Manj trgovanja z nepremičninami, a njihove cene so še naprej rasle. Cene stanovanj po Sloveniji še vedno zelo različne, razlika med prestolnico in Prekmurjem ogromne.

Lansko leto, ki ga je zaznamovala epidemija covid-19, je bil obseg trgovanja na slovenskem nepremičninskem trgu manjši kot pred epidemijo, cene nepremičnin pa so še naprej rasle.   

Rast cen nepremičnin letos celo pospešena

Po normalizaciji poslovanja z nepremičninami je letos število transakcij z nepremičninami poskočilo in bilo aprila že na približno enaki ravni, kot v letu pred epidemijo. 

Glede na predhodne podatke pa se je rast cen stanovanjskih nepremičnin letos celo nekoliko pospešila, kažejo podatki Geodetske uprave Republike Slovenije.

Povpraševanje se med epidemijo ni zmanjšalo

Število realiziranih transakcij s stanovanjskimi nepremičninami, to so stanovanja in stanovanjske hiše, se je lani v primerjavi z »normalnim« letom 2019 na ravni države zmanjšalo za 17 odstotkov, število transakcij s poslovnimi nepremičninami - pisarne in lokali pa kar za 30 odstotkov. 

Zmanjšanje števila transakcij s stanovanjskimi nepremičninami je bilo skoraj izključno posledica omejevalnih ukrepov države za zajezitev epidemije, saj se povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah v času epidemije ni zmanjšalo.

Veliko povpraševanje po zemljiščih za gradnjo hiš

Število transakcij z zazidljivimi zemljišči se je lani kljub epidemiji celo povečalo, in sicer v primerjavi z letom 2019 za štiri odstotke. 

To je predvsem posledica vse večjega povpraševanja po zemljiščih za gradnjo družinskih hiš, ki se tako kot tudi povpraševanje po stanovanjskih hišah, zaradi visokih cen stanovanj v večjih mestih, vse bolj seli na obrobje oziroma v okolico le-teh.

Veliko povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah kljub visokim cenam vzdržujejo predvsem zgodovinsko nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. 

Vrednost in deleži prometa po vrstah nepremičnin, Slovenija, leti 2019 in 2020 (Geodetska uprava Republike Slovenije)

Cene nepremičnin zrasle povsod po državi

Cene nepremičnin so bile lani višje praktično povsod po državi, verjetno pa so zaradi epidemije vendarle zrasle nekoliko manj, kot bi sicer. Razlike v cenah nepremičnin po Sloveniji so velike in se zaradi razlik v rasti cen po obratu cen leta 2015 še povečujejo. 

Ne glede na to, da so v zadnjih petih letih cene stanovanj povsod rasle, so bile razlike med posameznimi območji države občutne. Od leta 2015 so daleč največ zrasle cene stanovanj v glavnem mestu. 

Povprečno 1.750 evrov na kvadratni meter

Trg stanovanj leta 2020 je bil najbolj aktiven na območjih Slovenskih Goric in Krasa. V primerjavi le urbanih območij pa kazalniki dejavnosti trga pokažejo, da je bil trg stanovanj lani nadpovprečno dejaven na območju severne okolice Ljubljane, Celja in Maribora. Dejavnost trga na območju Gorenjske brez Kranja je bila na ravni slovenskega povprečja, na območju Obale in Ljubljane pa pod povprečjem.

Leta 2020 je srednja cena stanovanja (mediana) na ravni države znašala 1.750 evrov na kvadratni meter. Cene stanovanj v večstanovanjskih stavbah so v Sloveniji dosegle zgodovinsko najvišjo raven. 

Srednja cena stanovanj (mediana) po tržnih analitičnih območjih (TAO), leto 2020 (Geodetska uprava Republike Slovenije)

V prestolnici cena stanovanj za slabih 70 odstotkov višja kot na državni ravni

Srednja cena stanovanja v večstanovanjski stavbi je bila lani v Ljubljani za slabih 70 odstotkov višja kot na ravni Slovenije in se je tako že povsem približala meji tri tisoč evrov na kvadratni meter. Precej nad slovenskim povprečjem so še cene stanovanj na Alpskem turističnem območju, ki vključuje tudi Kranjsko goro, Bled in območje Bohinjskega jezera, na območju Obale s Koprom, Piranom, Portorožem, Izolo in Ankaranom, ter v severni okolici Ljubljane, ki vključuje tudi Domžale, Kamnik in Medvode.

Najcenejša stanovanja tudi v Prekmurju

Nad slovenskim povprečjem je bila lani še srednja cena stanovanj na območjih Kranja z okolico in južne okolice Ljubljane, ki vključuje tudi Grosuplje, Vrhniko in Logatec. 

V Mariboru in Celju so bila po oceni​​ Geodetske uprave Republike Slovenije lani stanovanja za več kot polovico cenejša kot v Ljubljani, v Kranju za četrtino, v Kopru pa za slabo petino. 

