci so na drugi strani povedali, kaj si želijo, kakšne kvalifikacije imajo, večina mamic je bila doslej zaposlenih in si seveda želi čim prejšnjega vstopa na trg dela,« je še dejala za petkove Odmeve.

Slovenija se že nekaj časa bori s hudim pomanjkanjem kvalificirane delovne.

Tudi Klub slovenskih podjetnikov je zato že sredi marca pozval k pospešitvi postopkov pridobivanja potrebnih dovoljenj, ureditve statusa in s tem poenostavitve zaposlovanja beguncev.

Komentarji (19)

Xoxo (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Seveda, ce domaci nescejo delati, se pac tuje zaposli. Edino pravilno!!! Ali domacin brez podpore!!!

xo2 (ni preverjeno)

treba tebi vzeti službo pa ne dat niti socialne in da vidimo kak bi potem blebetal tu, kreten zabiti. niso vsi za v en koš. problem pa ni da so lenuhi, pač pa ni plač, vsaj pravičnih ni in seveda se ne bodo puščali izkoriščati se.

In reply to by Xoxo (ni preverjeno)

Maragontunik (ni preverjeno)

Se strinjam s tabo!

In reply to by xo2 (ni preverjeno)

Xoxo (ni preverjeno)

No pa idi v avstrijo delat za veeelko placo.
Dobis telko kelko nadelas!! Lejko pa sinodpres s.p. Pa si nakazuj bakno placo

In reply to by xo2 (ni preverjeno)

Kul (ni preverjeno)

Tebe tudi ne razumen prvo praviš da niso vsi doma ker so lenuhi, v naslednjem stavku pa da so doma zato ker so premale plače.
No potakem iz tvojega pisanja sklepam da je boljše biti na socijalki kot minimalki.
Potem pa še naj negdo napiše da SLO. ni socijalna država

In reply to by xo2 (ni preverjeno)

pumuckl (ni preverjeno)

ma budale, kaj lažejo gospodarstveniki. obstaja pomanjkanje dobrih plač, ne pa pomanjkanje delovne sile. če bi normalno plače dajali, bi tudi naš narod z veseljem šel delati, tako pa.... a ne lažite, da je pomanjkanje delovne sile, ker tega pa res ni v sloveniji. vzrok in razlog temu je v njihovem prokletem denarju.

Spoii (ni preverjeno)

Tuje se zaposli zato, da se jih lažje izkorišča za manj denarja in neplačane nadure.

Gees (ni preverjeno)

No pa so se vcakali, zdaj do meli poceni delovno silo za pobiranje jagod, okopavanje hrena, etc.

tuncika

Ja kje pa je tistih par milijonov "ilegalcev" iz leta 2015 ????????????? A ti nočejo delati ?????????????????
Sem zato, da se socialna pomoč ukine in verjamem, da tudi tisti najbolj "betežni" lahko delajo vsaj eno uro na dan.

Trubar (ni preverjeno)

Treba "ukiniti" take kot si ti, da ne bo takega butastega, nerealnega razmišljanja zgolj vse iz nevoščljivosti in škodoželjnosti. Sram te bodi! Želim da tudi ti enega dne doživiš zdravstveni problem, socialno dno in da se nikoli več ne postaviš na noge.

In reply to by tuncika

Sumič (ni preverjeno)

Trubar če so zdravstvene težave je to povsem nekaj drugega kot govorim jaz. Moti me, da marsikateri delovno sposoben človek dobi skoraj enako financ kot nekdo ki celi mesec dela, pa za to ne krivim ljudi, ampak naše požrešne direktorje firm, in njihovo mišljenje, da je delavcu dovolj dati 800 eur pa bo mir.

In reply to by Trubar (ni preverjeno)

Akdjejx (ni preverjeno)

Niti so nej telko krivi delodajalci kak nasa “zlata” zakonodaja. Malo se pozanimaj kelko drzava pobere delodajalci, kda njemi izplaca teh 800€.

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

Urica (ni preverjeno)

Ne seri desnuhar, če pojma nimaš.
Vedno serješ gor in udrihaš po siromakih.
Kapitalist gnili

In reply to by tuncika

Sumič (ni preverjeno)

Ja slovenski narod se tudi več ne da nategniti, če bi bile primerne plače bi vsak Slovenec delal, dokler pa je podpora državne za 100-200 eur manjša od plače bo pa marsikdo rajši sedel doma. Zamislite se nad tem rajši. Zdaj bo pa najbolj žalostno, da bodo begunce izkoriščali.

čarni vrag (ni preverjeno)

Pa delajo račun brez krčmara. Pa keri Ukrajinec de delo za našo plačo? Mogoče de delo kakši mesec, te pa odmagli v Avstrijo ali Nemčijo.

jakaracman (ni preverjeno)

Glavno ste pa pozabili: Ukrajinec je doma in brani domovino.
Begunci so mame z 3 - 3 decov in starci. Ka do te šle švasat pa betonejrat pa parket pa kajlice polagat??
Pa še neka: či de tudi delat šla, što de njoj deco pazil???
Pa če tudi de jagode šla brat, de je - garant - brala samo dva dni, pa hrbet fuč!!
Plesalk v nočnih klubih pa ne nucamo par jezero!!!
Tak de: lepo do dobivale po jurja+ keša in do čakale, ka de vojne kunec, kda de vojne kunec, pa se nedo mele kama vrnoti in do počakale povojno obnovo.
Najbrž pa mož (če prežive) pride sem za njo in to je to. Se jih bo pa potem malo stacioniralo v SLO, bodo šli naprej v EU za debelejšim kosom kruha.
Tak, ka z te mele nede glij dosta kruja!!!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Mama mia (ni preverjeno)

Delavca pošteno plačajte za opravljeno delo in boste imeli dovolj delovne sile in ne govorit,da ni delavcev ter preveriti kdo res dela in kdo se hodi v službe dolgočasit,loćiti je potrebno zrnje od plevela narediti red med delavci.Komu ni za delo pač adijo.Kdor pa dela se ga naj pošteno plača in tudi nagradi.

Kul (ni preverjeno)

Ko boš locil ja kam pa bos " plevel" poslal na borzo po socijalno podporo.

In reply to by Mama mia (ni preverjeno)

mihi1972

Ka pa fantazerate nešterni,ka nega delovne sile,ge jih zadosta pitajte se kelko so plačani.Zanima me što med vami je bil zadnje čase na kakšon razgovori za službo in naj pove pod kašimi pogojami nemreš dobiti službe.Monter z 25 let delovnih izkušenj je vse posedi že prestari,zato ker ne dobijo subvencije za njega in zato kao nega delovne sile.

Starejše novice