Slika je simbolična.
Z nenadno ohladitvijo in jesenskim časom prihaja tudi obdobje prehladov in viroz. Se sprašujete, kako lahko izboljšate svoj imunski sistem in se izognete pogostim boleznim, ki hodijo z roko v roki s hladnim vremenom?

Okrepitev imunskega sistema je nekaj, za kar bi najraje imeli hitro rešitev ali magičen napitek, ki bi nas stabiliziral in naredil imune za viruse. Vendar pa gre v resnici za spremembo življenjskega stila na določenih področjih, ki potrebujejo izboljšavo.

Predstavljamo šest nasvetov, kako si zagotoviti manj presmrkanih dni:

1. Vsako noč se dobro naspite

Spanje in imunski sistem sta močno povezana. Nezadostna kvaliteta spanca hitro povzroči dovzetnost za raznorazne bolezni. Odrasli morajo dobiti več kot sedem ur spanja na noč, najstniki pa od osem do deset ur. Če imate težave s spanjem in ste pogosto bolni, je čas, da raziščete, zakaj imate motnje spanca.

2. Jejte polnovredno hrano

Klasika: sadje, zelenjava, oreščki, semena in stročnice so živila, polna hranilnih snovi in antioksidantov, ki vam lahko pomagajo v boju proti škodljivim bakterijam. Antioksidanti v hrani pomagajo zmanjševati vnetje v telesu, ki v svoji kronični obliki privede do različnih zdravstvenih težav, vključno s srčnimi boleznimi, rakom in podobno.

Vlaknine, ki jih najdemo v semenih, pa nahranijo črevesni mikrobiom, kar pomaga pri ohranjanju dobrega imunskega sistema. Nenazadnje v sadju in zelenjavi najdemo pomembne hranilne sestavine, kot je vitamin C, ki je znan po tem, da odganja prehlad.

3. Zaužijte več zdravih maščob

Zdrave maščobe, ki jih najdemo na primer v olivnem olju in lososu, lahko okrepijo imunski sistem, da se lažje bori proti boleznim. Olivno olje, ki ima blagodejne proti-vnetne značilnosti, povezujejo z zmanjšanjem možnosti za nastanek bolezni, kot so srčna obolenja ali sladkorna tipa 2, pripomore pa tudi v borbi proti bakterijami in virusom. 

4. Omejite vnos sladkorja

Vedno več raziskav potrjuje, da dodani sladkorji in predelani ogljikovi hidrati močno povečujejo možnost za prekomerno telesno težo, debelost pa je lahko povod za razvoj različnih bolezni. Če pa zaužijemo manj sladkorja, lahko zmanjšamo vnetje, kar blagodejno vpliva tudi na naš imunski sistem. 

5. Poskrbite za redno telovadbo

Pretirana telesna vadba na dolgi rok tudi poškoduje imunski sistem, medtem ko ga zmerna vadba okrepi. Namreč tudi telesna vadba vpliva na telo proti-vnetno, kar pripomore k rednemu obnavljanju imunskih celic. Primeri zmerne vadbe vključujejo hitro hojo, občasno kolesarjenje, lahkoten tek, plavanje in hoja po gozdu. Vsak naj bi tedensko porabil 150 minut za vadbo srednje intenzivnosti.

6. Pijte dovolj vode

Hidracija sama o sebi ne pripomore k borbi proti bakterijam in virusom, je pa preprečevanje dehidracije zelo pomembno za vaše celostno zdravje. Dehidracija povzroča glavobole, oslabi vaše fizične sposobnosti, vam kvari fokus in razpoloženje, vpliva lahko tudi na prebavo, srce in ledvica, vse te stvari pa posledično vodijo v bolezen.

Če spijete dovolj vode, lahko preverite tako, da pogledate svoj urin – do popoldneva bi moral biti bledo rumen. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. .. . (nepreverjen)

Nej ka bi pozabili napijsati ka bo pozimi mogoče mrzlo.

112211 (nepreverjen)

Ne pomaga nika tistin, ka jin je cepivo zjebalo imunski sistem.

Anon2103 (nepreverjen)

Kakšnih prehladov? Toga nega več, je še samo kovid, kovid, kovid.

Starejše novice