Najcenejša so sicer stanovanja v Beli Krajini, Zasavju, Prekmurju in Halozah, kjer je bila lani srednja cena stanovanja pod tisoč evrov za kvadratni meter.

Cene hiš so se na ravni države lani skoraj izenačile z rekordnimi iz leta 2008

Srednja cena stanovanjske hiše s pripadajočim zemljiščem je leta 2020 v Sloveniji znašala 107.000 evrov. Cene stanovanjskih hiš so se na ravni države lani skoraj izenačile z rekordnimi iz leta 2008.

Srednja cena hiš (mediana) po tržnih analitičnih območjih, leto 2020 (Geodetska uprava Republike Slovenije)

Hiše v Prekmurju med najcenejšimi v Sloveniji

Cene stanovanjskih hiš so nadpovprečne v največjih slovenskih mestih, v širši okolici Ljubljane ter v turističnih krajih na Obali in na Gorenjskem. Najvišje so cene hiš v Ljubljani, po ravni cen sta sledila Alpsko turistično območje in Obala. 

Tako kot stanovanja v večstanovanjskih stavbah so bile tudi stanovanjske hiše v Mariboru in Celju za več kot polovico cenejše kot v Ljubljani. Najcenejše so hiše na ruralnih območjih, kjer so najcenejša tudi zemljišča za gradnjo hiš. Lani je bila srednja pogodbena cena hiše najnižja v Beli Krajini, sledila sta Posavje in Prekmurje.

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vladek1 (nepreverjen)

Te pa zakoj se mladi izseljujejo, z temi plačami si nemreš normalnega bivališča privoščiti.

wegfregerg (nepreverjen)

Eh vejpa ka je te tau. Oba 950€ plače pa 200 jurjof kredita pa akcija! Nega nevole za mlade gnes den. Inda je žmetno bilau, kda je samo eden pri kuči delo pa dvej kuči, pa vikend postavo. Te so trpeli.

In reply to by Vladek1 (nepreverjen)

No..i (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Stanovanja bi mogla biti še petkrat dražja kot so , ker velika večina mladih še z dudo v ustih rine na svoje čeprav je doma puno mesta.

Mjkox (nepreverjen)

B.e.d.a.k.

In reply to by No..i (nepreverjen)

pusac kara (nepreverjen)

Kak furt obrača "nevidna" roka trg v prid naroda. /s

.... ..... (nepreverjen)

Gnes den moreš biti socialni problem kak je to debeli fuknjenec in maš vse zašenki.

0aoh (nepreverjen)

med najnižjimi, ampak še vedno veliko predrage, predvsem ker iz ostale bogate slovenije hodijo kupovat v prekmurje in dvigujejo cene na ta račun

lakomlačen (nepreverjen)

To ka se pa hrana tedensko draži v trgovinaj, ka je gorivo sakši teden dražje, ka so storitve dražje, ka je materijal dražji, ka se transport nenormalno draži.... to pa nikoga ne zanima??? Jebale vas nepremičnine ge se narod zapufa za celi život in se te nemre odseliti gda njemi zagusti ka je vezani za tou nepremičnino. Pri nas še vedno vala tista predpotopna kmečka logika, ka če nemaš svoje kuče ali svojoga stanovanja si nikaj v življenji nej dosegno. Te pa smo takši srmačeki kak smo in trpimo doma samo ka mamo svojo nepremičnino, kero te komaj vdržavlemo in zaradi kredita gledamo prazne hladilnike. V tujini toga nega. Tan se mladi vselijo v najmeniško stanovanje in gda ščejo menjati službo ali pač samo lokacijo se enostavno odselijo in si najdejo stanovanje in službo drugje. Pri nas pa narod rinta do penzije v eni službi za minimalca in đouče cejle dneve kak njemi je slabo ali glavno ka ma svojo kučo. Namesto ka bi se odselo ge bi njemi bilo bouše. 100 lejt smo še za leseno žlico ka se toga tiče.

Zmer cenej , (nepreverjen)

baje , da so lesene žlice dosti boljše kot te, ki jih uporabljamo , so bolj prijazne do vitaminov , tak da previdno o lesenih žlicah.

In reply to by lakomlačen (nepreverjen)

. (nepreverjen)

ka pa podražitev živil ste pozabili omejnete :) ,ka se je z pa vse podrazilo .

BAUG (nepreverjen)

Ka se bunite?! Nezmotljivi Trg ma vedno praf! Očitno mate premalo pejnez. DeLaT sE sPrAvTe!

Don Mentony (nepreverjen)

Neumnosti so to kaj počno, cene stanovanj, avtov, hrane, goriv gredo navzgor, prodaja pa se bo znižala, neumnosti . Sicer pa je neumen tudi tisti ki rine z glavo skozi zid in kupuje po tako neumnih cenah .

U4 (nepreverjen)

To so ze govorili 7 let nazaj, ko si v MS lahko kupoval stanovanja po 30 tisocakov
Danes po 70 tisocakov
Jutri po ???

In reply to by Don Mentony (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice