Slika je simbolična.
Priložnost za poziv k smotrnemu in bolj varčnemu ravnanju s hrano in skrbjo za komunalne odpadke.

Vsak prebivalec Slovenije v povprečju zavrže kar 68 kilogramov hrane na leto. Zaskrbljujoč podatek predstavlja dejstvo, da je približno 40 odstotkov te hrane še užitne.

Polovico vse hrane zavržemo doma, v gospodinjstvih, na kar je opozoril tudi okoljski minister Uroš Brežan.

Beležimo tudi vse več komunalnih odpadkov

Slovenci beležimo tudi vse več komunalnih odpadkov, ki mogokrat nažalost pristanejo tudi v naravi. Čeprav imamo dobro organiziran sistem ločevanja odpadkov, pa le-ti vse bolj predstavljajo breme našemu okolju. Z onesnaževanjem narave se posledično slabša tudi kvaliteta naših življenj.

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke o tem koliko odpadkov je bilo ustvarjeno lani na območjo celotne države.
 

Kilogram odpadkov na dan

Lani smo vsi prebivalci Slovenije ustvarili kar 769.120.700 kilogramov odpadkov. Vsak Slovenec je tako pridelal 365 kilogramov na leto, oziroma kilogram komunalnih odpadkov na dan.

Največ nastalih komunalnih odpadkov so imeli v najmanjši občini Odranci, kjer so jih zbrali kar 879 kilogramov. Sledita Mestna občina Murska Sobota z 872 kilogrami ter Lendava, kjer so imeli 587 kilograma nastalih komunalnih odpadkov na prebivalca.

Najmanj komunalnih odpadkov na prebivalca sta ustvarili občini Rogašovci in Šalovci z 242 oziroma 234 kilogrami, sledi pa občina Grad z 259 kilogrami.

Največ javnega odvoza odpadkov v mestni občini

V Mestni občini Murska Sobota so z javnim odvozom zbrali kar 571 kilogramov odpadkov, sledita pa občina Gornja Radgona s 409 kilogrami ter Radenci s 385 kilogrami.

Najmanj komunalnih odpadkov, 196 kilogramov, so z javnim odvozom zbrali v občinah Gornji Petrovci in Šalovci, sledi pa občina Rogašovci z 200 kilogrami.

Daleč največ odloženih komunalnih odpadkov na prebivalca je bilo v Murski Soboti: 104 kilogrami. Sledita občina Veržej in Lendava s 55 oziroma 52 kilogrami. Najmanj komunalnih odpadkov pa je v dveh občinah na Goričkem ter v Svetem Juriju ob Ščavnici. V Gornjih Petrovcih, Rogašovcih ter Svetem Juriju so odložili 24 oziroma 25 kilogramov komunalnih odpadkov.

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Pepa pujsa (ni preverjeno)

Zakoj blokirate Janičevo komentetanje ?

J egy hd sok (ni preverjeno)

To anketo ste verjetno delali na bogatih slovenceljev,ker siromak nima kaj zavržt...Lažovi,nej vse v en koš metat,vse te vaše trditve so neutemeljene in zavajujoče.So bogati šteri ogromno vsega zavržejo,so pa tudi siromaki šteri nimajo kaj zavreč... 🖕

In reply to by Pepa pujsa (ni preverjeno)

Lili12 (ni preverjeno)

Ne vem kaj ti ni jasno, ne gre ta anketo temveč ta podatke

In reply to by J egy hd sok (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Take so pač vrednote kapitalističnega sveta. Bogati in revni.

In reply to by J egy hd sok (ni preverjeno)

takkero (ni preverjeno)

Zato ka zakurijo smeti doma na dvorisce oz. v peci na drva. Enostavno razlozeno

gru (ni preverjeno)

Naj le kurijo. Nihče jih pri tem ne ovira, jim tega ne preprečuje, še najmanj pa inšpekcija.

In reply to by takkero (ni preverjeno)

eeeee (ni preverjeno)

Odvoz odpatkov in vse kar spada zraven, bi moralo biti "brezplačno". Občine, bi morala zaračunat pri plačilu davka na nepremičnine, fiksen znesek.

vr (ni preverjeno)

sramota še v zbirnem centru ne date odpadnega železa za gasilce mi plačamo te odpadke te jih pa še komunala proda pa lepo dobi 2 krat plačano

gru (ni preverjeno)

Kadar še užitna hrana konča med komunalnimi odpadki, dočim je že nekaterim primanjkuje, se ob tem poraja marsikatero vprašanje. Izobilje pač prinaša razuzdanost in nespoštljiv odnos primitivnih petičnežev do hrane. Sicer pa lahko ti brezvestneži tudi sami kdaj postanejo žrtve pomanjkanja hrane. Prihodnost je nepridvidljiva in ničesar ne izključuje.

kapateje (ni preverjeno)

Vsakega človeka bi morali peljati na ekskurzijo na največja smetišča svet Kakor so zavezniki po končani vojni nacistične oficirje peljali na obisk v taborišča da so videli kaj so počeli. Tako bi se mi ljudje po obisku smetišč zavedali kaj počnemo z našo ZEMLJICO. Ampak ko se bo človek zavedal da ne more jesti denar bo prepozno.

Starejše novice