Slika je simbolična.
Daleč najbolj zadolžena občina v Sloveniji so že več let Gornji Petrovci z dolgom 2801 evra na prebivalca.

V vrhu po skupnem dolgu na prebivalca so bile konec leta 2021 še občine Kostel (1051 evrov), Dobrepolje (1043 evrov) in Šentrupert (1025 evrov). Povprečno je bil vsak občan v državi zadolžen za 510 evrov, Ljubljani pa za 916 evrov.

Skupni dolg slovenskih občin je konec leta 2021 po podatkih ministrstva za finance znašal 1,04 milijarde evrov, kar je 73 milijonov evrov več kot leto prej. Tako je bil v povprečju takrat vsak občan v državi zadolžen za 510 evrov, leto prej je bila ta številka 473 evrov.

Gornji Petrovci z blokiranim računom

Občina Gornji Petrovci ima zaradi najemanja neugodnih posojil že od leta 2009 blokiran račun. Njen dolg je konec leta 2021 znašal nekaj manj kot 5,7 milijona evrov in se je v primerjavi z letom prej še povečal.

Čeprav se je obseg skupne zadolženosti občin in pravnih oseb javnega sektorja na ravni občin tudi v letu 2020 v primerjavi z letom 2019 povečal, in sicer za 47,5 milijona evrov, so na ministrstvu za finance v letnem poročilu ocenili, da stanje ni zaskrbljujoče.

»Občine (tudi) s pomočjo zadolževanja izvajajo investicije, ki pomenijo plačila izvajalcem, nova delovna mesta delavcem, izboljšano kakovost življenja občanom, gospodarsko aktivnost in s tem ustvarjajo bruto domači proizvod,« so na ministrstvu zapisali v poročilu o zadolženosti občin za leto 2020.

Tudi glavni urednik projekta Zlati kamen Robert Mulej ugotavlja, da podatki o zadolženosti posamezne občine nimajo neposredne zveze z razvitostjo ali uspešnostjo. 

»Na splošno slovenske občine niso močno zadolžene - za večino javnega dolga je 'zaslužna' država. Posojila so sicer ne le legitimno, ampak dostikrat tudi zelo smiselno orodje za financiranje razvoja kraja,« je pojasnil za STA.

»Kakovostno upravljanje razvoja pomeni, da znamo spretno uporabljati različne vire financiranja, ki so na voljo - tudi posojila. Občina, ki nima posojil, zato ni a priori 'boljša' od tiste, ki je zadolžena. A prav tako ni nujno slabša. Gre za to, kako uporabljamo celoten portfelj možnosti, ki so na voljo,« je poudaril.

Brez dolga več štajerskih občin

Brez dolga so bile konec leta 2021 občine Bloke, Cerklje na Gorenjskem, Gorišnica, Gorje, Jezersko, Kranjska Gora, Markovci, Mengeš, Preddvor, Rače-Fram, Starše, Šmarješke Toplice in Trzin.

Glavno mesto Ljubljana ima dolg 916 evrov na prebivalca, drugo največje mesto Maribor pa 775 evrov na prebivalca.

Konec leta 2020 so imele skupni dolg na prebivalca nad tisoč evrov še občine Solčava (1157 evrov), Šentjernej (1014 evrov) in Litija (1005 evrov). A so ga do konca leta 2021 uspele znižati, in sicer Solčava na 995 evrov, Litija na 961 evrov in Šentjernej na 936 evrov na prebivalca.

Med najbolj zadolženimi občinami pa še ... 

Med bolj zadolženimi občinami so po podatkih ministrstva za finance za konec leta 2021 še Celje (919 evrov na prebivalca), Velika Polana (957 evrov na prebivalca), Gornja Radgona (894 evrov na prebivalca), Kočevje (880 evrov na prebivalca), Lukovica (876 evrov na prebivalca), Slovenska Bistrica (825 evrov na prebivalca), Šalovci (819 evrov na prebivalca), Ptuj in Žužemberk (814 evrov na prebivalca), Bohinj (809 evrov na prebivalca) ter Komenda (801 evro na prebivalca).

Nominalno najvišji dolg so imele konec leta 2021 mestne občine Ljubljana (249,6 milijona evrov), Maribor (80,9 milijona evrov), Celje (44 milijonov evrov), Koper (33,1 milijona evrov) in Kranj (27,8 milijona evrov).

Sledijo Slovenska Bistrica (21,2 milijona evrov), Velenje (20,3 milijona evrov), Ptuj (18,5 milijona evrov), Litija (14,9 milijona evrov), Nova Gorica (14,7 milijona evrov), Ajdovščina (14,2 milijona evrov), Kočevje (13,8 milijona evrov), Kamnik (13,5 milijona evrov), Škofja Loka (13 milijonov evrov), Slovenj Gradec (12,7 milijona evrov), Krško (12,1 milijona evrov), Brežice (10,8 milijona evrov), Izola (10,6 milijona evrov) in Piran (10,1 milijona evrov).

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Öuli (nepreverjen)

Ka pa Odranski ban….tos….,,,?

hmmmm (nepreverjen)

Mene bole zanima kama idejo pejnezi v Velki
Polani glede na to ka se ne dela NIC! Kome idejo?

Kobajagi (nepreverjen)

Plemenitijo se,se pravi,ka ne delare dug,ampak sparate.

In reply to by hmmmm (nepreverjen)

Senčnik (nepreverjen)

Vej pa se dela paradajz,šteri de se pomali zapiral..kak de se splačalo, če se greje na podlagi plina,ki je jako dragi pa ga se še mogoče niti nede moglo dobiti..!? Trbej pijtati župana! Un he itak boug i batina!

In reply to by hmmmm (nepreverjen)

pacen1234 (nepreverjen)

se je pa napravilo... saj pa mamo nove ceste po cejli občini, pločniki po cejli občini, park, kolesarske pa pešpoti.... So še stari dolgovi tudi....

In reply to by hmmmm (nepreverjen)

Damič šerif. (nepreverjen)

Kateri stari dolgovi? Če so, so od iste občinske garniture, kot je trenutno. Glavna cesta in pločnik skozi vas ni investicija občine, saj gre za medkrajevno cesto. Se pa župan rad s tem hvali, čeprav je le nagajal pri izvedbi, kaj šele, da bi pomagal. Ostale ceste v občini, ki so pa dejansko občinske, so pa v katastrofalnem stanju. Park? A se mogoče kdo kdaj vpraša zakaj je občina Velika Polana že vrsto let na repu kazalnikov razvitosti, kvalitete življenja, povprečne plače,… Ja, park je super, da lahko brezposelni v njem sedijo in uživajo v brezdelju. Oni kazalnik pridobivanja evropskih sredstev pa je le dokaz, da se sredstva znajo pridobit le za totalno nerazvojne in nekoristne namene, kot je recimo izobešanje muškatlinov na ulično razsvetljavo pa v odslužene avtomobilske gume. Ja, to je res super pa se veliko bolje živi v občini!

In reply to by pacen1234 (nepreverjen)

Nadangel (nepreverjen)

Ka te briga, brigaj se za svoj bankaš.

In reply to by hmmmm (nepreverjen)

rojko rules (nepreverjen)

bravo rojko v radgoni je zaj vse lepo

Gost 112 (nepreverjen)

Pa nede še konca tej Šiktubrove bede v Petrovcih?!

Starejše novice