Slika je simbolična.
Ameriški predsednik Joe Biden je ta teden opozoril, da bi lahko prišlo do resnega pomanjkanja hrane v Evropi zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Predsednik Joe Biden je v četrtek na srečanju držav članic Nata in držav G7, gre za skupino sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav, dejal, da je ena izmed možnih posledic, ki bi jo lahko imela ruska invazija na Ukrajino, svetovno pomanjkanje hrane, med drugim poroča portal The Hill.

Po sankcijah, ki so jih proti Rusiji uvedle številne države zaradi invazije ruskega predsednika Vladimirja Putina na Ukrajino, Biden tako napoveduje, da bo živil po številnih državah začelo primanjkovati in bodo veliko dražje kot kdaj koli prej.

»Ko govorimo o pomanjkanju hrane, da, govorili smo o pomanjkanju hrane. To se bo resnično zgodilo,« je dejal Biden na tiskovni konferenci v Belgiji po udeležbi srečanja voditeljev Nata in G7.

»Cena sankcij ni naložena samo Rusiji. Naložena je tudi strašno velikemu številu držav, vključno z evropskimi državami in tudi Ameriko. Tako Rusija kot Ukrajina sta namreč za Evropo največji izvoznici žita, če omenimo samo en primer,« je poudaril Biden.

Biden dodaja, da so voditelji držav G7 razpravljali o morebitni možnosti, da bi zato Združene države Amerike in Kanada povečale izvoz pšenice

Prekinitev svetovne prehranjevalne verige pa je le del problema, saj so svetovne cene hrane dosegle rekordne ravni že pred rusko invazijo na Ukrajino.

Pri tem pa bi lahko države, ki poskušajo kopičiti hrano ob krizi, povzročile dodatne zaplete. Tako so Madžarska, Turčija, Argentina, Srbija in Egipt že zagrozile z omejitvijo izvoza žita. 

Komentarji (30)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
emmmm (ni preverjeno)

Jooj ena ale dvej drzavi nemreta povzrociti taksnoga pomanjkanja hrane. Ge pa je se sto vido ka je nekaj proizvedeno v Ukrajini ale Rusiji. Ka pa se tice psenice pa raste tudi prinas, tudi drugje + poleg vsega mamo drzavne rezerve ge se lejko zeme za to eno leto izpada. Za drugo leto pa se trbej organizerati ze letos, dati vzpodbude nasim kmetom ka masovno sejejo psenico ka gratamo z njo samooskrbni. Kelko njih pa je fiktivno posajenih samo ka dobijo subvencijo…. se pa se… pa ce de to vse psenica pa smo tan. Ale pac trbej umetno narediti krizo se coj? Covid norija nej bila zadosti?

Fujd (ni preverjeno)

Evropa brez izvoza ne preživi če še ti ni znano
Meso ne raste še enkrat na drevesu
Koliko pšenice koruze.,,pa živali pojejo da potem ti lahko ješ snicel

In reply to by emmmm (ni preverjeno)

Gost24482 (ni preverjeno)

Prekmurci bi pa komot preživeli.....elektrarno na muro, polaniči prepovedate kukorco fermetejrate pa za kruj ponucate, kmete ka povajo meso pa že dugo mamo samo ste pozabili

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti si gvušno iz Janševe kompanije. Ka mamo mi rezerve za eno leto, to se ti je verjetno samo senjalo.

In reply to by emmmm (ni preverjeno)

maymoon (ni preverjeno)

Itak, skuhali so nan pomanjkanje hrane... v isti sapi pa se američani hvalijo ka se naj ne bojimo, ker oni do na pomagali. In njihova pomoč de izgledala kak dobava energentov in hrane po dosti višjih cenah. Evropejce nas je lejko sran ka že ne ven kak dugo vsi po vrsti volimo z ameriko zlizane ljudi. Namesto ka bi Evropa ameriki gvinte rejzala, se rajši med sebov svajuvlemo, američani pa se ržejo in štejo dobičke na račun naše zaplankanosti.

Znon ale nej (ni preverjeno)

Zavado se bistvo za razliko od dosta tü pijšojoučeh. Enostavno ne razmejo, ka so več ale menje krizo v Ukrajijne zaküjale Amerekance in tou je nej trajalo eno, dvej, desejt lejt. Načrtno so rijvale Nato proute vzhode, se mejšale v volijtve v Urajijne in še se najde. Zdaj si na velko branejo demokracijo v Ukrajijne, ale vas večijna lekar ne vej, ka je ta država po sej merijtvaj (uradneh) ena ale najbole koruptijvna v Evrope. Čeglij ma dosta naravneh bogastev ma DBP lekar slabše od Albaneje. Zakoj... če so tak bogate? Si kradnejo, so podkülijve... in takšno državo je najležej izkoriščate, njej diregejrate politeko in posledece so tü: od Rusof se naj ne küpüvlejo energente, od Ukrajijne pa repeco za ole in pšenico... "se do pa nadomestele Amerekance"! Kak predvedljijva pričeca!
Ka se tijče nas, pa je Čarne vrag spodeg napijso neka podatkof in dau iztočnece in nemam nite najmenšoga razloga, ka ne vörvlen ten podatkon.
Kak san dostakrat pravo v zagnjon mejsece, daleč od toga, ka be bilij Ruse se krijve za tou bojno in krizo. Dela pa zahodna propaganda stou na vöro, ka lidij prepriča o ton!

In reply to by maymoon (ni preverjeno)

sm (ni preverjeno)

letos več nemreš gli pšenice sejate, kak tudi nej gvušno, ka pšenica bo!! Mogli mo bole odgovorno ravnati z vsen ka mamo, kak tudi to spoštovati bole...

sm (ni preverjeno)

Pardon! letos komaj na jesen pa bi že dalo sejate za drujgo leto.

Uradno.. (ni preverjeno)

Stari pa bo ostal brez pameti.

Izi99 (ni preverjeno)

Hahaha NATO je fajn uslišo Ameriko ewo zdaj pa mamo
. Amerika je skuhala tou vse skup z Ukajino ka uniči Rusijo. Namesto mir mir oni še masovno pošilajo orožje marš banda

xyz123 (ni preverjeno)

Upam vsaj da je narodu sedaj jasno, koliko je politikom mar za vas ... ker te sankcije škodijo samo navadnemu prebivalstvu Evrope in Rusije ...

. (ni preverjeno)

Samo z rusije dobovamo nafto pa plin pa hrano. Spocrkali bomo če ne bomo žrli ameriško sranje.

. (ni preverjeno)

Kak san z 1x napijso. Ci be nase kmete spostovali (ka jih mamo prece dobre), nebi obdavcavali dezevnico pa vsako stvar ka ma vejze z kmetovanjem, bi Slo. mejla komot samo oskrbo. Ampak je politikon to nej v interesi. Ali ok o ton nescemo gucati . Smesno je kak kmeti scejo mete vecjo ceno odkupa se politiki skoraj nevrzejo v luft ,kda si pa sami place zdigavlejo pa nega problema.

maymoon (ni preverjeno)

Ja, pa tudi lidje bi mogli začnoti malo bole spoštovati kmete. Nej pa ka pod sakšo temo o kmetaj na ton sobotainfo čitamo imbecilne izlive primitivcov ka so kmetje bogati, puni subvencij z nenormalno dragimi traktorami pa ne ven kakšne nebuloze vse. Zdaj gda do pa lačni pa de palik kmet najboukši prijatelj.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

to so izmečki ,keri sami nemajo od života nikaj. Kak ges poznan lidgej bar normalne ,se mladijno danasnjo po enoj strani cejnijo kmete. Za par lejt ali pa mejscof pa do kmete sprasuvale ,kak se posadij paradajz ali pa kaksa koli zelenjava itd. Ali pa kak se vecja zemla spremenij v rudovitno zemlo za vecji proizvod saj jih 90% sploj nevej ,ka na enoj zemli nemre rasti 20 lejt ena ta ista stvar pa ka more zemla počijvate po domače povejdano.

In reply to by maymoon (ni preverjeno)

60000p (ni preverjeno)

Eno so kmetje, ki sootujejo svoje zemljo, drugo so kmetijske farme ki lovijo evropske subvencije. Te zadnje ne prispevajo popolnoma NIC k tvojemu paradajzu ali zelenjavi. Gre za kulake kmete 100ha plus. Ti za ceno vec eur unicijo tudi njive, travnike, ce je potrebno. Raje se vprasaj zakaj vecina ljudi doma nima vec niti vrta, ker so lenobe in raje kupijo spricano spansko ali iz maroka zelenjavo.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

To so kmeti z velko proizvodnjo in to se dobro zavedan oz zavedamo :) . CI pa prave kmet zeme subvencijo pa nepovratne sredstve in se kujpe večje bokše traktor oz opremo za traktor pa silose. Pa njemi včase privoscin.

In reply to by 60000p (ni preverjeno)

Fuhvhugghgh (ni preverjeno)

IZ NATEGA V NATEG NOBENOGA POMANJKANJA NI LAŽETE KAK SVINJE KDA MAJO DRIJSKO!

čarni vrag (ni preverjeno)

»Cena sankcij ni naložena samo Rusiji. Naložena je tudi strašno velikemu številu držav, vključno z evropskimi državami in tudi Ameriko. Tako Rusija kot Ukrajina sta namreč za Evropo največji izvoznici žita, če omenimo samo en primer,« je poudaril Biden.

Dementni Joe je strelo na Rusijo, te pa trufo Evropo. Kolateralna škoda. Ka paš prištinski doktor in Noriški kralj na to pravi? Ka de on poskrbo, ka lejko crknemo. Mogoče de se še enok z goričko mariško v Kijev pelo, pa ta z Zelenim zriktala pšenico, Orban pa da papriko.

Gost24482 (ni preverjeno)

Mi večina kukurce uvažamo iz avstralije nej pa od sovjetov. Cena je zrasla že pred vojno zaradi padca vrednosti evra in američki jaužek je že to pozabo. Pa pozabo je povedati ka mata z njegovin sinekon posle z ukrajino ka ta pomale šla za rešetke

čarni vrag (ni preverjeno)

Šo san gledat, iz Avstralije koruzo ne uvažamo.

In reply to by Gost24482 (ni preverjeno)

Gost24482 (ni preverjeno)

Aja....ukraina nas zalaga 30% ostalo verjetno prileti z neba

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

asdasd (ni preverjeno)

da evropske države čaka pomanjkanje hrane ? Uvesti živilske karte, kot med vojno in bo za vse dovolj !

čarni vrag (ni preverjeno)

V Sloveniji je večina (več kot 70 %) potrošene hrane uvožena, le približno tretjina hrane je domačega, slovenskega izvora, pred letom 2004 je bilo uvožene 40 % hrane. Tako uvoz kot izvoz hrane sta se po vstopu Slovenije v EU, občutno povečala. Izvoz se je povečal predvsem na račun nepredelanih kmetijskih proizvodov, uvoz pa na račun predelanih proizvodov. Več kot polovico uvožene hrane (60 %) se uvozi iz sosednjih držav (Avstrija, Hrvaška, Italija in Madžarska), največ se uvozi žita, sadja, zelenjave in sladkorja.

To so zdaj rezultati dela magistra Židana in ostalih kmetijskih komedijantov. Pred vstopom v EU smo uvažali 40% hrane, zdaj pa že 70%. To je velikanski uspeh. Izvažamo nepredelane kmetijske proizvode, uvažamo pa predelane. Tak kak vozimo hlode v Avstrijo, od njih pa kupujemo blanje. Idiotizem na vsakon koraki, to je Slovenija.

Znon ale nej (ni preverjeno)

Dobro napijsano, neman nite najmenšoga razloga, ka nebe vörvlo v tej podatke, štere se napijso!!! In tou je žalostno, ka ena zelejna država, za kakšno se mamo, uvaža geste! Ne brigamo se za nika, namakalne sisteme so nan v kurce, če že najdeš neka zelenjave v boute, pa je krepko predraga. Normalno, če je pomanjkanje, so cejne vejkšne in tou je normalno pravilo v ekonomije.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

ZTR (ni preverjeno)

Itak man 20 kg preveč. Mogoče de to pomanjkanje celo prav prišlo.

piškota (ni preverjeno)

Se strinjam. Se bodo vsaj evrospke statistike o debelosti popravile. 😉

In reply to by ZTR (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Prišo je Veliki beli oče iz Wašingtona, obiskat indijanske poglavarje rezervata EU. Tej EU poglavarji so nej vredni pol kurca. Najslabši med njimi je maršal Twitko.

Felix 10001 (ni preverjeno)

Vse, da bi lahko Američani svojo svinjarijo spravili na naše police 🤮

xxxxx (ni preverjeno)

Zdaj vam je jasno zakoj je Bill Gates pokupil telko kmetijskih zemljišč v ZDA in postal največji 'kmet'. Ta človek zna vse vnaprej ka da se zgodilo in v vsaki krizi še dodatno poveča svoje bogastvo. Mediji pa ga imajo za največjega filantropa in dobričino.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice