Povprečna slovenska občina bi imela 10.000 prebivalcev.

Povprečna slovenska občina v letu 2021 bi po izračunih državnega statističnega urada obsegala 96 kvadratnih kilometrov površine in imela približno 10.000 prebivalcev. Ti bi bili stari povprečno 44 let. Živeli bi v 83 kvadratnih metrov velikih stanovanjih, vozili bi se v okoli 11 let starih avtomobilih.

V takšni povprečni slovenski občini bi v enem letu z javnim odvozom zbrali 365 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, ugotavljajo na Statističnem uradu.

V štirih največjih občinah živi četrtina prebivalcev Slovenije

V štirih prebivalstveno največjih slovenskih občinah - Ljubljana, Maribor, Kranj in Koper - živi četrtina prebivalcev Slovenije. Vsak sedmi živi v Ljubljani. V štirih občinah z najmanj prebivalci, to so Osilnica, Hodoš, Solčava in Kobilje, živi skupno le nekaj več kot 1700 prebivalcev.

Na kvadratnem kilometru površine Slovenije živijo v povprečju 104 prebivalci. Najgosteje poseljena občina je Ljubljana, kjer živi povprečno 1068 prebivalcev na kvadratni kilometer, najredkeje poseljena pa Solčava s petimi prebivalci na kvadratni kilometer.

Med t. i. izrazito delovne občine statistiki uvrščajo tiste, v katerih je število delovnih mest vsaj za 16 odstotkov večje od števila delovno aktivnih prebivalcev. Ob koncu leta 2021 je bilo takih občin 16.

Med temi je še posebno izstopala občina Trzin, ki je imela 3,5-krat več delovnih mest kot delovno aktivnih oseb s prebivališčem v tej občini.

Najnovejše avtomobile imajo v Trzinu

Povprečna uporabna površina stanovanj v Sloveniji je leta 2021 znašala 83 kvadratnih metrov oz. približno štiri kvadratne metre več kot leta 2011.

Največjo povprečno uporabno površino so imela stanovanja v Vodicah; znašala je 118,5 kvadratnega metra in se je v desetih letih povečala za 13 kvadratnih metrov. Občina z najmanjšo povprečno uporabno površino stanovanja (skoraj dvakrat manjšo od največje) so bile Cirkulane.

V letu 2021 so bili osebni avtomobili v Sloveniji povprečno za 2,2 leta starejši kot deset let prej. Povprečno najmanj stare osebne avtomobile so vozili v občini Trzin, najstarejše pa v občini Kanal.

Povprečna starost osebnih avtomobilov se je v omenjeni časovni primerjavi najbolj povečala v občini Brda, in sicer za 3,7 leta, še ugotavljajo na državnem statističnem uradu.

Komentarji (4)

Konsolo (ni preverjeno)

In koliko steje povprecna prekmurska obcina???? No, da vidimo.

Xyzz (ni preverjeno)

ukinit polovico občin !!!

Hajduk (ni preverjeno)

Teh štiri občin bi bilo čist dovolj za tako malo državico!

čarni gringos (ni preverjeno)

Točno !

In reply to by Hajduk (ni preverjeno)

Starejše novice