Slika je simbolična.
Za obvladovanje epidemije covida-19 imamo na voljo učinkovita orodja, ocenjuje minister Danijel Bešič Loredan. Kljub temu da je novi koronavirus še vedno med nami, smo se z njimi naučili živeti in ostajamo odprta družba, je poudaril.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavljali aktualno epidemično stanje in aktivnosti za obvladovanje epidemije covida-19, poudaril, da je naloga ministrstva zagotoviti, da zdravstvenega sistema ne ustavljajo.

»Na srečo imamo zdaj močna orodja,« je dejal in spomnil na novo, prilagojeno cepivo proti covidu-19, učinkovita zdravila in jasne protokole.

Najpomembnejša pri tem je zaščita najranljivejših skupin, predvsem starejših. »Ta trenutek ostaja ključno osnovno cepljenje proti covidu-19 in cepljenje s poživitvenimi odmerki prebivalcev nad 60. letom starosti in rizičnih ter upoštevanje preventivnih ukrepov,« je poudaril predstojnik centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel.

Zaradi novega cepiva povečan interes za cepljenje

Cepljenje proti covidu-19 tako še vedno ostaja ključen preventivni ukrep. Ob prihodu novega, na različico omikron prilagojenega cepiva, so v ljubljanskem zdravstvenem domu zaznali povečan interes za cepljenje, je povedala strokovna direktorica Tea Stegne Ignjatovič.

Glede na pretekle izkušnje so število cepilnih terminov povečali predvsem ob koncu tedna. Na cepilni dan minuli teden so na primer cepili 300 oseb, danes jih pričakujejo okoli 600.

Cepijo z vsemi cepivi, največje povpraševanje pa je po najnovejšem, večina jih po besedah strokovne direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana tako pride na cepljenje s četrtim, torej drugim poživitvenim odmerkom. »Do pet oseb na cepilni dan pride tudi po prvi odmerek, tega smo tudi še posebej veseli,« je dodala.

O novih dnevih cepljenja in mobilnih enotah ne razmišljajo

Po oceni državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje Tadeja Ostrca cepljenje v cepilnih centrih poteka zelo dobro. Na ministrstvu, kjer svojo vlogo po njegovih besedah vidijo kot vez med stroko in izvajalci ter uporabniki zdravstvenih storitev, so ob tem v stalnem stiku z izvajalci cepljenja, če bi se pojavile kakršnekoli težave.

Za zdaj pa se še niso odločili za enoten pristop k cepljenju, ampak so to prepustili izvajalcem, ki najbolj poznajo posebnosti posameznih regij.

»Zaenkrat so informacije zelo spodbudne, prav tako iz domov za starejše občane,« je še izpostavil državni sekretar. Trenutno, kot je dodal minister, tako ne razmišljajo o organizaciji mobilnih enot ali t. i. dni cepljenja, saj da cepljene trenutno široko dostopno za vse.

Komentarji (7)

Gost 2023 (ni preverjeno)

Nismo zdravniki “krivi”, da smo v našem državnem sistemu prišli tako daleč, da zavarovalnica naših storitev ne plača ustrezno (storitve niso usklajene niti z inflacijo), da se je do nedavnega delalo plansko in da tudi s sedanjim interventnim zakonom nismo nič kaj dosti dosegli, saj podplačane storitve, tudi če so plačane vse, še vedno pomenijo izgubo. Celo več ko jih narediš, večjo izgubo si pridelaš. Da so čakalne vrste le vedno daljše. Da zdravniki v državnem sistemu nismo nagrajeni glede na znanje, kompetence in pridnost in tudi ne glede na to, koliko življenj rešimo, nismo nikoli primerljivi visoko izobraženim znancem iz npr. državnega podjetja za energetiko. Zaradi vseh naštetih anomalij našega državnega sistema je reforma zdravstva nujna. Ne sme in ne more pa reforma v smer ameriškega zdravstva, kjer se za zdravstvo porabi skoraj 20 % BDP (19,7 % v l. 2021).

vikoder (ni preverjeno)

nega covid mas pa fenomen ka so malo tak zaj normalni

920939082 (ni preverjeno)

haha, vi ste kar cepite, in vsak se naj prostovoljno odloči, brez prisile prepovedi vstopa kamorkoli

Tecumseh (ni preverjeno)

Poglej, če bo epidemija boš hudo razočaran nad novo oblastjo, katera ti je obljubljala vse mogoče, pa tudi pred volitvami non-stop delala v smeri, samo da nagaja pri ukrepih. Ti, pa tudi jaz seveda ne bova odločala o ničemer... vseeno, bi se rad dal presenetiti, da ukrepov ne bo, da ne bo epidemije... vsem, tako desnim kakor levim, pa cepilcem in anticepilcem, so se ukrepi dobesedno priskutili. Radi bi se nemoteno gibali, brez mask...... ampak, kot sem omenil zgoraj, oba sva in bova nemočna, če bodo ukrepi, zahteve, po tvojem "prisile"...

In reply to by 920939082 (ni preverjeno)

ajdijo (ni preverjeno)

To pa je vic dneva..povečan interes za cepljenje..stari naj se cepijo in naj bodo poskusni zajčki, mladi pa naj prenašajo virus..narobe svet..narod ne naseda več na take finte.

. (ni preverjeno)

Povečani interes za cepljenje prlej se je dnevno eden cejpo zdaj pa 2 na den.

IVO (ni preverjeno)

SAJ VEČINA PO CEPLJENJU RABI ZDRAVILA ZA REČENJE KRVI TUDI TROMBOZE SO PRISOTNE TO KAJ JAS POZNAM VSAK JE PAČ VLADAR SVOJEGA TELESA.

Starejše novice