Slika je simbolična.
Policija opozarja, da bo z današnjim dnem pričela z nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala do 15. avgusta 2021.

Od 9. do 15. avgusta bo po vsej Sloveniji potekala nacionalna akcija; policisti bodo preverjali, ali ste prehitri.

Policija bo v času akcije po vsej Sloveniji izvedla poostren nadzor hitrosti SPEED, ki je mednarodno usklajen. Nadzor hitrosti pomeni aktivnosti povezane z umirjanjem prometa in je uvod v začetek šolskega leta.

Agencija in policija znova pozivata: »Z umirjeno vožnjo prispevajte k varnim potem za vse prometne udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za našo lastno varnost. Zmerno in odgovorno vozite zato, ker se objestna vožnja lahko konča usodno.«

Neprilagojena hitrost letos terjala že 26 smrtnih žrtev

Med 1. januarjem in 15. julijem 2021 se je po trenutno dostopnih začasnih podatkih na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1335 prometnih nesreč. Skoraj polovica teh nesreč (660) je zabeležena v času med petkom in nedeljo.

Glede na minulo leto, ko je bilo v enakem obdobju zaradi neprilagojene hitrosti 1406 prometnih nesreč, beležimo 5-odstotno zmanjšanje. Vendar pa so bile posledice letošnjih nesreč bistveno težje, saj je zaradi neprilagojene hitrosti umrlo že 26 oseb.

Izmed teh smrtnih žrtev je bilo letos največ, kar sedem, voznikov motornih koles, pet voznikov osebnih avtomobilov, štirje pešci, ki prometne nesreče, v kateri so umrli, niso povzročili, štirje vozniki tovornih vozil, dva potnika, ter po en voznik mopeda, štirikolesnika, traktorja in en kolesar.

Rahel upad je zabeležen pri lažjih in hudih telesnih poškodbah, prvih je bilo 123, slednjih pa 619. Zaradi neprilagojene hitrosti je bilo sicer največ lažjih telesnih poškodb voznikov osebnih avtomobilov (256), pri kolesarjih (136) in potnikih (96). Pri hudih telesnih poškodbah so letos izpostavljeni kolesarji (35), vozniki motornih koles (25) in vozniki osebnih avtomobilov (24).

Ne vozite prehitro in bodite pozorni na okolico

Ob tem Agencija za varnost prometa in policija svetujeta:

• v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti;
• zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce;
• na regionalnih cestah in pri zavijanju oziroma vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo;
• ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite;
• v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje;
• čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje.

Komentarji (4)

realnoo (ni preverjeno)

HEHE, ZE 26:)
KELKO JIH UMRE KA NE PRIDEJO PRAVOCASNO NA SPEC. PREGLED...??

Šabanovski (ni preverjeno)

te poostreni nadzori se samo po prekmurji izvajajo, gda se vozin po celji ali ljubljani, niti en radar ne vidin.

AA430 (ni preverjeno)

Omejitve,ki jih imamo,so stare ze nekaj desetletij...
V tem casu so avti in motorna vozila tudi nekaj desetletij napredovala in so tudi toliko bolj varna.
Nekdo,ki se normalno pelje in je zbran, 10 ali 20 kilometrov na uro cez omejitev,ali pa tudi 30,,na AC,ne ogroza dobesedno nikogar.
Ko pa pridemo do ostalih,alkohol,droge,tablete,starost na zalost in voznje po nasprotnih pasovih in preskakovanje pasov in utrujenost in nenaspanost,pa je druga pesem. Tu pa takoj podpisem,da morajo izpiti leteti oz.jih dozivljensko prepovedati,pa bo enkrat mir.
Kazen oz.placilo globe,je nekaj,kar tega ne bo ustavilo. Ko pa se bo zacelo pobirat izpite,pa bo vsak imel hitro vest in pametno glavo.
Pa srecno voznjo vsem in pazite nase v prometu.

AA430 (ni preverjeno)

Se pa tudi strinjam z Šabanovskim,da ima celo prav za napisano.

Starejše novice